"Dette beklages," skriver stabsdirektøren fra Thisted Kommune til Konkurrencestyrelsen om kommunens fejl.
Thisted er en af de i alt 10 kommuner, der nu erkender, at de skulle være gået i udbud, da de købte et it-system fra KMD.
Det viser kommunernes svar sendt til Konkurrence-styrelsen, som Computerworld har fået aktindsigt i.
Styrelsen undersøger fortsat sagen, hvor op imod hver tredje af landets 98 kommuner er i søgelyset for at have fusket med udbudsreglerne.
Tilsammen kan op imod to milliarder kroner været undveget udbud imod reglerne, har analysehuset Gartner tidligere anslået.
Ulovlige KMD-kontrakter fortsætter
Fælles for de mange kommuner, der erkender deres fejlvurdering, er, at de ikke vil opsige kontrakten med KMD.
En undtagelse er dog Holsterbro Kommune:
"Det kan herved meddeles, at Holstebro Kommune pr. dags dato har opsagt implementeringsaftalen indgået den 9. juni 2009 vedr. KMD Opus," skriver kommunen til styrelsen den 18. januar 2010.
Kommunens it-chef, Anders Bjært Sørensen, oplyser overfor Computerworld, at man udmærket forstår, at andre kommuner fortsætter deres kontrakter, men at Holstebro Kommune ikke var gået i gang med implementeringen og derfor fandt det mest rigtigt at opsige kontrakten.
"Det er generelt et mudret område, hvornår noget er en opgradering eller ej. Nu er der så kommet en kendelse på det område her," siger han.
It-chefen forklarer, at kommunen vil gå i udbud med kontrakten, da man ellers vil gå imod Konkurrencestyrelsens anbefaling.
"Man kan godt sige, vi er kommet til en ny erkendelse, eller at der er kommet et nyt syn på sagen," siger han.
De øvrige kommuner henviser i brevene til Konkurrencestyrelsen til, at en opsigelse af den ulovlige kontrakt vil betyde meromkostninger i form af blandt andet erstatning for kontraktbrud til KMD og ekstra implementeringsudgifter til et nyt it-system.
Analysehuset IDC har tidligere over for Computerworld vurderet, at de manglende udbud allerede har kostet op imod 200 millioner skattekroner grundet den manglende konkurrence.
Tønder-sag blev øjenåbner
De omkring 30 kommuner i Konkurrencestyrelsens søgelys er alle blevet bedt om et svar på, hvad de vil foretage sig set i lyset af kendelsen imod Tønder Kommune, der også havde tegnet kontrakt med KMD uden om udbud.
En kontrakt, der blev dømt i strid med udbudsreglerne i Klagenævn for Udbud.
Og tilsyndeladende har afgørelsen i klagenævnet gjort kommunerne væsentlig klogere.
"Assens Kommune beklager, at kommunen ikke har handlet i overensstemmelse med klagenævnets vurdering af retstilstanden på området," skriver kommunaldirektøren til Konkurrencestyrelsen.
"I lyset af Klagenævnet for Udbuds kendelse af 11. december 2009 kan Hillerød Kommune konstatere, at denne opfattelse ikke er korrekt," skriver kommunaldirektøren fra Hillerød Kommune.
Du kan læse uddrag af kommunernes breve til Konkurrencestyrelsen sidst i denne artikel.
Flere kommuner afviser fortsat
Flere kommuner af de 30 kommuner afviser dog fortsat, at de skulle have gjort noget forkert. De mener ikke, at netop deres sag kan sammenlignes med Tønder Kommune.
Men selv hos nogle af de kommuner har sagen tydeligvis gjort et indtryk.
"Denne sag har givet anledning til, at min klient har gennemgået procedurerne for indgåelse af kontrakter vedrørende levering af it-systemer," skriver advokatfirmaet Hjulmand og Kaptain, der repræsenterer Norddjurs Kommune.
Tilsvarende har Ishøj Kommune hyret Lett advokatselskabet til at udarbejde en skrivelse til styrelsen.
Konkurrencestyrelsen har endnu ikke afsluttet sagen, men forventer at komme med en redegørelse i løbet af foråret.
På næste side kan du se uddrag af svar
fra kommunerne til Konkurrencestyrelsen
Kommuner, der erkender fejl
Herunder er gengivet uddrag af kommunernes svar til Konkurrencestyrelsen:
Skanderborg Kommune
"Skanderborg Kommune har med stor beklagelse konstateret, at kommunens vurdering i forhold til udbudspligten i forbindelse med versionsopgradering af det nuværende økonomisystem og lønsystem ikke er i overensstemmelse med Klagenævn for Udbuds kendelse af 11. december 2009, Tabulex Aps mod Tønder Kommune"
Brev er underskrevet af kommunens økonomichef Jørn Prætorius.
Hillerød Kommune
Hillerød Kommune forklarer, at det vedrørende en af kommunens KMD-kontrakter var kommunens opfattelse, at der var tale om opgradering af et system.
"I lyset af Klagenævnet for Udbuds kendelse af 11. december 2009 kan Hillerød Kommune konstatere, at denne opfattelse ikke er korrekt"
Brev underskrevet af Hillerøds kommunaldirektør Peter Zahlekjær (nu suspenderet).
Thisted Kommune
"Set i lyset af Klagenævnet afgørelse af 11. december 2009 må Thisted Kommune naturligvis erkende, at disposioner året forinden ikke var i overensstemmelse med Klagenævnets efterfølgende afgørelser. Dette beklages"
Brev underskrevet af stabsdirektør, Svend Søndergaard Pedersen fra Thisted.
Assens Kommune
"Assens Kommune har gjort sig bekendt med Klagenævnet for Udbuds kendelse af den 11. december 2009, Tabulex Aps mod Tønder Kommune.
Assens Kommune beklager, at kommunen ikke har handlet i overensstemmelse med klagenævnets vurdering af retstilstanden på området."
Brev underskrevet af kommunaldirektør Henning Qvick.
Køge Kommune
"På baggrund af Klagenævn for Udbuds kendelse af 11. december i sagen, Tabulex Aps mod Tønder Kommune, er det imidlertid nu Køge Kommunens opfattelse, at aftalen om Opus burde have været i udbud i 2006."
Brev underskrevet af it-chef, Ivan Harreskov.
Holstebro Kommune
"Det kan herved meddeles, at Holsterbro Kommune pr. dags dato har opsagt implementeringsaftalen indgået den 9. juni 2009 vedr. KMD Opus".
Brev afsendt fra Holsterbro Kommune.
Hedensted Kommune
Tidligere har Hedensted Kommune udtalt til Computerworld:
"Kommunen blev først klar over fejlen i forbindelse med Klagenævnet for Udbuds kendelse mod Tønder Kommune i december," sagde borgmesteren.
Aabenraa Kommune
Aabenraa Kommune har på samme måde oplyst til Computerworld, at man fortryder ikke at være gået i udbud.
"Så jo, vi har fortrudt det. I dag er det dokumenteret, at det er det rigtige at gøre," sagde stabsdirektør Tom Ahmt.
Nyborg Kommune
Desuden har Computerworld på et tidligere tidspunkt fået fingre i Nyborg Kommunes svar til Konkurrencestyrelsen:
"På baggrund af den af Konkurrencestyrelsen omtalte kendelse fra Klagenævnet af 11. december 2009 må Nyborg Kommune erkende, at vi har fejlvurderet situationen, idet vi vurderede, at der var tale om en opgradering og ikke en ny aftale om et nyt produkt," fremgik det af kommunens svar, der var underskrevet af både borgmester og kommunaldirektør.
Tønder Kommune
Endelig var Tønder Kommunes reaktion på kendelsen imod kommunen i Klagenævn for Udbud:
"Det tager vi til efterretning, og vi vil naturligvis bestræbe os på at overholde udbudsreglerne," sagde kommunaldirektøren til Danske Kommuner.