Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Kommuners tætte forhold til KMD skader konkurrence

Når kommuner undlader at sende ordrer i udbud, hæmmer det konkurrencen, vurderer både eksperter og leverandør.

De manglende udbud i kommunerne skader konkurrencen.

For hele ideen med udbudsreglerne er ikke blot at give kommunerne den bedste vare til den laveste pris, det er også at give leverandører lige behandling og muligheder for at levere.

"Det er hele ideen med udbudsreglerne," siger lic.jur. Peter Vesterdorf, der er konsulent for Håndværksrådet.

Det samme forklarer institutleder Peter Møllgaard fra økonomisk institut på CBS.

"Udbud skaber konkurrence. De giver mulighed for at lukke andre ind, så de kan komme til fadet," siger han.

Institutlederen forklarer, at de nye spillere naturligvis kan komme fra samme branche i for eksempel udlandet eller fra helt andre brancher, hvilket man faktisk også ser engang imellem.

Golf-venner

Peter Vesterdorf forklarer, at man i tidligere tider kunne gøre "hvad pokker man ville" i forhold til indkøb.

"Dengang blev det næsten altid til, at den, der kom til at levere, blev ham, man kendte eller den, kommunaldirektøren spillede golf med eller sådan noget. Det var vennerne," siger Peter Vesterdorf.

Eksperten i konkurrenceret forklarer, at det åbenlyst hverken var godt for skatteborgerne eller de konkurrerende leverandører.

"Ideen er at skabe konkurrence, og at alle skal have en lige chance for at levere. I princippet vil man ellers kunne blive ved én leverandør altid."

Andre potentielle leverandører skal have chancen, forklarer Peter Vesterdorf.

"Ikke noget med 'jeg vil hellere have dig eller dig'," siger han.

I samfundets interesse

Derfor er overholdelse af udbudsreglerne i samfundets interesse.

"Selvfølgelig er det det. Samfundet har det jo trods alt bedst af, at der ikke er ét firma der sidder på det hele," siger Peter Vesterdorf.

Selvom markedet i op imod hver tredje kommune og til et beløb mellem 800 millioner kroner og små 2 milliarder kroner altså nu er blevet lukket grundet de indgåede aftaler med KMD, findes der fortsat konkurrenter på området.

Og her lufter man sin klare frustration over de manglende udbud. Det gælder leverandøren Silkeborg Data, der vandt et udbud i Middelfart Kommune, hvor der blev indgået en samlet aftale om økonomi-, løn- og vagtplanløsninger, hvor Fujitsu leverer økonomisystemet Prisme, og Silkeborg Data leverer lønsystemet Silkeborg Løn.

Kritik kan ramme kunder

Administrerende direktør Brian Busk er stærkt utilfreds med de manglende udbud. Han har tidligere udtalt, at det er direkte konkurrencehæmmende.

"Og det er rettet mod både dem, der ikke går i udbud og dem, der tilbyder dem nogle forhold, der gør, at det er attraktivt ikke at gå i udbud," siger Brian Busk.

Men tilsyneladende er det en følsom sag som leverandør at sige sin mening, når kritikken ikke blot kan ramme konkurrenter, men også potentielle kunder.

I hvert fald er det ikke lykkedes Computerworld at få andre KMD-konkurrenter til at udtale sig til denne artikel.

Hos EG A/S lyder beskeden fra direktør for kommunika-
tion og marketing, Jesper Andersen:

"Vi har ingen kommentarer til denne sag."

Hvorfor man ikke ønsker at deltage, har det ikke været muligt at få svar på.

Det har heller ikke været muligt at få respons fra administrerende direktør Hans Iakob Estrup fra Fujitsu efter talrige henvendelser.

Og sagen om de manglende udbud sætter da også leverandørerne i en svær position, når der eksempelvis skal klages over en potentiel kunde og luftes kritik, har direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri forklaret.

Direktøren forklarer, at det er tidskrævende for virksomhederne med klager og "ikke særlig behageligt al den stund, at man også kommer til at genere sine kommende kunder".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere