Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Danske kommuner vrimler ind i sag om udbuds-snyd

Yderligere seks kommuner er landet på Konkurrencestyrelsens bord, fordi de har anskaffet sig et KMD-system uden at gå i udbud. I alt står 28 kommuner nu på listen.

En liste med yderligere seks kommuner er kommet i Konkurrencestyrelsens søgelys, erfarer Computerworld.

De kommer i kølvandet på den række af kommuner, der tidligere er blevet mistænkt for at snyde med it-udbud.

Dermed er i alt 28 kommuner, der alle har anskaffet sig et såkaldt KMD Opus økonomi-system uden at gå i udbud, nu på styrelsens radar.

I skarp kontrast til de 28 kommuner står blandt andre Middelfart Kommune, der begrunder sit valg med at gå i udbud med, at kommunen "ønsker at overholde de gældende udbudsregler."

Kommuner: Lige efter bogen
Spørger man de nye seks kommuner på listen hos Konkurrencestyrelsen, så er der ingen slinger i valsen: Alt er foregået efter bogen.

I Ringkøbing-Skjern Kommune har man betalt godt to millioner kroner for implementeringen, oplyses det.

Forklaringen på, hvorfor kommunen ikke er gået i udbud, er, at kommunen vurderer, at der er tale om en ny version af KMDs gamle system.

"Vi opfatter OPUS som en nødvendig opgradering af det eksisterende system, hvilket gør, at vi som mange andre kommuner ikke har anset det som udbudspligtigt," siger kommunenes økonomichef Jan Aas Christensen.

Han forklarer samtidig, at det er forbundet med mange udgifter at afholde et udbud, da kommunen har brugt de seneste år til en omfattende kommunesammenlægning.

"Et udbud af en så omfattende og kompliceret karakter som systemer til økonomi- og lønstyring vil kræve dels et betydeligt internt ressourcetræk, dels dyr, ekstern konsulentbistand til gennemførelse af et udbud," siger økonomichefen.

Konverstering og it-strategi

I Sorø kommune har man brugt 1,5 millioner kroner på implementeringen.

Her er forklaringen den enkle, at det følger kommunens it-strategi og det at der er tale om en konvertering.

"Sorø Kommune har indgået aftale med KMD om en konvertering af eksisterende økonomisystem til en ERP-platform (SAP, red), som i forhold til kommunens strategi danner grundlag for den fremtidige udvikling af it-systemer i vores systemportefølje," siger direktør for økonomi og teknik Søren Ole Sørensen fra Sorø Kommune.

Kommune: Det er da bare et versions-skift

Kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller fra Hedensted Kommune går med nogenlunde samme tanker.

"Skiftet fra KMD-ØS til KMD OPUS-Økonomi anser vi alene som et versionsskift," siger han.

Kommunaldirektøren forklarer, at der alene bliver tale om implementeringsydelser engang i 2010, som KMD er berettiget til at opkræve i henhold til en eksisterende aftale om KMD-ØS.

"Der er således ingen anskaffelsesudgifter for Hedensted Kommune, og der vil være uændrede driftsudgifter i de kommende år, hvorfor der ikke er pligt til at lave udbud," vurderer kommunaldirektøren.

Må ikke oplyse pris

Hos Skive Kommune må man ikke oplyse priser med mere i forhold til KMD.

"Det kan vi ikke i henhold til den kontrakt, der er indgået med KMD. Deri er aftalt, at købesum samt andre detaljer er fortrolige, da KMD anser indholdet for at være forretningskritisk i henhold til forvaltningsloven," siger vicekommunaldirektør Lars Yde.

Han forklarer, som flere andre kommuner, at man anser KMD Opus som en versionsopgradering, hvorfor man ikke rent juridisk skal i udbud.

Endelig oplyser Brønderslev Kommune, at den forhandler med KMD om en forlængelse af en betalingsaftale med KMD. Men at denne ikke er færdigforhandlet endnu.

Thisted Kommune er ikke vendt tilbage med kommentarer.

Middelfart går imod strømmen

Stik imod de øvrige kommuner, går Middelfart Kommune imidlertid den anden vej.

Her er ikke snak om versionsopdatering, konverteringer, it-strategi, ingen anskaffelsessum eller lignende.

Den har netop indgået en aftale med Fujitsu om kommunens samlede it-systemer for økonomi, indkøb, løn, debitor og e-handel.

Aftalen er indgået efter en udbudsrunde, hvor blandt andre KMD, Fujitsu og EG konkurrerede.

I Middelfart har man tilsyneladende aldrig været i tvivl om, at man skulle i udbud.

"Vi bruger rigtigt mange penge på it, så det har været naturligt for os at lægge it-opgaven i udbud og konkurrenceudsætte den - ud over, at vi selvfølgelig ønsker at overholde de gældende udbudsregler," siger forvaltningsdirektør Steen Vinderslev fra Middelfart Kommune.

Tidligere har Konkurrencestyrelsens afvist at kommentere på antallet af kommuner, som styrelsen kigger på, men man ville dog gerne bekræfte, at man ser på sagen.

KMD: Det er en opdatering
Hos KMD har vicedirektør Flemming Pristed gjort det klart, at KMD anser systemet, som en opdatering.

Det selvom selskabet i sit eget materiale skriver:

"KMD Opus er baseret på 35 års erfaringer med at udvikle kommunale it-systemer og er alligevel helt nyt."

"I juridisk forstand er det en ny version, og som standard i vores abonnementsordninger står, at der er mulighed for at modtage nye versioner," sagde han.

Vicedirektøren ønskede ikke at kommentere på, hvordan det så kan være, at andre kommuner med nøjagtigt samme udgangspunkt alligevel vælger at afholde et udbud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere