Artikel top billede

Oracle jager storkunde væk med licenskrav

Oracles million-store ekstraregning for licenser til Post Danmark tyder på, at databaseleverandøren slet ikke er interesseret i at beholde sin gamle kunde, mener ekspert.

"Ser man isoleret på adfærden, tyder det ikke på, at Oracle er interesseret i at fortsætte samarbejdet."

Sådan lyder vurderingen fra CBS-lektor Henrik Merkelsen, som er ekspert i kommunikation og krisestyring.

"Man bør generelt ikke holde så hårdt på sin ret, hvis det er en kunde, man ønsker at beholde. Men Oracle kan jo også bare have klokket i det."

Baggrunden for det eventuelle klokkeri, er den tocifrede millionregning, som Oracle, ifølge Version 2, har sendt til Post Danmark og det svenske Posten AB.

De to virksomheders fusion sidste år affødte navnet Posten Norden AB, og det navneskifte har udløst en ekstraregning for licenser fra Oracle på 12 procent af det beløb, som virksomheden har Oracle-licenser for. En betaling, som den fusionerede postvirksomhed angiveligt ikke får noget som helst ud af.

Posten AB har gennem tiden købt Oracle-licenser for et trecifret millionbeløb.

Overpriser tager man kun én gang

"Vil man bevare den gode kunderelation, skal man ikke tage overpriser. Kuponhæfterne kan jo heller ikke sælge et sæt kobbergryder til 200 kroner til den samme kunde mere end en gang. Så har folk opdaget, at det er noget skidt," siger Henrik Merkelsen, som understreger, at han ikke kender detaljerne i sagen mellem Posten og Oracle.

Hvis man satser på en varig kunderelation, skal både køber og sælger kunne leve med handlen.

"Rent adfærdsmæssigt ser det ikke ud til, at Oracle er interesseret i at beholde sin kunde," siger Henrik Merkelsen.

Han peger til gengæld på, at når man underskriver en kontrakt, så fanger bordet. Det gælder for virksomheder såvel som private.

"Men det lyder som om, at licensbetingelserne tilgodeser Oracle i langt højere grad end deres kunde," siger han.

Ifølge Version 2 har Posten AB allerede afvist Oracles nye tilbud på den såkaldte name change-afgift, der efter en halvering stadig er et tocifret millionbeløb.

"Derfor har vi truffet beslutningen om, at vi enten migrerer til IBM DB2 eller til SAP's indbyggede database. Det har vi meddelt Oracle, som så har tilbudt at halvere afgiften," siger Michael Ørnø, chef for it-drift i Posten Norden AB til Version 2.

Fornuftig østersstrategi

Oracles kommunikationschef, Anders Lund Rendtorff, meddeler Computerworld, at man ikke ønsker at kommentere sagen på nuværende tidspunkt.

Og det er ifølge Henrik Merkelsen en fornuftig strategi.

"Nu er historien jo ude i pressen, så dermed er der en spiller mere at forholde sig til. Derfor er det fornuftigt at holde eventuelle forhandlinger internt mellem de to virksomheder, hvis Oracle gør sig håb om at beholde kunden."

Computerworld fortalte før jul om en anden sag om Oracle-licenser, hvor databaseleverandøren på lignende vis lagde ud med et meget stort krav for manglende licenser i Vejdirektoratet.

Det store krav er i dag afløst af et betydeligt mindre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere