Artikel top billede

IBM har lavet verdens hurtigste graphen-transistor

Den ny forskning baner vejen for kommerciel produktion af nye, superhurtige processorer.

Computerworld News Service: Ved hjælp af en ændring i opskriften har IBM skabt en processor baseret på materialet graphen (betegnelsen for de kulstoflag, som grafitkrystaller er opbygget af, red.), der kan køre ved 100 gigahertz, hvilket er næsten fire gange så hurtigt som tidligere eksperimentelle graphen-chip.

Med denne forskning har IBM også vist, at graphen-baserede transistorer kan produceres på såkaldte wafers eller chip-plader, hvilket kan vise sig at bane vejen for masseproduktion af graphen-chip, siger Yu-Ming Lin, der ledte dette forskningsarbejde hos IBM.

Kommercielt udnyttet kan graphen-processorer lægge grunden til en langt bedre signalbehandling, der vil forbedre kvaliteten af lyd- og videooptagelse, radarbilleder og medicinsk billedbehandling.

IBM har udført forskningen på vegne af USA's forsvarsministeriums udviklingsafdeling, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), under et forskningsprogram om at udvikle højtydende radiofrekvens-transistorer. En videnskabelig artikel, der beskriver forskningsresultaterne er udgivet i udgaven fra 5. februar af tidsskriftet Science.

Graphen er et hexagonalt gitter af kulstofatomer. Hvert lag har en tykkelse på kun et enkelt atom og kan transportere elektroner hurtigere end andre halvledere, hvilket er en egenskab, der kaldes elektronmobilitet.

"Det gør graphen til et lovende materiale til brug i elektroniske komponenter med høj hastighed eller høj frekvens," forklarer Lin.

Denne prototype-processor er skabt på en wafer på to tommer men kunne i princippet være produceret på større chip-plader, hvilket ville nedbringe produktions-omkostningerne, fortæller Lin. Graphen fremstilles ved at opvarme en wafer af siliciumkarbid, så siliciumet fordamper.

Transistor uden "tænd/sluk"

Indtil nu har ulempen ved graphen været, at materialet er meget følsomt overfor miljøfaktorer. Under fremstillingsprocessen aflejres et oxid-lag henover graphenen, som derved fungerer som gate-isolator. Denne aflejring forringer ofte graphenens elektronmobilitet på grund af fejl i oxiden, der spreder elektronerne i graphenen.

Forskerne hos IBM har minimeret skaden ved at holde graphenen adskilt fra oxiden med et meget tyndt lag polymer.

Denne ny tilgang har været afgørende i, at det er lykkedes forskerne, at næsten firedoble graphen-chippenes frekvens. Sidste år demonstrerede forskerhold fra både IBM og Massachusetts Institute of Technology graphen-processorer med frekvenser på omkring 26 gigahertz.

Til sammenligning har det kun været muligt at skalere silicium-baserede transistorer af samme gate-længde på 240 nanometer op til en frekvens på omkring 40 gigahertz.

Den ny forskning peger også mod kommerciel anvendelse. Den viser, at "det er muligt at producere graphen i høj kvalitet i wafer-størrelse, og at det er muligt at fremstille graphen-transistorer ved hjælp af de teknikker, der i forvejen anvendes i fremstillingen af halvledere," opsummerer Lin.

Nu skal man ikke tro, at graphen kommer til at erstatte de almindelige silicium-baserede mikroprocessorer i vores computere i hvert fald ikke lige i nær fremtid. En af de største forhindringer er, at graphen ikke fungerer optimalt til separate elektroniske signaler, forklarer Lin.

Årsagen er, at graphen er en såkaldt nul-energigab-halvleder, hvilket betyder, at der ikke er nogen energiforskel mellem dens ledende og ikke-ledende tilstande. Derfor kan transistorer lavet af denne halvleder ikke slåes til og fra.

Silicium har derimod et energigab på en elektronvolt, hvilket gør materialet velegnet til behandling af digitale signaler, forklarer Lin.

Graphen er i stedet bedre egnet til analoge transistorer såsom signalprocessorer og forstærkere. Sådanne kredsløb er i dag som regel lavet af materialet galliumarsenid (GaAs), som dog langt fra leverer en elektronmobilitet på højde med graphen.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere