Artikel top billede

Charlotte Sahl-Madsen har en enestående mulighed for at skubbe nye tanker om it-anvendelse ud i hele regeringen og videre ud på Christiansborg. Foto: Søren Hytting (Foto: Søren Hytting)

Leder: Hvem bliver Danmarks it-minister?

Computerworld mener: Danmark kunne godt bruge en CIO, som er passioneret, når det gælder informationsteknologi og anvendelsen af informationsteknologi.

Efter 3.011 dage som videnskabsminister blev venstremanden Helge Sander i denne uge afløst af den konservative Charlotte Sahl-Madsen.

Du kan få det fulde overblik over udnævnelsen af Danmarks nye videnskabsminister her og læse Computerworlds portræt af hende her.

Charlotte Sahl-Madsen fik straks kærligheden at føle, da det stod klart, at den nyslåede minister for universiteter og forskning ikke selv har færdiggjort en længere uddannelse, siden hun forlod gymnasiet med en nysproglig studentereksamen.

Men omvendt leverer Charlotte Sahl-Madsen et overbevisende CV med masser af erfaring fra den praktiske skolebænk, som dansk erhvervsliv udgør.

Med udviklingsansvar fra Lego og senest Danfoss Universe er Charlotte Sahl-Madsen nok en af de mest spændende profiler, der har siddet med ansvaret for at styrke og udvikle Danmarks forskning og innovation. En opgave der netop er helt afgørende for at omsætte viden til vækst, velstand og velfærd.

Forhåbentlig kan hendes mere praktiske tilgang til innovation skabe nye sammenhænge og nyt liv i den danske forskning og udvikling.

Charlotte Sahl-Madsens første offentlige udtalelser har da også netop handlet om forskning og udvikling.

Men i videnskabsministeriet venter desuden en række it-opgaver. Fra håndtering af den snart uendelige historie om de åbne standarder til nye licenser på teleområdet.

Videnskabsministeren er med ansvaret for IT- og Telestyrelsen landets CIO.

Danmark kunne godt bruge en CIO, som er passioneret, når det gælder informationsteknologi og anvendelsen af informationsteknologi.

Det har vi til gode at se, om Charlotte Sahl-Madsen er. Og hun skal under alle omstændigheder have tid til at sætte sig for bordenden. Men ikke for lang tid.

Offensiv it-anvendelse nødvendig

Set gennem it-optik er den nye regering og regeringsgrundlaget en udfordring. Formanden for Dansk IT, Klaus Kvorning Hansen, har helt ret, når han siger, at målene i det nye regeringsgrundlag er ok, men at en offensiv it-anvendelse er nødvendig, for at nå dem.

Der er også grund til at dele hans bekymring over, at regeringen tilsyneladende alene tænker it som effektiviseringsværktøj.

"Regeringen vil fortsat fremme anvendelse af ny teknologi og nye arbejdsformer i den borgernære service, så medarbejderne på serviceområderne kan få mere tid til service og omsorg."

"Regeringen vil i samarbejde med kommuner og regioner udbrede anvendelsen af it, så it-teknologien bliver brugt som løftestang for nye arbejdsgange i den bogernære service og til at frigøre offentlige medarbejder fra unødige rutineopgaver".

Sådan lyder indgangene til de to centrale it-afsnit i regeringsgrundlaget "Viden > vækst > velstand > velfærd".

Det er da ok, men bare ikke særlig offensivt.

Og lægger man til, at de borgerliges it-bannerfører, Kristian Jensen, nu skal koncentrere sig om at sikre Venstre det bedst mulige resultatet ved næste Folketingsvalg, så er der grund til professionel bekymring i it-Danmark.

Et lyspunkt er det dog, at Bertel Haarder (V) efter rokaden har overtaget ansvaret for både kommuner og regioner som indenrigs- og sundhedsminister.

For i årene som undervisningsminister under Anders Fogh Rasmussens ledelse har Bertel Haarder netop demonstreret, at it-anvendelse kan tænkes meget offensivt.

Den tankegang bringer han forhåbentlig med til de nye poster, som jo er selve arnestedet for de velfærdsprodukter, der skal understøttes af informationsteknologi.

Men det kan Bertel Haarder naturligvis ikke klare alene. Her vil det være godt med en passioneret CIO.

En passioneret CIO der ikke bare sikrer driften gennem et veldrevet videnskabsministerium, men skubber nye tanker om it-anvendelse ud i hele regeringen og videre ud på Christiansborg.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har lige nu en enestående mulighed for at træde ind i den rolle og blive Danmarks it-minister.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Service Delivery Managers til bolig- og ejendomsdata

LARS LARSEN GROUP

Project Manager, Digital & It

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere