Et dokument med et resume af de seneste forhandlinger om den omdiskuterede internationale antipirataftale ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) får ikke blide ord med på vejen af den canadiske blogger Michael Geist, som kalder resumeet en ventet svag erklæring.
Den internationale antipirat-aftale har fra starten været omgærdet af hemmeligheds-kræmmeri og mystik , som har rejst et krav fra rettighedsorganisationer såvel som teleselskaber om mere åbenhed og gennemsigtighed omkring forhandlingerne.
Og Mexico-mødet indeholdt da ifølge Michael Geist også en diskussion af åbenheden omkring forhandlingerne, men ifølge online-magasinet Techdirt, var det angiveligt så som så med muligheden at delagtiggøre offentligheden i forhandlingsmødet i Mexico.
Ifølge magasinet forsøgte bloggeren Geraldine Juarez nemlig at tweete live fra forhandlingerne, hvilket angiveligt resulterede i bortvisning fra mødet.
Samtidig forsøgte arrangørerne af mødet angiveligt at få deltagerne til at underskrive en nondisclosure agreement, som dog blev droppet efter indsigelser, skriver Techdirt.
De jævnlige forhandlingsmøder i ACTA-regi efterfølges gerne af lækager på internettet, som i nogen grad afdækker det reelle indhold. Men så vidt vides, er dette endnu ikke sket i forbindelse med sidste uges møde i Mexico.
Endnu ingen ny lækage
Ifølge det new zealandske online-magasin The National Business Review and Liberty Holdings, håber en talsmand fra organisationen Tech Liberty dog på, at det sker.
"Hvis der ikke er nogen lækager fra Mexico, vil vi ikke have nogen ide om, hvad der foregår," siger Thomas Beagle til magasinet.
Imidlertid har en af internettets vigtigste leverandører af kontroversiel information, Wikleaks, i øjeblikket indstillet af aktivisterne, fordi organisationen ifølge hjemmesiden samler kræfterne om at indsamle kapital til den videre drift, hvilket muligvis kan udsætte en eventuel lækage lidt.
De seneste lækager om ACTA-forhandlingerne omhandler dels et dokument, som er en nedskrevet orientering, baseret på en mundtlig gennemgang af aftaleudspillets konkrete indhold.
Det andet dokument indeholder en EU-analyse af det amerikanske udspil, og giver dermed indtryk af aftalens indhold og form, selvom dokumentet ikke viser hele aftalens ordlyd.
Dokumentet underbygger ifølge tidsskriftet Ars Technica kritikernes synsvinkel på sagen, nemlig at hensigten er at indføre en form for three-strikes model. Bladet selv mener dog, at den overordnede plan er at eksportere den såkaldte DMCA (Digital Millennium Copyright Act) til resten af verden.