Computerworld News Service: Det fælles-europæiske forskningsnet Geant er blevet tildelt godt 1,4 milliarder kroner, der blandt andet skal gå til at understøtte 40 Gbps-teknologier.
Beløbet, der er finansieret dels af brugerne af forskningsnettet og dels af EU-Kommissionen, blev offentliggjort i denne uge under en konference i Stockholm.
Pengene skal bruges til at opgradere netværks-kapaciteten og til at finansiere forskning i nye teknologier, fortæller Dai Davies, der er general manager ved Dante, som varetager Geant-netværket.
Størstedelen af netværket er baseret på DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) og opgraderingen vil tilføje understøttelse af 40 Gbps per bølgelængde ved hjælp af udstyr fra Alcatel-Lucent. Det nuværende net understøtter 10Gpbs.
Flere forbindelser på samme fiber
DWDM kan sende flere separate dataforbindelser via det samme fiber ved at bruge forskellige bølgelængder lys.
Opgraderingen af netværket forventes færdiggjort om 12 til 18 måneder, fortæller Dai Davies.
I dag understøtter Geant-netværket 40Gpbs på to strækninger: Milano til Geneve og Geneve til Frankfurt.
Det er dog ikke gået helt så nemt med at opgradere netværket, som Dante havde håbet.
Det største problem har været at få styr på, hvad man gør, hvis netværket går ned.
Hvordan finder man for eksempel ud af, hvorfor det er sket og hvilke dele det er gået ud over, hvad man skal gøre ved det og om det er muligt at skaffe reservedele, spørger Dai Davies.
Ifølge Dai Davies implementerer leverandørerne typisk teknologien, inden de begynder at bekymre sig om styringen. En større fokus på styringsaspekterne frem for på performance ville dog være at foretrække, mener han.
Det er desuden endnu uvist, hvor mange bølgelængder Geant vil blive i stand til at understøtte. I teorien burde netværket kunne understøtte 40 bølgelængder på 40Gpbs hver, men Dante er ikke helt sikker på, om det også vil fungere i praksis, fortæller Dai Davies.
"Vi burde kunne klare 40 bølgelængder, men kan teknologien nu også det, de siger den kan?" spørger han.
Dante har det nu trods alt godt med at være tidligt ude med nye teknologier.
"Jeg tror, leverandørerne kan lære af vores erfaringer… vi har tiden til og interessen i at bidrage med erfarent personale, der kan hjælpe til med at løse problemerne," siger Dai Davies.
Netværk handler ikke bare om hastighed. Dante forsker blandt andet i 'bandwith on demand' ('båndbredde på kommando).
Hvis det skal blive muligt at tilvælge båndbredde efter behov, så skal det understøttes af flere forskellige netværk på en gang, og det er, ifølge Dai Davies, ekstraordinært svært at opnå.
Dante undersøger desuden forskellige måder at måle performance set fra brugernes perspektiv. En netværksforbindelse, der løber via Geant, vil skulle rejse over flere forskellige netværk.
Målet er at udvikle værktøj, der kan overskue hele kæden og præcist lokalisere, hvor noget er gået galt, fortæller Dai Davies.
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen