Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Vi skal have cheferhunden tilbage i ledelsen

Klumme: Krisen har givet os et utilsløret syn på chefernes formåen og lederskab i hårde tider. Tiden er moden til at sige farvel til hvalpen og dræberhunden. Og velkommen tilbage til cheferhunden.

Nu er det tid til at bekende (hunde)kulør. Alt for længe - faktisk lige siden krisen satte ind - har en større flok af cheferne gøet desperat af medarbejdere, rendt rundt i ring efter deres egen hale og pebet over den manglende 'topping' på Pedigree'en.

Tro ikke, at bare fordi det så småt lysner, og tiderne ikke ser så onde ud mere, at I kan læne jer tilbage i kurven og fortsætte jeres gøen og gøren, som om intet var hændt.

Tiden er nemlig moden til at sige farvel til de chefer, der ikke formår at håndtere opgaven som chef, og velkommen tilbage til den intelligente, adrætte, opmærksomme, pålidelige og loyale chef, der elsker sine medarbejdere, motion og en god udfordring.

Det betyder imidlertid, at I - som chefer - skal kigge jer selv i spejlet i aften før den obligatoriske aftentur rundt i kvarteret. I skal kigge grundigt, og ligner I ikke en cheferhund, skal der gøres noget ved det hurtigere, end I kan sige "go' vovse".

Er du en af hvalpene, så er der egentligt ikke så lang vej op. Hvalpechefen er karakteriseret ved at gå rundt om sig selv og tage forhastede og panikagtige beslutninger båret af manglen på viden og erfaring.

Du går ulasteligt klædt (det er sikkert mor, det stryger skjorterne), men har ikke poten i jorden, hvad angår chefrollen og medarbejderpleje. Troen på at medarbejderne plejes bedst ved at være 'best buddies' og snakke om de vilde våde weekendture - når medarbejderne er over 25 år og ikke ser Paradise Hotel -
duer ikke.

Du bliver nødt til at tage din chefrolle og medarbejderne alvorligt og være opmærksom på, at medarbejdernes behov med stor sandsynlighed er langt fra dine. Find desuden en mere erfaren chef at sparre med og få etableret et netværk uden for virksomheden.

Stram halsbåndet og se dig selv i spejlet

Er du derimod en af dræberhundene, er det straks værre. Du er programmeret til at gå amok over den mindste ting, tage irrationelle beslutninger og bide dig fast indtil dine fjender (som er over det hele) går ned med stress eller af mobning.

Du kan som oftest spottes på gangene med et ondt blik i øjnene og med hurtige skridt på vej hen til næste offer. Det er dræberhunden, der fyrer sine medarbejdere via sms eller mail og griner af de resterende medarbejdere bag deres ryg.

Du behøver ikke være hjertevenner med dine medarbejdere, men du skal ikke betragte dem som dine fjender, der er ved at ødelægge dit liv. Du bliver nødt til at slappe af. Helt af. Der er intet arbejde, der er så vigtigt, at du kan retfærdiggøre irrationelle og voldsomme handlinger.

Tæl til 10 næste gang, du er ved at miste hovedet, og slip derefter grebet. Prøv også at tilmelde dig et par kurser, så du får fornemmelsen af, at dræberhundstilgangen er umoderne.

Det vigtigste - om du er en hvalp eller en dræberhund - er at stramme halsbåndet og se dig selv i øjnene. Hvad kan du lave om på ved dig selv? Hvordan kan du blive til en cheferhund?

Kristian Fischer er managementkonsulent i PA Consulting Group.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere