Artikel top billede

Sådan kommer det nye Symbian til at se ud

Udviklerne bag Symbian-platformen viser nu deres seneste arbejde frem, hvor specielt brugergrænsefladen får en ansigtsløftning. Er det nok til at dæmme op for det stigende pres fra konkurrenterne?

I den stigende konkurrence mellem de mange forskellige smartphone-platforme, har Symbian-plarformen måske ikke samme "nyhedens interesse," som i de seneste år har været kendetegnende for iPhone OS og Android.

Det betyder imidlertid ikke, at der ikke sker ting og sager i Symbian-land. Faktisk har platformen, der er den suverænt mest udbredte, gennemgået en markant forvandling i de senere år i takt med, at Symbian Foundation forsøger at gøre OS'et open source.

Open source-arbejdet blev fuldendt, da Symbian^3 blev frigivet for nogle uger siden, men det er først med Symbian^4, at de grafiske- og brugermæssige tiltag er helt på plads.

Allerede nu har Symbian Fourndation dog vist noget af arbejdet frem i et par video-klip, som du kan herunder.
Symbian^4 forventes at være klar til frigivelse i andet hanvår i år og har særligt focus på brugeropelvelsen og brugergrænsefladen - ikke mindst i forhold til touch-funktionaliteten.

200 200

Sådan kommer hjemme-skærmen og foto-delen til at se ud i Symbian^4.

"Symbian^4 vil levere en helt ny brugergrænseflade til Symbian-enheder … navigationen vil blive strømlinet for at kunne tilbyde en mere simple og flydende burger-oplevelse," skriver Symbian Foundation på udvikler-wiki'en.

"Brugergrænsefladen vil drage nytte af næste generation grafik for at inkludere tiltalende effekter som 'transparency' og 'transitions,' forklares det blandt andet.

Du kan se en demo her:

Android og iPhone presser Symbian

Selvom Symbian Fourndation gør, hvad organisationen kan for at opdatere Symbian-platformen, så den er mere tidssvarende, bliver det op ad bakke at fastholde markedsandelen.

Ifølge Gartner Symbians markedsandel fra 52,4 procent til 46,9 procent på markedet for smartphone-styresystemer sidste år. Til gengæld steg Research In Motions andel fra 16,6 procent til 19,9 procent.

Apple iPhone OS har nu sneget sig ind på tredjepladen ved at øge 2008-markedsandelen på 8,2 procent til 14,4 procent i 2009. Windows Mobile må til gengæld se sig henvist til fjerdepladsen efter et fald fra 11,8 procent til 8,7 procent.

Endelig voksede Androids markedsandel fra 0,5 procent til 3,9 - en naturlig konsekvens af de mange Android-telefoner, der blev sendt ud i butikkerne i 2009.

Gartner-analytiker Nick Jones har tidligere udtalt, at Symbian-platformen kan være på vej ud i en stor krise, fordi ingen - ikke engang Nokia - markedsfører platformen i samme grad som det er tilfældet med iPhone OS og Android.

Symbian-platformen er ikke den eneste af de "gamle" smartphone-platforme, der gennemgår en større forvandling i disse år. Palm lavede sidste år en helt ny udgave af sit styresystem, WebOS, og på dette års Mobile World Congress relancerede Microsoft sit Windows Mobile under navnet Windows Phone 7.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere