Artikel top billede

Venturefond klar med 435 millioner investor-kroner

Den danske venturefond SEED Capital står klar med en ny pose penge, der skal investeres i teknologivirksomheder. Software-as-a-service, communities og mobile teknologier er oplagte områder.

Danske SEED Capital øger nu antallet af investor-kroner med 435 millioner, så venturefonden i alt forvalter omkring 1,5 milliarder kroner.

Pengene bruges til at finansiere teknologivirksomheder med en lovende fremtid, og den ekstra pulje penge vil forhåbentlig hjælpe med at bane vejen for nye danske it-eventyr.

"Vi kigger meget på software-as-a-service (SaaS). Er der nogle software-koncepter, som kan hjælpe kunderne, og hvor vi relativt hurtigt kan komme ud på markedet?" lyder det fra Ulla Brockenhuus-Schack, managing partner i SEED Capital, til Computerworld.

Hun tilføjer, at communities, lokationsbaserede tjenester og mobilplatformen også er blandt de områder, som venturefonden har en særlig interesse i at skyde penge i.

"Vi synes ikke, at vi har udnyttet mobiltelefonen og mobility godt nok endnu, og der er mange dygtige iværksættere i Danmark på det område."

Finanskrisen ikke en stopklods

De ekstra 435 millioner, der er rejst med ATP og Vækstfonden som de primære investorer, er endnu ikke øremærket, men der er nok at gå efter, mener Ulla Brockenhuus-Schack.

Sidste år foretog SEED Capital otte nye investeringer inden for it, og ifølge Ulla Brockenhuus-Schack er der fortsat mange spændende it-projekter rundt omkring i landet - også selvom Finanskrisen potentielt godt kunne begrænse iværksætter-lysten.

"Vi har en del boblere. Totalt set får vi 400 henvendelser om året, og størstedelen af dem af dem er it-relaterede projekter. Og det er faktisk ikke faldet," siger hun.

SEED Capital putter ikke penge i projekter, der kun er på idé-stadiet. I stedet er udgangpunktet, at der helst skal være pilotkunder og prototyper på produktet.

"Ellers er det simpelthen for risikabelt, når det handler om software. Hvis det er hardware, er det noget andet; Hvis det er rigtig hot, kan vi godt starte op med et patent og et par dygtige udviklere," forklarer Ulla Brockenhuus-Schack.

SaaS giver nye muligheder

Ulla Brockenhuus-Schack fortæller, at det typisk er lettere at starte software-projekter, og at SaaS har været med til at gøre det endnu lettere.

"Men det kræver selvfølgelig også en kultur-forandring hos kunderne, der er vant til at købe store it-systemer, og lige pludselig er det bare et "hul i væggen". Men det er klart, at det er vejen frem, fordi det er langt mere cost-effektivt."

Ulla Brockenhuus-Schack forklarer, at SaaS-løsningerne dog også stiller nye krav til iværksætterne, der hurtigere risikerer at ryge ud i kulden, hvis de ikke leverer varen.

I øjeblikket er SEED Capital involveret i 65 selskaber, hvor man for alle har defineret nogle relevante værdi-trin, så man har noget målbart i forhold til investeringerne.

"Det er meget individuelt, hvad de her "value drivers" er, og det er noget af det, vi bruger meget af vores tid og erfaringer på at finde ud af. Da der er få penge i starten, gælder det om at bruge dem mest effetkivt."

De penge, som SEED Capital har rejst med en række selskaber og fonde som investorer, skal gerne kunne sendes tilbage med ekstra penge oven i hatten på et tidspunkt.

"Det varmer jo lidt, når man får solgt nogle selskaber, men det tager tid at modne dem til salg. Derfor må man finde nogle andre målepunkter for investorerne, for sådan en fond lukkes typisk først efter en 10-12 år, og SEED har kun eksisteret i fem år," forklarer Ulla Brockenhuus-Schack til Computerworld.

Hun peger på, at de andre målepunkter eksempelvis kan være, hvordan de selskaberne, man har investeret i, udvikler sig, og om andre investorer er interesserede i også at skyde penge i de pågældende selskaber.

SEED Capital har tidligere været involveret i Fullrate, der blev solgt til TDC sidste år, og blandt de nuværende it-investeringer finder man spilvirksomheden watAgame, Trustpilot, der driver en hjemmeside, hvor forbrugerne kan bedømme netbutikker, og Napatech, der producerer netværkskort.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere