Artikel top billede

Foto: Torben Klint. (Foto: Torben Klint)

Kommuner lægger slør over sager om it-udbudsfusk

Papirer forsvundet ud i den blå luft og manglende mødereferater. Danske kommuner lægger slør over deres praksis med at indgå aftaler med KMD uden at gå i udbud.

Papirer er pist væk og oplysninger mørklægges i den betændte sag om udbudsfusk, hvor op imod hver tredje kommune er under mistanke.

Det sker efter, at Computerworld har sendt ansøgninger om aktindsigt til 28 kommuner, der alle har købt KMD-systemer uden at gå i udbud.

Ekspert i forvaltningsret Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole kritiserer kommunerne og kalder det "helt ude i skoven."

Du kan læse hans reaktion på kommunernes manøvrer her.

En af sagerne omhandler Nordfyns Kommune. Her sender kommunen en beskrivelse til Computerworld af forløbet omkring anskaffelsen af et stort KMD-system, som kommunen har købt uden udbud.

Men papirerne, der dokumenterer forløbet, er pist væk.

'Materialet er blevet smidt ud'

"Alt materiale fra dengang er desværre smidt ud i forbindelse med oprydningsdage, flytninger ved kommunesammenlægningen og efterfølgende rådhusrenovering og fratrådte medarbejdere."

"Der er således ikke noget skriftligt materiale, der dokumenterer ovenstående," skriver kommunen.

Findes ingen mødereferater

Hos Norddjurs Kommune - der også har købt KMD-systemer uden at gå i udbud med ordren - findes der ikke mødereferater fra forhandlingerne med KMD.

"Efter at have undersøgt sagen kan det konstateres, at der ikke findes mødereferater af forhandlinger med KMD," lyder det fra Norddjurs Kommune.

Kommunen forklarer, at ved anskaffelse af nye systemer, forlængelse af indgåede aftaler med videre, har aftaleudkast fra KMD dannet grudlag for drøftelserne, og aftalerne er herefer blevet underskrevet.

Heller ikke Brønderslev Kommune har haft travlt med at skrive mødereferater.

"Kommunaldirektør, men især økonomidirektør og it-chef har jævnlige møder med KMD, da KMD er kommunens hovedleverandør af it-systemer. Der laves dog ikke referater fra møderne," lyder det.

Tre-årig aftale - men intet referat

Heller ikke vicedirektøren i Skive Kommune, der som de øvrige kommuner ikke er gået i udbud, har fået skrivekrampe under udarbejdelse af mødereferater.

"Undertegnede og it-chefen har hen over sommeren 2008 afholdt møder om en tre-årig betalingsaftale omfattende samtlige eksisterende KMD-systemer. Der foreligger ikke mødereferater fra disse møder," skriver han til Computerworld.

I Sorø Kommune er historien den samme.

"Der er ikke udarbejdet referater af de afholdte møder," lyder det.

Aner ikke hvornår møder har fundet sted

Vallensbæk Kommune oplyser, at heller ikke dato og sted for møderne kan oplyses.

"Der har været holdt møder mellem KMD og kommunaldirektør og økonomichef, men der er ikke referater fra disse møder, og møderne ligger før den periode, hvor vi har kalenderoplysninger. Det er derfor ikke muligt at oplyse dato og sted med mere for møderne," oplyser kommunen.

Flere kommuner forklarer, at kalendere fra fratrådte medarbejdere slettes. Ligesom stort set ingen af kommunerne har kalender-oplysninger fra kommunaldirektøren, it-chefen eller borgmesteren mere end et års tid tilbage.

Læs også: Hård kritik af kommuners hemmeligheds-kræmmeri.

KMD stopper offentliggørelse

Læs også: Hård kritik af kommuners hemmeligheds-kræmmeri.

Ved behandling af aktindsigt har flere kommuner spurgt KMD om de oplysninger, der ønskes indsigt i, er kritiske for KMDs forretning. Og det er de åbenbart i flere tilfælde.

I Stevns Kommune lyder begrundelsen for ikke at udlevere udvalgte oplysninger:

"Da de nævnte oplysninger er af væsentlig økonomisk betydning for vores leverandør, KMD."

"Vi har til brug for denne vurdering indhentet en udtalelse fra KMD, som udtaler, at KMD opfatter information udvekslet mellem parterne i henhold til tidligere og gældende kontraktforhold, som oplysninger om forretningsforhold, der er af væsentlig betydning for KMD, hvis offentliggørelse vil kunne skade KMD's konkurrencesituation," lyder det i kommunens afgørelse.

Nyborg Kommune har også spurgt KMD, hvilke oplysninger selskabet mener er kritiske. Og kommunen konkluderer derpå:

"Der er efter kommunens vurdering en nærliggende risiko for, at der ved udlevering af priser og kontraktforhold, påføres virksomheden skade, der af konkurrencemæssige årsager kan medføre et betydeligt tab."

Lidt pudsigt har KMD faktisk selv søgt aktindsigt hos andre kommuner, der har valgt at gå i udbud - og hvor KMD ikke vandt.

Det er sket i Frederiksberg Kommune og Middelfart Kommune. Hvorvidt KMDs konkurrenter her har modsagt sig udlevering af oplysninger er uvist.

Læs også: Hård kritik af kommuners hemmeligheds-kræmmeri.

Tager på KMD-rejser

Normalt tager sagsbehandlingen af aktindsigter fra 10 dage og opefter.

Hos Solrød Kommune formåede it-chef og sekratariatschef Vibeke van der Sprong, at sende sit første svar tilbage på blot 34 minutter.

Det blev til en pointering af, at der i aktindsigten skulle identificeres en konkret sag, når man søger aktindsigt.

I fire efterfølgende mails henviste Computerworld til, at kommunen kan identificere dokumenter i form af blandt andet kalendere. Men kommunen stod tilsyneladende fast.

"Når de afklarende spørgsmål og aktindsigtens forudsætninger er på plads (hvilket ihærdigt er forsøgt i dag), svarer vi naturligvis altid på en henvendelse om aktindsigt," svarer kommunen i sin sidste mail.

Herefter sendte Computerworld en klage til Kommunernes Tilsyn (red. det tidligere Tilsynsråd) over Solrød Kommunes tilsyneladende manglende vilje til at ville identificere en sag.

Men små 10 dage dage efter klagen til Kommunerens Tilsyn er afsendt, modtager Computerworld en afgørelse fra Solrød Kommune med en række mødereferater og blandt andet en oplysning om, at Solrøds kommunaldirektør i 2006, var på en rejse arrangeret af KMD.

Studietur med KMD

"Kommunaldirektør Lars Wilms har i 2006 været på en studietur, som KMD arrangerede, men ikke betalte. Udgiften på 23.500 kroner blev betalt af Solrød Kommune".

Adspurgt, hvad der fik Solrød Kommune til at sende dokumenterne, svarer kommunen, at det havde man skam tænkt sig hele tiden.

Her peger sekretariat og it-chef Vibeke van der Sprong på bisætningen i hendes sidste mail, hvor hun skriver "(...) svarer vi naturligvis altid på en henvendelse om aktindsigt."

"Da du tilsyneladende nægtede at svare på vores afklarende spørgsmål, har vi efterfølgende måtte gætte os til hvilken sag, du ønskede aktindsigt i for at imødekomme lovgivningen på området," slutter hun.

Blandt de dokumenter, som kommunen har sendt er ikke kalendere fra en række ledende embedsmænd og borgmesteren.

Henviser til referater

I stedet henviser kommunen til mødereferaterne, hvor deltagernes navne fremgår.

Derfor konkluderer Solrød Kommune, at borgmesteren ikke har været til møder med KMD. Computerworld har nu igen bedt om de omtalte kalendere.

Flere andre kommuner har behandlet nøjagtig samme aktindsigt - med præcis samme ordlyd - uden først at skulle have udpeget en mere konkret journalsag.

Flere af disse kommuner har da også sendt kalenderen for både borgmesteren og ledende embedsmænd.

Omend kommunerne altså sjældent havde kalender-oplysninger mange måneder tilbage.

Læs også: Hård kritik af kommuners hemmeligheds-kræmmeri.

Glemte lige en rejse - ups

Læs også: Hård kritik af kommuners hemmeligheds-kræmmeri.

Det gælder blandt andre Nyborg Kommune. I dets første svar til Computerworld udbedes en bekræftigelse på, at man er indstillet på at betale for kopier.

Men efter en henvisning til, at der venligst bedes om en afgørelse sendt i elektronisk form, modtages en afgørelse.

I den fremgår det:

"Ad 6 og 7: Hverken borgmesteren, medlemmer af økonomiudvalget, kommunaldirektøren eller it-chefen har været på rejser, som har været betalt af KMD eller SAP"

Computerworld anførte i sin aktindsigt, at man gerne ville have indsigt i 1) rejser betalt af KMD eller SAP og 2) rejser "betalt af andre, hvor repræsentanter fra KMD eller SAP har foretaget præsentationer eller lignende af dets produkter."

Så for en god ordens skyld sender Computerworld en mail retur til kommunen med spørgsmålet om, hvorvidt nogle af de omtalte personer har været på rejser, "hvor repræsentanter fra KMD eller SAP har været tilstede?"

Svaret fra kommunen lyder derefter:

"Kommunaldirektøren og it-chefen var på en studietur med KMD til USA fra den 23. oktober 2007 til 2. november 2007. Prisen var 22.000 kroner per person."

USA-tur arrangeret af KMD

"Turen var sammen med fire andre kommuner. SAP havde ikke noget med turen at gøre, men deltagerme besøgte derimod IBM, HP og Microsoft. På turen blev der i alt holdt 23 oplæg."

På spørgsmålet om hvorfor det ikke fremgik af den første afgørelse skriver kommunen:

"Fordi Computerworlds oprindelige spørgsmål gik på indsigt i de rejser, som var betalt af KMD eller SAP eller andre rejser, hvor repræsentanter fra KMD eller SAP har foretaget præsentationer eller lignende af dets produkter. Dette er ikke tilfældet i forhold til denne studietur."

Kommunen oplyser, at KMD arrangerede turen og stod for koordineringen i forhold til de øvrige firmaer IBM, HP og Microsoft.

Derudover understreger kommunen, at den selv betalte for rejsen.

Imidlertid bliver Computerworld gjort opmærksom på, at kommunens borgmester og kommunaldirektør faktisk har været på yderligere rejser.

Den 30. maj 2006 skriver Fyens.dk således:

"Netop nu er blandt andre rådmand Anker Boye, borgmestre og kommunaldirektører fra Gudme, Nyborg, Ullerslev, Søndersø og Otterup Kommuner på en femdages tur til Milano og Nice med KMD."

Glemte lige en rejse

Foreholdt denne oplysning svarer kommunen Computerworld:

"Jeg beklager, at vi ikke har haft denne tur med i vores første svar, men vi har svaret ud fra de kalenderoplysninger, som vi har til rådighed det vil sige fra 1. januar 2007."

"Men du har ganske ret i, at vores borgmester og kommunaldirektør deltog i studieturen med KMD 28.5.2006-2.6.2006."

Kommunen oplyser, at det var kommunens borgmester, der i sin tid udleverede programmet til pressen netop for at skabe fuld åbenhed om turen.

"Og som det ganske rigtigt fremgår af artiklerne, så var der en egenbetaling for turen på cirka 7.800 kroner per person, som blev betalt af kommunerne," understreger kommunen.

Kulegravning på vej

I sagen om udbudsfusk har Venstres it-ordfører Michael Aastrup-Jensen bedt Kommunerens Tilsyn om en kulegravning.

Den tidligere borgmester i Randers mener ikke, at blot udbudsreglerne er blevet brudt. Også regler i forvaltningsloven og offentlighedsloven er blevet overtrådt, vurderer han.

Læs også: Hård kritik af kommuners hemmeligheds-kræmmeri.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Sikkerhedskonsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere