I går eftermiddags udsendte TDC en kryptisk fondsbørsmeddelelse. Der stod, at Nordic Telephone Company, der i form af fem kapitalfonde ejer 88 procent af TDC, vil vurdere "strategiske alternativer for selskabet".
Aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets tolker meddelelsen som startskuddet til en salgsproces.
"For fire år siden var det medierne, der styrede det her. Der var en masse kilder, der lækkede oplysninger, og så stod alle som store spørgsmålstegn, og TDC fik en påtale fra fondsbørsen, da det hele var overstået. Denne gang vil de ikke ende i den båd igen, så nu sender selskabet en meddelelse ud for at fortælle, at det hele er begyndt," forklarer Poul Ernst Jessen.
Dermed klargør kapitalfondene nu er salg af TDC, og ifølge analytikeren har ejerne god mulighed for at forlade det danske eventyr med en gevinst.
"Mit umiddelbare gæt er, at hvis de kan få det solgt her, så kommer pengene hjem," siger Poul Ernst Jessen.
Han mener, at selskabet i dag står stærkt rustet, og selskabet har under kapitalfondenes ejerskab solgt sine andele fra i selskaber, hvor TDC alligevel ikke havde majoritet.
"Udviklingen har overrasket positivt. De har gjort det, som den gamle ledelse skulle have gjort," siger analytikeren.
TDC står især stærkt rustet på det danske marked, hvor selskabet har købt kraftigt op det seneste år.
"På driften herhjemme har de gjort det exceptionelt. De har fået lov til at købe Fullrate, A+, DONG's fibernet og den vej rundt ligeså stille skærmet konkurrencen af. Det vil sige, at TDC står stærkere i det danske marked end nogensinde siden liberaliseringen af det danske telemarked," forklarer Poul Ernst Jessen.
Lugter af børsnotering
Den oprindelige tanke hos de fem kapitalfonde var at afnotere TDC fra fondsbørsen, efter at de købte det danske teleselskab. Det lykkedes imidlertid ikke, fordi kapitalfondene ikke fik kontrol over de sidste 12 procent af aktierne i selskabet.
Selskabet er derfor i dag stadig noteret på fondsbørsen, men kapitalfondenes aktier har været "låst" for handel. Men bliver de nu sat til salg på fondsbørsen, eller er kapitalfondene på udkig efter et andet teleselskab eller en kapitalfond som køber?
Poul Ernst Jessen vurderer, at en børsnotering umiddelbart er "det mest sandsynlige". Men han udelukker ikke andre muligheder.
Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult mener også, at børsnoteringen er det mest oplagte.
"En industriel køber er nok ikke realistisk, og jeg tror heller ikke på en anden kapitalfond. Det så vi i Irland med EirCom, der blev solgt fra en kapitalfond til en anden. Det udviklede sig til et mareridt, så det tror jeg ikke, at vi kommer til at se," siger John Strand.
Et teleselskab?
Aktieanalytiker Robert Jakobsen fra Jyske Bank følger det europæiske telemarked, og han vil ikke afvise, at et udenlandsk teleselskab kan være interesseret i at købe TDC.
"Det er jo alt sammen et spørgsmål om, hvorvidt prisen er den rigtige. Hvis prisen er den rigtige, så kunne jeg godt se nogen, der kunne have interesse," siger Robert Jakobsen.
En stagnation i omsætningen hos mange af de tidligere monopolselskaber i Europa er årsagen til, at muligheden foreligger.
"Det er grundlæggende, fordi det bliver sværere, sværere og sværere for de traditionelle teleoperatører at finde vækst på toplinjen, og i al teori taler det i retning af, at der en dag kommer en større konsolideringsbølge, og der kan jeg ikke se, hvorfor TDC ikke kunne deltage i det, såfremt prisen er den rigtige," siger Robert Jakobsen.
Han udelukker, at en stor mobiloperatør som eksempelvis Vodafone kunne være en mulighed.