Artikel top billede

Ministeren isolerer sig mere og mere i debatten om åbne standarder. Foto: Torben Klint (Foto: Torben Klint)

Sander isoleret i spørgsmålet om åbne standarder

Sander udsatte i går standard-beslutningen, og han ligner efterhånden den eneste, der ikke vil have en afgørelse. Både politikere, Microsoft og ODF-fløjen ønsker en beslutning nu.

It-ordførerne på Christiansborg var i går til møde om de to dokumentstandarder, ODF og OOXML, med videnskabsminister Helge Sander (V).

Et flertal bestående af oppositionspartierne sammen med regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, havde besluttet sig for, at ODF skulle være danskernes åbne standard.

Men sådan skulle det ikke gå.

Videnskabsministeren trodsede flertallet og sparkede beslutningen til hjørne.

I sin begrundelse for at udsætte afgørelsen peger Videnskabsministeren på, at eksperterne ikke skal overhøres, når både kommunerne og Finansministeriet også ønsker parløbet mellem ODF og OOXML.

Det argument bider dog ikke på oppositionens it-ordfører.

"Det var virkelig skuffende. Jeg må indrømme, at jeg troede, at videnskabsministeren ville være mere lydhør over for vores forslag og argumenter," siger Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan.

Også SF's Hanne Agersnap er svært utilfreds med Helge Sander.

"Lige nu står en masse offentlige forvaltninger over for at få fornyet deres licenser, og så gælder det jo i virkeligheden om at få sendt et signal om fremtidens standarder," siger hun.

Beslutningen om ikke at tage en beslutning lægger igen nyt brænde på det bål, der ellers skulle være slukket i går.

Behov for pragmatisme

I Microsoft-lejren, der stod til at få deres OOXML-format sendt ud i kulden, er stemningen afventende.

"Denne sag har kørt længe, og det er da ærgerligt, at der ikke er truffet en gangbar beslutning," siger Jasper Hedegaard Bojsen, teknologidirektør i Microsoft.

"Vi fornemmer dog på debatten, at der er stemning for en pragmatisk løsning med to standarder" siger han.

"Efter mødet i går kan jeg se, at Socialdemokraternes ordfører i Berlingske Tidende udtaler, at der ikke ledes efter en radikal løsning med kun et format, og det synes jeg er positivt."

"Det er en kompliceret sag med mange detaljer, og det forklarer, at der skal vendes mange emner i debatten. Jeg håber stadig på en pragmatisk løsning, og gerne snart," lyder det fra Jasper Hedegaard Bojsen.

Useriøst af Sander

Sanders begrundelser hænger slet ikke sammen med det, han tidligere har givet udtryk for, lyder det fra formanden af open source-leverandørerne, der er skuffet over den manglende beslutning.

"Det er alarmerende, så tonedøv vores minister er. Det virker meget useriøst," konstaterer Morten Kjærsgaard tørt.

"Det ligner afpresning af Dansk Folkeparti. Han forsøger at male et billede på væggen af, at det bliver meget dyrt at benytte ODF, hvilket jo ikke er korrekt. Jeg håber ikke, at Dansk Folkeparti bliver skræmt af det spin, Sander er i gang med. Det virker som en panikhandling af Helge Sander," dundrer han videre.

Folketingets ordførere understregede ifølge Morten Kjærsgaard tydeligt under forespørgselsdebatten 25. april 2008, at beslutningen ikke kan overlades til Konkurrencestyrelsen, IT og Telestyrelsen eller en tredje instans.

"Det er alene Folketinget, der træffer denne afgørelse," siger Morten Kjærsgaard.

Han mener, at Helge Sander cementerede dette ved at sige, at den uafhængige tredjepart ikke skal træffe en afgørelse til fordel for ODF, OOXML eller begge.

"Det er ikke et område, der egner sig til en sort-hvid-afgørelse. Eksperterne skal udarbejdes en vurdering, som skal danne grundlag for den efterfølgende politiske drøftelse," fortæller Morten Kjærsgaard.

"I gårsdagens argument for at udsætte beslutningen var begrundelsen den stik modsatte. Der skal ske noget nu, fordi der skal fornys licenser i de offentlige forvaltninger. Det kan ikke udsættes," siger Morten Kjærsgaard.

Videnskabsministeren vil snarest besøge Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at diskutere økonomiens betydning for standard-beslutningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere