Artikel top billede

Foto: Torben Klint

It-formand: Flere kommuner har forklaringsproblemer

Flere af de kommuner, der har købt et KMD-system uden at gå i udbud, har et forklaringsproblem. Sådan lyder det fra de kommunale it-chefers egen formand.

Mistanken om udbudsfusk i næsten hver tredje kommune får nu formanden for de kommunale it-chefer til at sige, at flere af kommunerne har et forklaringsproblem.

Op imod 28 kommuner har købt KMD's OPUS økonomi-system uden at afholde udbud.

For formand Jørgen Kristensen fra Foreningen af Kommunale It-chefer ser det ud som om, at flere kommuner har "forladt sig på en leverandørs gode intentioner og uvildig rådgivning med argumenter som systemopgradering med videre, som nu skaber problemer."

"De har givet et forklaringsproblem, hvilket det også tydeligt fremgår af jeres artikelserie om emnet," siger han.

Formanden forklarer dog i samme omgang, at de fleste kommuner konkurrence-udsætter alle større indkøb, "uanset om det drejer sig om bleer, gravemaskiner eller it-systemer, også i forhold til KMD."

"Siden kommunesammenlægningerne i 2007 har en del kommuner gennemført udbud på KMD-området, men de drukner lidt i overskrifterne for tiden."

Jørgen Kristensen forklarer, at flere kommuner dels undersøger, hvorvidt der reelt kan etableres konkurrence, og dels afventer en linje for fælles udbudsrunder fra Kombit, hvor flere kommuner går sammen om at udbyde eksempelvis økonomi-, HR- og indkøbssystemer.

En anden grund, til at nogle kommuner ikke har konkurrenceudsat, kan være "hensynet til den dybe sammenhæng mellem datamodeller og forretningslogik fra de statslige pålagte udbetalingssystemer (sociale pensioner, boligydelser, red.)".

"Denne systemblok overvejes jo aktuelt omlagt (til objektiv sagsbehandling, red.), hvilket betyder at et systemvalg foretaget på kravsætning i dag med overvejende sandsynlighed vil være forkert og fordyrende," siger Jørgen Kristensen.

Overholder kommunerne udbudsreglerne?

Direkte adspurgt om han mener, at de pågældende kommuner i den konkrete sag overholder udbudsreglerne, svarer han:

"Hvad jeg mener - også som it-chef - er vel i udgangspunktet underordnet, hvis konkurrencestyrelsen dømmer nogle kommuner ude i denne sag," siger han.

Jørgen Kristensen forklarer, at hans personlige holdning er, at han ikke foretager sig nogle større indkøbsdispositioner uden at sikre sig, at den nødvendige ekspertise er med ombord.

"Derfor lægger jeg trygt den del af vurderingen (af udbudsformer, red.) i indkøbschefen og hans folks hænder, ligesom vores juridiske afdeling inddrages i sager, hvor vi skal forholde os til kontraktuelle spørgsmål," siger han.

Jørgen Kristensen oplyser, at "hvis bølgerne går rigtig højt", så er kommunen ikke bange for at inddrage eksterne eksperter.

Han vil ikke spekulere i, om de pågældende kommuner har overvejet om de egentlig burde gå i udbud.

"Det bliver rent gætværk fra min side, og min krystalkugle er ikke lige her klarere end jeres," siger Jørgen Kristensen.

KMD-loger og tossedumme

Jørgen Kristensen vil gerne kommentere Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen, der har kaldt kommunerne tossedumme i denne sag.

Ordføreren mener, at kommunerne burde slå op på første side af god embedsførsel, hvor der står, man skal lede efter alternative leverandører.

"Igen er min indsigt tværkommunalt ikke så stor, at jeg kan be- eller afkræfte dogmen," lyder Jørgen Kristensens kommentar.

Men han nævner, at det måske var det interessant at spørge Venstres ordfører, hvad hans erfaring er med den slags.

"Han (Michael Aastrup Jensen, red.) må have noget viden fra rådhuset med sig fra den tid, han bestred borgmesterembedet i Randers og deltog i KL's delegeretmøder," siger Jørgen Kristensen.

"Så vidt jeg husker, var han heller ikke på den tid den store fortaler for KMD - så måske har han en indsigt, som retfærdiggør hans udtalelse," siger Jørgen Kristensen.

KMD-loger: Disk op med eksempler
I forhold til Michael Aastrup Jensens ord som "loge-lignende" forhold, når han beskriver forholdet mellem visse kommuner og KMD, hidser det tilsyneladende ikke Jørgen Kristensen op.

"Ingen større reaktion, da jeg og min kommune ikke selv kan prale af at have en særlig tæt forbindelse til KMD," lyder hans kommentar.

"Og loger er ikke det, der præger den kommunale hverdag på it-området," siger han.

"Men jeg er da meget interesseret i at følge sporet i den kommende tid, hvis nogen disker op med gode eksempler," understreger Jørgen Kristensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere