Artikel top billede

"Vi har beskrevet et antal standard-konfigurationer, så man kan gå ind og sige: "Jeg skal have en maskine, den skal have det operativsystem, så og så meget disk og så og så meget RAM. Så trykker du på en knap, og så har du faktisk maskinen derfra," fortæller it-chef Jens Nielsen.

Privat cloud letter arbejdet for Jyske Bank-udviklere

Jyske Bank anvender cloud computing internt i virksomheden til hurtig og fleksibel etablering af test- og udviklings-miljøer. Den offentlige sky er også en mulighed på sigt, siger it-chef Jens Nielsen.

Jens Nielsen, der er CTO i Jyske Bank og dermed personen med det tekniske overblik, har cloud computing langt fremme i bevidstheden.

Ikke fordi det er den vigtigste teknologiske tendens ifølge analysehuset Gartner, men derimod fordi cloud computing rummer konkrete fordele for bankens it-afdeling.

I øjeblikket er det cloud computing bag virksomhedens firewall, der anvendes, og ikke den form for cloud, vi typisk kender fra Amazons Elastic Compute Cloud eller Googles og Salesforces SaaS-produkter.

"Vi bruger allerede den interne sky i det små. Vi har et produkt, hvor du kan provisionere en maskine gennem en grænseflade ved hjælp af to skridt, og så står den klar fem minutter efter," forklarer Jens Nielsen.

Hvad er en privat sky?

Private eller interne clouds, hvor det hele foregår bag virksomhedens firewall, vinder frem i større virksomheder.

Det sker ved, at man automatiserer processer, så der for eksempel kan oprettes maskiner og servere direkte via et webinterface, uden at man skal bekymre sig om hardwaren.

Det kan blandt andet give god mening for de virksomheder, der kan se muligheder i cloud computing, men som på grund af lovgivning eller generelle sikkerhedsbekymringer ikke er villige til at rykke helt ud i den offentlige sky.

Det er tilfældet for en hel del, for analysehuset Gartner har forudset, at der i 2012 vil blive investeret flere penge i private clouds end i offentlige clouds.

Cloud er oplagt til test-miljøer

Cloud-produktet i Jyske Bank, Lab Manager fra VMWare, anvendes typisk til oprettelse af test- og udviklingsmiljøer.

De omkring 370 it-medarbejdere bruger blandt andet den interne cloud til at etablere sandkasse-miljøer.

"Vi har beskrevet et antal standard-konfigurationer, så man kan gå ind og sige: "Jeg skal have en maskine, den skal have det operativsystem, så og så meget disk og så og så meget RAM. Så trykker du på en knap, og så har du faktisk maskinen derfra," fortæller Jens Nielsen.

"Det er kun noget, vi bruger til det, jeg vil kalde test-miljøer. Hvis du for eksempel har et produkt du kun bruger en gang om året, så er der ingen grund til at have en fysisk maskine stående, og derfor gør vi det på den her måde."

En af udfordringer ved den hurtigere etablering af servere og maskiner kan være at holde styr på licens-udgifterne.

Det kan næsten blive for nemt

"Det kan næsten blive for let, for kan du styre licenserne og antallet af servere? Det skal man selvfølgelig have styr på, og det er også derfor, at vi er rimelig hårde og siger, at hvis en maskine ikke bliver brugt efter en måned, så dør den bare igen," fortæller Jens Nielsen.

Jyske Bank har sammen med Nykredit driftsselskabet JN Data, hvorfra bankens it styres ved hjælp af tusindvis af fysiske og virtuelle servere. Og netop de virtuelle servere er ifølge bankens CTO et vigtigt fundament for selve cloud-løsningen.

"Det er et eller andet sted en sidegevinst af, at vi har allerede har en rimelig stor virtualiseringsgrad i vores serverfarm. Det er ikke sådan, at det her er en ekstra-omkostning. Tværtimod, for man sparer en del "nummer to" og "nummer tre"-maskiner rundt omkring på udviklernes skriveborde," siger Jens Nielsen.

Virtualisering eller cloud?

Der hersker en del uenighed om, hvad forskellen på server- og deskop-virtualisering og private clouds er. Da Computerworld i sidste uge interviewede cloud-forsker frederik Orellana fra Niels Bohr Instituttet, lød defitionen:

"Det er to vidt forskellige ting. For mig handler cloud computing om, at du har defineret nogle interfaces i forhold til din serverfarm, så de ansatte kan provisionere en maskine, hvis de for eksempel skal bruge en ny webserver eller en databaseserver."

"Det skal grundlæggende være noget, der blot indebærer et tryk på nogle knapper i interfacet, men det kræver så, at man har sat tingene i system bagved - og hvorvidt man har gjort det med virtualisering eller ej, er for så vidt sagen uvedkommende," lød Frederik Orellanas forklaring.

Jens Nielsen fra Jyske Bank peger på, at den interne cloud i banken netop er kendetegnet ved den hurtige provisionering af maskiner, som den enkelte udvikler selv står for.

"Det er billigere, hurtigere, mere effektivt og mere convenient for den udvikler, der sidder med problemet. Hvis vi for eksempel har behov for at teste vores netbank i forskellige browsere eller operativsystemer, så er det alt andet lige noget nemmere at have 25 forskellige konfigurerede maskiner, som man kan teste på, end at have dem stående fysisk."

Øget fokus på valgfrihed og fleksibilitet

Det er Jens Nielsens vision, at den interne sky skal medføre en endnu højere grad af fleksibilitet på sigt.

Allerede i dag kan den enkelte medarbejder bestille nye applikationer via et interface.

"Det er ikke en decideret cloud-løsning, men det hører stadig under den definition, der hedder en fuldautomatisk provisionering af en maskine, som så tilfældigvis er din egen. Herunder ligger jo også, at hvis jeg for eksempel skal have et nyt produkt på min maskine, så er det relativt strømlinet at gå ind og bestille, og så bliver den lagt ud på maskinen i løbet af den natlige batch."

"Jeg kunne godt forestille, at valgfriheden og fleksibiliteten i forhold til, hvordan maskinen skal konfigureres, kan blive større. Visionen er, at hvis man godt kunne tænke sig at køre på en Mac, så gør man bare det," forklarer Jens Nielsen, der samtidig tilføjer at et sådan setup måske nok handler mere om virtualisering end cloud.

Den store sky lurer i horisonten

CTO'en fortæller samtidig, at det bestemt godt kan ske, at banken på et tidspunkt er klar til at tage det helt store hop op i den offentlige sky.

"Det er slet ikke utænkeligt. Vi skal selvfølgelig have styr på data, og det er klart, at vi ikke starter med at lægge hele vores kunde-database ud, men derimod med nogle ting, der er mindre fortrolige."

Jens Nielsen peger i den forbindelse på de største drivere i forhold til at vælge cloud-løsninger frem for traditionelle it-modeller:

"Økonomi og tid i forhold til, at jeg kan få det i morgen frem for at skulle vente et år på, at det bliver lavet. Og så kompetencer."

Indtil videre er han dog ikke klar til at tage springet til for eksempel at satse på Amazon som cloud-leverandør. Selvom banken allerede i dag for eksempel anvender PBS og SMS-løsninger, der bliver leveret af ekstern leverandør, så er han endnu ikke klar til for eksempel at lægge collaboration-systemer og mail ud i skyen.

"Der er vi ikke klar til at lægge data uden for vores firewall. Om det kommer? Det skal det nok gøre."

Jens Nielsen peger på, at leverandørerne først skal overbevise ham om, at sikkerheden er i orden.

"Det handler om nogle krypterings-standarder og i bund og grund vel også et spørgsmål om, hvor markedet er," forklarer Jyske Banks CTO.

Han tilføjer, at folk bare for fem år siden var langt mere tilbageholdende med at handle med kreditkort på nettet og anvende netbanker, men at det i dag er noget, de fleste er fortrolige med, og at han forventer, at det vil gå samme vej med cloud computing.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere