Artikel top billede

TDC's mobildirektør, Christoph Nørgaard, fortæller, at TDC bliver nødt til at foretage nogle fravalg af mobilplatforme det kommende stykke tid. Han understreger, at TDC træffer valgene ud fra kundeundersøgelser. Foto: TDC

Hvilken mobilplatform bliver sorteper?

Verdens største mobilkongres bød i sidste uge på nye operativsystemer til smartphones. Der er dog ikke plads til så mange platforme, som vi ser i dag, vurderer analytiker og mobildirektør.

MeeGo og Windows Phone 7. Det er navnene på de to nye mobilplatforme, som henholdsvis Nokia og Microsoft lancerede under Mobile World Congress, der fandt sted i sidste uge.

Her var tusindvis af gæster fra hele mobilverdenen samlet i Barcelona til verdens største mobilkongres. Og det var netop operativsystemerne, der stjal hovedparten af opmærksomheden på årets kongres.

Verdens største mobilproducent, finske Nokia, havde i år noget utraditionelt valgt at holde sine arrangementer uden for det kongresområde, hvor alle konkurrenterne lejede sig ind. Det er for dyrt, lød argumentet fra finnerne.

I stedet indbød Nokia på kongressens første dag til pressemøde i det spanske blindelotteris bygninger, der lå under en kilometer fra Mobile World Congress-zonen. Her var Nokias største nyhed, at selskabet sammen med chipgiganten Intel fusionerede to open source-platforme til det ny operativsystem MeeGo baseret på Linux-kernen.

"MeeGo vil blive målrettet et bredt udvalg af enheder. Det omfatter mobile enheder såvel som netbooks, tavle-pcer, forbundede tv-apparater, medietelefoner og infotainment-systemer," fortalte senior vice president Renée James fra Intel.

Der var dog flere tilhørere, der undrede sig over, at dette var Nokias største nyhed. I forvejen har selskabet den åbne platform Symbian, som er til stede i mobilproducentens smartphones. Det fik derfor en fra publikum til at spørge, om dette betød, at Symbian havde nået endestationen på sin rute.

"Absolut ikke, absolut ikke," svarede Nokia-vice president Kai Öistämö.

I stedet belærte han tilhørerne om, at MeeGo er helt på linje med Nokias software-strategi.

"Symbian er det perfekte miljø til at demokratisere smart­phones - at bringe smartphone-oplevelsen til masserne i verden. Og MeeGo giver os lov til at gå ind i fremtiden inden for mobiltelefoni og tage skridtet videre, og det åbner muligheder langt ud over det, vi kan i dag med smartphones," forklarede han.

Tvivler på MeeGo

Dermed havde finnerne skrottet endnu et operativsystem til mobiler, mens Nokia samtidig flyttede udviklingen af det forholdsvis ukendte MaeMo over i MeeGo.

Brian Troelsen, der er analytiker hos it-analysehuset IDC, tvivler på, at det er holdbart for Nokia at satse på Symbian og MeeGo side om side.

"Om det holder i længden, ved jeg ikke, men der må være nogle stordriftsfordele ved at slå research og development på de to platforme sammen," siger han og uddyber:

"Symbian har stadigvæk en meget stor markedsandel, så jeg tror ikke, at platformen bliver nedlagt, men jeg kunne godt forestille mig, at Symbian og MeeGo smelter sammen på et par års sigt."

Microsoft gør comeback

En anden kæmpe, der løftede sløret for et nyt operativsystem til mobiltelefoner, var software-giganten Microsoft. Windows Phone hedder platformen, som overtager stafetten fra Windows Mobile.

"I et tæt pakket marked fyldt med telefoner, der ligner hinanden og kan de samme ting, valgte jeg at udfordre holdet til at levere en anderledes mobiloplevelse," fortalte CEO Steve Ballmer fra Microsoft, da han præsenterede systemet i Barcelona.

Microsoft slog under Mobile World Congress meget på, at telefonen integrerer andre Microsoft-tjenester som spiluniverset Xbox Live samt underholdningstjensten Zune.
Brian Troelsen ser udspillet med Windows Phone som et sidste udkald for Microsoft, hvis de skal have en bid af smartphone-markedet.

"Microsoft bliver nødt til at gøre det, og de har sådan set også musklerne til at kunne agere på det her marked, men det er klart, at de her kommer ud i en væsentlig hårdere konkurrence end det, de er vant til på pc-markedet," vurderer Brian Troelsen.

Samsung på banen

Også mobilkæmpen Samsung har kastet sig ud i slagsmålet, hvor operativsystemerne kæmper om det mobile verdensherredømme. Allerede i slutningen af sidste år annoncerede den sydkoreanske virksomhed, at selskabet havde udviklet den åbne mobilplatform Bada.

Og på Mobile ­World Congress præsenterede Samsung telefonen Wave, der netop benytter sig af Bada. Det er dog kun en af flere platforme, som Samsung fremover satser på. Selskabet kører med en multiplatform-strategi.

"Samsung Wave gør vores platformsvision til virkelighed. For første gang har udviklere friheden til at skabe applikationer på tværs af platforme til forbrug på et enormt udvalg af mobiltelefoner," fortalte Samsungs mobiltopchef, J.K. Shin, på kongressen i Barcelona.

IDC's Brian Troelsen har dog svært ved at se, at Bada skal komme til at spille en større rolle.

"Det virker som lidt af et sats, og det er begrænset, hvor mange platforme der er plads til," siger Brian Troelsen, der efterlyser mere volumen, hvis et nyt styresystem skal udfordre andre.

Et styresystem, der derimod er spået en stor fremtid, og som flere producenterne allerede har satset på, er Android, som Google har udviklet. Årets kongres rykkede dog hverken i positiv eller negativ retning set med Android-øjne, mener Brian Troelsen.

TDC sorterer platforme fra

Kampen mellem de forskellige mobilplatforme er dog ikke kun interessant i forhold til udviklerne og producenterne. Den var skam også spændende for de fremmødte mobiloperatører, der skal planlægge, hvilke telefoner der fremover skal indgå i deres sortiment.

TDC's mobildirektør, Christoph Nørgaard, rejste i år til kongressen for at få et fingerpeg om, hvilke mobilplatforme der står som sejrherrer om nogle år.

TDC bliver nemlig ifølge Christoph Nørgaard nødt til at foretage nogle fravalg af mobilplatforme det kommende stykke tid.

"Vi må bare erkende, at Danmark ikke er stort nok til at supportere så mange platforme, som vi ser hernede (i Barcelona, red.)," siger Christoph Nørgaard.

Han forudser, at operatørerne generelt bliver nødt til at træffe valg og ikke mindst fravalg af platforme det kommende stykke tid. Det er for dyrt for operatørerne at understøtte og udvikle til alle platforme.

"Hvis vi skal pushe de her services - det kan være alt fra applikationsmarkedet til mobilbetalinger - så bliver vi nødt til at sikre, at det bliver nemt for kunderne at bruge. Ellers kommer det ikke i gang," forklarer Christoph Nørgaard.

Han mener, at kunderne er bedre stillet, hvis eksempelvis TDC vælger at indskrænke antallet af mobilplatforme, der er til rådighed i porteføljen hos landets største teleselskab.

"Vi kommer til at sige nej til nogle, men til gengæld kommer vi til at fokusere hårdt på de platforme, vi kommer til at tage ind i vores sortiment. Det betyder, at vi ser os selv som en vigtig spiller for vores privat- og erhvervskunder for at sikre, at de får en god oplevelse på applikationssiden," fortæller han.

Mobildirektøren afviser i den sammenhæng, at TDC fratager mobilbrugerne muligheden for at vælge og fravælge mobilplatforme. Han forklarer, at TDC træffer valgene ud fra kundeundersøgelser.

Konsolidering finder sted

Brian Troelsen fremhæver, at der lige nu finder en konsolidering sted på markedet for mobilplatforme, og at den vil tage til i de kommende år.

"Om fem år vil vi have set en konsolidering, og jeg tror først og fremmest, at det bliver kunderne, der kommer til at afgøre den, mens teleselskaberne nok flyder lidt i baggrunden," siger Brian Troelsen.

Han spår umiddelbart systemerne iPhone OS, Blackberry, Android, Symbian og Windows Phone som de systemer, der står bedst rustet til kampen, mens han tvivler på nye systemer som MeeGo og Bada, der kun har minimal volumen i dag.

Mobildirektør Christoph Nørgaard forudsiger ligeledes, at antallet af platforme om få år vil være mindre, end det er i dag.

"I løbet af få år vil man se en konsolidering af det antal platforme, der er i markedet, for lige nu kan vi simpelthen ikke bære at supportere og servicere kunder på alle de platforme, vi har," siger Christoph Nørgaard.

IDC udarbejdede i december 2009 en global rapport om fremtidens smartphone-marked. Heri spår IDC, at Symbian, der i dag er markedsleder, fortsat har den plads i år 2013 med cirka en tredjedel af markedet for avancerede mobiltelefoner, mens Android, BlackBerry OS, Windows Mobile/Phone og Mac/iPhone OS indtager de efterfølgende pladser i den rækkefølge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere