Artikel top billede

Kritik: Kommuners fusk ødelægger konkurrencen

Op imod hver tredje kommune har valgt at købe KMD-systemer uden at gå i udbud. Det ærgrer KMD-konkurrrent.

Leverandøren Silkeborg Data lufter offentligt sin frustration i sagen om de 28 kommuner, der har købt KMD-systemer uden at gå i udbud.

"Som virksomhedsleder og i særdeleshed som skatteborger synes jeg, at det her er ærgerligt," siger administrerende direktør Brian Busk fra Silkeborg Data.

Selskabet vandt for nylig et udbud i Middelfart Kommune, hvor der blev indgået en samlet aftale om økonomi-, løn- og vagtplanløsninger, hvor Fujitsu leverer økonomisystemet Prisme og Silkeborg Data lønsystemet Silkeborg Løn.

"Jeg synes, at det er brandærgerligt, at kommunerne ikke mere intensivt jagter at få den bedste vare til den laveste pris," siger direktøren.

Bremser for den fri konkurrence

Han mener, at det er direkte konkurrencehæmmende.

"Og det er rettet mod både dem, der ikke går i udbud og dem der tilbyder dem nogle forhold der gør at det er attraktivt ikke at gå i udbud," siger Brian Busk.

Beregninger viser, at skatteborgerne har tabt op imod 200 millioner kroner ved de mange manglende udbud.

Men det er lav sat, vurderer Brian Busk.

"Jeg vil tro, at de 200 millioner kroner kun er toppen af isbjerget, fordi det er en beregning lavet på baggrund af et bestemt udbud, så jeg tror faktisk det er mange flere kroner, vi skattemæssigt går glip af," siger direktøren.

Han understreger, at såfremt der vitterligt kun var én leverandør var det en anden sag.

"Men det tror jeg ikke er tilfældet i ret mange sager. I hvert fald ikke dem, hvor det er økonomisystemer og lønsystemer. Der er faktuelt konkurrence på tingene," siger han.

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan kommunerne frit kan sjofle med udbudsreglerne uden hverken Konkurrencestyrelsen eller Klagenævn for Udbud kan gribe markant ind.

Dog har økonomi og erhvervsminister Lene Espersen (K) fremlagt et lovforslag, der fremadrettet giver mulighed for sanktioner over for syndere.

"Jeg glæder mig til sanktionerne kommer. Man kunne drage analogien og forestille sig trafikken herhjemme, hvis der ikke var sanktionsmuligheder, men kun færdselsregler."

"Så ville der også eksistere en vis grad af anarki," siger Brian Busk.

Politikere er begyndt at interessere sig for sagen. Blandt andet har Dansk Folkeparti afkrævet indenrigsminister Karen Ellemann en redegørelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere