Radeon X850 lanceret

ATI har lanceret sin hidtil hurtigste grafikchip. Radeon X850 er et opkog på den tidligere topmodel X800, som blev lanceret for godt et halvt år siden.

Indhold

Den nye Radeon X850 er ATI's hurtigste grafikchip. Til gengæld har ATI opgivet at holde størrelsen på grafikkortet nede, og den nye model kræver derfor to pladser i pc'en.

Ved lanceringen af X800-grafikchippen i maj i år, fortalte ATI opstemt om, hvor vigtigt det var, at produktet kun optog én plads i kabinettet, og ikke både krævede AGP-porten, samt den nærmeste PCI-port.

Topmodellen i GeForce 6800-serien fra konkurrenten Nvidia brugte nemlig to pladser for at få plads til køleren, og det havde ATI kun hovedrysten til overs for.

Det var meget vigtigt for ATI, at grafikkortet kun fyldte én plads, så det også kunne bruges i de små barebone pc'er, hvor der ikke er meget plads at rutte med.

Det lader til, at ATI ikke længere er af den opfattelse. I hvert fald kræver grafikkort baseret på topmodellerne af den nye X850-chip to pladser.

Den nye køleanordning er nemlig af en sådan størrelse, at den ikke kan presses ned på et grafikkort af standardstørrelse.

Radeon X850 optager to pladser i pc'en, for at der kan være plads til den massive køler på grafikkortet. Dermed har ATI været tvunget til at følge konkurrenten Nvidia, som længe har brugt to pladser i pc'en til sine hurtigste grafikkort.

Det er dog umiddelbart også den største forskel i forhold til X800-chippen fra maj måned. Der er godt nok blevet skruet lidt på clockfrekvenserne på den nye chip, men arkitekturen som chippen er baseret på, er fuldstændig magen til X800.

Det betyder en DirectX 9.0b-kompatibel grafikchip, med mulighed for 256 megabyte GDDR3-RAM og en bus-bredde til hukommelsen på 256 bit.

Topmodellen X850 XT Platinum Edition har 16 pixelshader-pipelines og seks vertexshadere. Grafikchippens clockfrekvens er 540 MHz, mens hukommelsen er clocket ved 590 MHz.

De tilsvarende tal for den gamle X800 XT Platinum Edition var 520 MHz og 560 MHz. Vi snakker altså om en ganske lille forøgelse af clockfrekvenserne på omkring fem procent. Det bliver dog interessant at se, om ATI rent faktisk kan levere disse chips, da den gamle X800 XT PE faktisk aldrig rigtig er nået ud i butikkerne.

Der kommer to andre udgaver af X850, så serien i alt kommer op på tre grafikkort. Både på Radeon X850 XT og Radeon X850 Pro er chippens clockfrekvens på 520 MHz og rammens clockfrekvens på 540 MHz . Den eneste forskel på de to, er antallet af pipelines, hvor Pro-udgaven har fire mindre og derfor må nøjes med 12.

Samtidig med lanceringen af X850-serien, lancerer ATI to nye grafikchips i X800-serien. Den store forskel mellem disse chips og de første X800-chips er, at de nye bliver lavet med 0,11 mikron produktionsteknologi, og de gamle med 0,13 mikron produktionsteknologi.

Det betyder mindre varmeudvikling og, at der kan være flere chips på en enkelt wafer, hvor ved produktionsprisen per chip falder.

X800 XL har 16 pipelines og chippens clockfrekvens er på 400 MHz. Rammen er clocket til 500 MHz.

Lillebror, der bare hedder X800, har kun 12 pipelines, men chippens clockfrekvens er dog også 400 MHz i denne udgave. Derimod er clockfrekvensen på rammen dog helt nede på 350 MHz. Desuden understøtter denne udgave kun op til 128 megabyte ram.

Priserne for de nye PCI Express baserede grafikkort bliver som følger: Radeon X850 XT PE 549 dollar, Radeon X850 XT 499 dollar, Radeon X850 Pro 399 dollar, Radeon X800 XL 349 dollar og endelig Radeon X800 til 249 dollar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere