Artikel top billede

Her finder du Danmarks dyreste sundheds-it

Indbyggerne i Region Midtjylland betaler næsten det tredobbelte af nordjyder for driften af regionens sundheds-it. Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport.

298 kroner.

Så meget koster driften af Region Midtjyllands it-infrastruktur inden for sundheds-it om året per indbygger.

Dermed betaler midtjyderne næsten tre gange så meget som nordjyderne, der til sammenligning betaler 103 kroner per næse.

Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport, som analysefirmaet McKinsey & Company har udarbejdet for en række danske myndigheder, deriblandt Finansministeriet. Rapporten bærer titlen "Undersøgelse af sundheds-it indsats i regionerne", og den blev afsluttet 5. januar i år.

Rapporten påpeger flere steder, at der er et uudnyttet it-potentiale i regionerne, og den fremhæver i særdeleshed Region Midtjylland.

Region Midtjylland i skudlinjen

Blandt kritikpunkterne rettet mod Region Midtjylland er, at regionen ikke har konsolideret sine patientsystemer og centraliseret sin it-drift.

"Region Midtjyllands investeringer i konsolidering og integration er relativt begrænsede set i forhold til de øvrige regioner og regionens efterslæb med hensyn til konsolidering," hedder det blandt andet i undersøgelsen.

McKinsey skriver i rapporten, at infrastruktur er en "standardvare", som ikke adskiller sig væsentligt, selvom regionerne kan levere forskellige ydelser på toppen af infrastrukturen.

"Det betyder, at der ofte er fokus på at drive en så effektiv infrastruktur som muligt. Der er intet, der tilsiger, at regionerne ikke skulle kunne gøre det samme og dermed opnå samme lave omkostningsniveauer som de mest effektive regioner," står der i rapporten.

Derfor opfordrer McKinsey regionerne til at centralisere deres it-drift af infrastrukturen i videst muligt omfang.

"I private virksomheder har der været en tendens til at centralisere støttefunktioner som f.eks. it med henblik på at realisere stordriftsfordele og etablere et stærkt fagligt miljø på områder med særlige spidskompetencer. Det ville derfor være forventeligt at observere lavere udgifter per indbygger hos de regioner, der har centraliseret it-organisationen," anføres det i rapporten.

I den sammenhæng påpeger McKinsey, at Region Midtjylland har den laveste grad af centraliseret drift af it-infrastruktur, og at det største besparelsespotentiale i alle regionerne ligger gemt i Region Midtjyllands infrastruktur.

Region Midtjylland: Infrastruktur er ikke en standardvare
I et svar til McKinseys rapport anfægter Region Midtjylland store dele af undersøgelsen. Det gælder også hele McKinseys definition af infrastuktur.

"McKinsey anfører, at infrastruktur er en 'standardvare', som ikke er differentierende i forhold til organisationens 'kerneydelse'. Region Midtjylland er ikke enig i dette grundlæggende synspunkt," skriver den midtjyske region i sit svar.

Samtidig erklærer Region Midtjylland sig helt uenig i, at regionen har et "efterslæb" i forhold til at konsolidere eller skære ned på antallet af patient-softwareprogrammer, som regionen har i brug.

"Det er helt forkert at antyde at konsolidering ikke er i fokus i Region Midtjylland. Vi satser hårdt på at konsolidere i betydningen fjerne redundante systemer. Det sker samtidigt med at man også forfølger andre mål, f.eks. sikker drift og forbedring af den kliniske funktion. Det er metodisk forkert at indsnævre datagrundlaget så meget, at det bliver misvisende, og derefter bruge det som om data er retvisende," svarer regionen.

Region Midtjylland er rapportens sorteper

McKinsey gennemgår også regionernes samlede it-udgifter inklusive infrastruktur, drift, investeringer og udgifter til såkaldte kliniske applikationer, eksempelvis elektroniske patientjournaler.

Her fremstår Region Midtjylland også som den dyreste region med et beløb på 512 kroner per indbygger, mens Region Hovedstaden indtager andenpladsen med 367 kroner. De billigste er Nordjylland og Sjælland begge med 317 kroner.

Samlet set vurderer McKinsey, at Region Midtjylland tegner sig for 49 til 52 procent af det samlede effektiviseringspotentiale i regionernes sundheds-it - og heraf kan Region Midtjylland hente 2/3 igennem en mere effektiv infrastruktur.

Helt urealistisk

Effektiviseringspotentialet samlet set i regionerne beløber sig op imod en halv milliard kroner, vurderer McKinsey. Men Region Midtjylland finder, at det er et meget optimistisk skøn.

"Det betyder ikke, at der ikke er et effektiviseringspotentiale. Region Midtjylland planlægger besparelser på it fra 2010 og fremefter på 55 mio kr/år. Det er ca. 1/5 af det besparelsespotentiale på 175-255 mio. kr., som rapporten indikerer for Region Midtjylland, og som forekommer helt urealistisk," svarer regionen.

Samtidig anfører rapporten, at Region Midtjylland har de højeste udgifter per indbygger til de "væsentligste applikationer". Her bliver det blandt andet fremført i rapporten, at regionen kører med fem forskellige patientjournal-systemer, mens regionen har fire forskellige patientadministrations-systemer.

Til sammenligning har både Region Hovedstaden og Region Sjælland hver ét system til det hele.

Data er ikke i orden

Dataene er dog ikke i orden, fremfører Region Midtjylland. Regionen henviser til, at den er nået frem til 37 "kliniske applikationer" inden for det område, der hedder "produktionsstøtte", mens Region Nordjylland nåede frem til en.

"Man skal være mere almindeligt naiv for at tro, at disse tal udtrykker andet end forskelle i den tid, som regionerne har anvendt på at indsamle oplysninger," skriver Region Midtjylland og fortsætter:

"Det afholder imidlertid ikke McKinsey fra at konkludere meget håndfast omkring antallet af applikationer."

"Undersøgelse af sundheds-it indsats i regionerne"-rapporten er 59 sider lang, og den behandler området kaldet "Kliniske it-arbejdsplads" samt den underliggende infrastruktur

Den infrastruktur understøtter også økonomiske og administrative it-systemer og medicoteknisk udstyr samt systemer, mens disse systemer indgår ikke i rapporten.

Computerworld har tidligere i dag uden held forsøgt at få en kommentar fra Region Midtjylland.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect

Netcompany A/S

IT Manager

Netcompany A/S

Test Consultant
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sikkerhed gjort enkelt: Beskyt din virksomhed direkte i browseren