Store virksomheder er afhængige af store komplette og komplekse applikationer som SAP, Documentum og Siebel til at styre produktion, økonomi, kunderelationer og så videre.
Systemerne kan håndtere samtlige forretningsprocesser, alle detaljer, og de skalerer, uanset hvor stor din forretning bliver.
Oven i det bærer de på hele virksomhedens historie, alle transaktioner og processer flyder igennem her.
På godt og ondt er de omdrejningspunkt for forretningen.
Man kan sige, at de især er gode til at være STORE.
"Legacy betyder, at det virker," er der nogen der siger.
Måske, men det betyder jo ikke, at man bare skal affinde sig med de ting, de store løsninger håndterer mindre godt - for eksempel brugeroplevelsen og evnen til hurtig omstilling.
Brugeroplevelsen er central
Brugeroplevelsen er helt central for produktivitet og motivation.
Evnen til hurtig omstilling er en nødvendighed, hvis it skal understøtte virksomhedens konkurrenceevne, der kræver realtime reaktionsevne.
Traditionel implementering af ny funktionalitet i kernefunktionen understøtter sjældent hverken brugervenlighed eller fleksibilitet.
Derfor flytter innovationen, teknologisk såvel som procesmæssigt, i stigende grad ud af kernen, og foregår i stedet i portalen, andre omkringliggende applikationer eller måske endda i skyen.
Her er den nødvendige fleksibilitet til stede til at kunne tilpasse sig brugernes individuelle behov for løsninger, der understøtter det daglige arbejde - for eksempel gennem kombination af kollaborative teknologier som wikis og unified communications med adgang til lige præcis de dele af SAP-systemet, man har brug for i denne uge.
Det er også uden for kernen, vi har mulighed for hurtigt at ændre forretningsprocesser, så de matcher dagens udfordringer:
Fuld omstillingsevne - så rykker vi
En konkurrent lancerer en ny betalingsmodel, der er designet til at gå direkte efter vores kunder.
Det kræver øjeblikkeligt svar, men hvis vi ikke kan it-understøtte det, kan vi ikke gennemføre det.
Agiliteten skal findes i nye, innovative løsninger, der står på skuldrene af giganterne.
For nylig på Dansk IT's konference om cloud computing gav Magnus fra den danske opstartsvirksomhed Podcastmachine et tankevækkende indlæg om de systemer, virksomheden er baseret på.
Nul servere eller tunge løsninger
Her er ingen tunge ERP-applikationer, ingen servere, ingen Office-pakker, ikke engang en kontoradresse.
Til gengæld er der omstillingsevne og innovation for fuld udblæsning:
Alle systemer bliver købt 'efter forbrug' (hvis de overhovedet koster noget) og udskiftet øjeblikkeligt, hvis en ny og bedre løsning viser sig i skyen.
Det er den slags virksomheder, store virksomheder med villa, vovse, vovhund og store, stærke kerneapplikationer i kælderen skal konkurrere imod, og det stiller nogle oplagte krav om blandt andet omstillingsevne.
Men hvad gør vi så med kerneapplikationerne, når nu agilitet og innovation foregår et andet sted?
Ja, de forbliver netop kerneapplikationer.
De hører til i motorrummet, hvor de skal smøres, vedligeholdes og tunes, så de kører stabilt og sikkert - med høj ydeevne og så lavt omkostningsniveau som muligt.
Oven på og rundt om dem bygger vi så de løsninger, der skal sikre os agiliteten, innovationen og produktiviteten.
'Maskinmesteren' er den ansvarlige for at vedligeholde applikationerne, uanset om det er en intern funktion, eller om det - som vi ser det i stigende grad - er outsourcet til en partner, hvor de dygtige formår at se helheden og levere både ydeevne i kernen og bidrage teknologisk såvel som forretningsmæssigt til innovationen udenom.
Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.
Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.