Søgegiganten Google har et forretningsmantra, der hedder, at alle verdens informationer skal gøres tilgængelige.
De seneste år har flere forfatter- og forlæggerforeninger dog raset over, at søgeselskabet er gået i gang med at indscanne flere af forfatternes og forlæggernes ophavsretsligt beskyttede bøger uden forudgående tilladelse.
Men Google oplyser til Computerworld, at selskabet skam respekterer ophavsretsloven. Også i Danmark.
"Det nuværende tilbud på Google Books viser ikke engang en hel sides tekst, hvis der ikke er tilladelse fra ophavsrettighedshaveren (...) Vi har eksisterende partnerskaber med forlæggere i Danmark, ligesom vi har i mere end 100 lande," forklarer Santiago de la Mora, der er chef for Google Books i Europa.
Siden lanceringen af Google Books i 2005 har ramaskriget ekkoet gennem forfatter- og forlæggerforeninger, der mente, at projektet var rettighedskrænkende.
Kritikken er siden 13. november i år aftaget en smule, da Google indgik sit andet forlig med rettighedshavere, efter det første forlig ultimo 2008 ikke stillede rettighedshaverne tilfredse.
Kan stadig finde bog-uddrag
Forliget i november blev indgået med deltagelse fra blandt andre det amerikanske justitsministerium og går ud på, at søgegiganten kun må indscanne og kommercielt udnytte engelsksprogede bøger, der ikke kan købes på det amerikanske marked, eller hvis Google har en forhåndsgodkendelse fra rettighedshaverne.
Det betyder, at hvis eksempelvis et dansk forlag eller en dansk forfatter indgår et samarbejde med Google, vil bogen være at finde i mere eller mindre sin helhed alt efter, hvilken aftale Google har indgået med forlaget/forfatteren.
Samtidig har Google et biblioteksprojekt kørende, hvor søgeselskabet vil indgå aftaler med biblioteker om at indscanne bøger. Her gælder der dog de samme betingelser om, at den enkelte bog kun må udnyttes kommercielt, hvis der er indgået en forudgående aftale med rettighedshaverne.
Men det er ikke nødvendigvis hele sandheden.
Bliver Google en online-boghandler?
"Forfattere i blandt andet Danmark vil i fremtiden opleve, at der kommer enkelte uddrag af deres bøger igennem Google Books lige meget hvad," siger sekretariatsleder Christine Bødtcher-Hansen fra Forlæggerforeningen til Computerworld.
Teknologi fra det 21. århundrede
Santiago de la Mora fra Google afviser den påstand.
Han henviser til, at rettighedshaverne bare kan bede om at få fjernet bogen fra selskabets bog-søgemaskine. Underforstået hvis rettighedshaverne ellers har kendskab til, at eksempelvis titel, ISBN-nummer og to til tre uddrag fra bogen flyder rundt i det voksende Google-univers.
"Google Book-søgningen er et katalog fra det 21. århundrede, som gør det nemmere at finde bøger," lyder svaret fra Google-medarbejderen.
Danmark er en by i Rusland
Santiago de la Mora oplyser til Computerworld, at Google har indgået partnerskab med over 30.000 forlæggere på verdensplan, hvoraf flere end 9.000 har til huse i Europa.
"Vi ser frem til at se de tal stige. Indtil videre har vi bøger fra flere end 100 lande på mere end 100 forskellige sprog," fortæller Santiago de la Mora.
I Danmark er det endnu meget få forlag, der har indgået aftaler med Google.
Det gælder blandt andet for Museum Tusculanums Forlag ved Københavns Universitet og Systime, der i høj grad fokuserer på digitale undervisningsmaterialer som eksempelvis e-bøger.
Erfaringer med Google Books
"Vi synes, Google Books er en rigtig god markedsføringskanal, hvor vi selv kan styre, hvor meget, der skal vises af vores bøger. Den gode forretning kan vi se på vores trafiktal," forklarer it-chef Mikkel Dall fra Systime.
Han fortæller, at de fleste af forlagets forfattere har taget positivt imod samarbejdet med Google. Mikkel Dall ser dog med nogene betænkelighed frem til, at Google Books givetvis i løbet af 2010 vil tilbyde salg af bøgerne i Europa.
"Når Google Books også bliver en salgskanal, vil vi se på, hvor meget Google vil tage af omsætningen. Derefter vil vi tage stilling til, hvor meget vi vil være til stede på platformen, eller om vi selv skal sætte priserne i vejret for at være synlige på nettet," fortæller Mikkel Dall.
Foretrækker tilgivelse frem for tilladelse
Oplysningerne, om at Google skulle kaste sig over e-handel med indscannede bøger, har han fra O'Reilley's Tools of Change-bogkonference i New York i februar, hvor Google-ingeniøren Jon Orwant talte om fremtidsperspektiver for Google Books.
Mikkel Dall lufter også betænkeligheder ved, at der er uklarheder om, hvordan de juridiske aspekter forholder sig, hvis Systime en dag ønsker at trække stikket til Google Books.
Forlæggerne på vagt over for Google
Det gør man også hos Forlæggerforeningen, hvor man er ekstrem på vagt over for Googles bogsatsning, selv om forliget i november har taget brodden af den værste frygt.
"Danske værker er sikret på baggrund af aftalen, men Googles fremgangsmåde har vist, at selskabet har søgt tilgivelse frem for tilladelse. Google Book-projektet har været meget problematisk, fordi det jo skal sikres på baggrund af aftaler," forklarer sekretariatsleder Christine Bødtcher-Hansen fra Forlæggerforeningen.
Hun oplyser, at Google inden for "den nærmeste fremtid" skal holde møde med den europæiske forlæggerforening.
På nuværende tidspunkt er der dog lidt stilstand, fordi parterne venter på udfaldet af en fransk retssag, hvor en fransk forlagsgruppe Le Martinière har krævet erstatning på omkring 75 millioner kroner, efter Google har indskannet selskabets bøger.
Tidligere har amerikanske forfattere og forlæggere indgået et forlig med søgeselskabet på 750 millioner kroner.
Forfatterforeningen i Danmark har også tidligere, uden held, forsøgt at få økonomisk kompensation fra Google.
"I dag kan vi se, at vi blev taget med bukserne nede," fortæller formanden for Dansk Forfatterforening, Lotte Garbers, til Politiken.
Et monopol under opsejling
Christine Bødtcher-Hansen fra Forlæggerforeningen lufter bekymringer om, at Googles forspring på indskanninger giver selskabet et kæmpeforspring, der kan give det et monopol på e-bøger i konkurrencen mod blandt andet bog-giganten Amazon.com.
Hun fremhæver i den sammenhæng det tyske Libreka-projekt, hvor forlæggerne selv indskanner bøger, som et modsvar til Google Books.
"Man kan godt være rigtig smart, men man skal jo samtidig forholde sig til lovgivningen," siger Christine Bødtcher-Hansen med henvisningen til den noget hullede juridiske vej, som Google Books-projektet indtil videre har bumpet ud ad.