Artikel top billede

Dagens køb af DONG's fibernet er et led i TDC's fiberstrategi, fortæller koncernchef Henrik Poulsen. Foto: Jørgen True.

TDC-topchef: Vi holder fibernettet åbent for alle

Teleselskabet giver adgang til alle tjenesteudbydere på det nu tidligere DONG-fibernet. Kabelnettet er dog stadig lukket land.

Danmarks største fibersatning skiftede i dag ejer, da TDC overtog DONG's nedgravede fibernet for 425 millioner kroner inklusive fremtidige betalinger.

Dermed sætter TDC sig tungt på den faste infrastruktur i hovedstadsregionen og Nordsjælland, hvor selskabet også ejer kobbernettet samt kabelnet via YouSee.

Der har længe verseret rygter om, at TDC ligesom Telenor forhandlede med DONG om køb af fibernettet, og det fik blandt andet politikere på banen, som var bekymrede for, at TDC's køb af nettet ville svække konkurrencen og holde andre ude.

Videnskabsminister Helge Sander (V) skrev i et svar til De Radikales Morten Helveg Petersen, at konkurrencen blev svækket, hvis TDC overtog DONG's fibernet.

TDC's administrerende direktør og koncernchef Henrik Poulsen fortæller dog i dag, at fibernettet bliver åbent for alle tjenesteudbydere, der vil ind på nettet. Det gælder eksempelvis Dansk Bredbånd, som i dag leverer tjenester på nettet.

Betyder dagens køb, at I skubber Dansk Bredbånd ud?

"Overhovedet ikke. Alle de her kunder vil vi fastholde og gerne udbygge samarbejdet med. Vi åbner jo også nettet op for yderligere serviceudbydere. Vi kører med et fuldstændig åbent net akkurat ligesom vores fastnet i dag er åbent for alle konkurrenter," siger Henrik Poulsen til Computerworld.

Han fortæller videre, at det vil ske på "ikke-diskriminerende vilkår", hvor fremmede udbydere kan købe adgang på samme vilkår, som TDC's egen serviceforretning.

"Dermed åbner vi fuldt op for fuld konkurrence på denne infrastruktur. Det gør vi selvfølgelig i erkendelse af, at vi tror, at det er den rigtige vej frem at stimulere konkurrencen yderligere, og vi tror også, at vi har de ting, der skal til for at klare sig i den konkurrence," fortæller Henrik Poulsen.

Kabel stadig lukket land

TDC-topchefen afviser, at selskabet holder fibernettet åbent for at imødegå eventuelle krav om regulering - det vil sige åbning - af TDC's nye fibernet.

"Vi har i dag en god wholesale-forretning, hvor vi sælger (adgang til, red.) vores eksisterende infrastruktur til vores konkurrenter, og jeg tror, at vi erkender, at samfundsøkonomisk er det bedst, at vi ikke ligger og bygger alt for mange parallelle infrastrukturer ud, for det bliver i virkeligheden spild af penge, hvis flere selskaber graver fiber ned på de nøjagtig samme strækninger stort set oveni hinanden," siger koncernchefen.

TDC sælger dog ikke adgang til selskabets YouSee-kabelnet. IT- og Telestyrelsen undersøger i øjeblikket, om TDC i fremtiden skal forpligtes til at åbne det.

Men I har samtidig en lukket adgang på kabelnettet, og jeg kan huske, at du nævnte på generalforsamlingen, at det kunne få alt mellem ingen betydning til meget betydning, at det blev åbnet op. Men der er altså en forskel, om det er den ene eller anden infrastruktur?

"Den diskussion på kabelinfrastrukturen er en hel separat diskussion, som jo i øjeblikket er til behandling i IT- og Telestyrelsen," siger TDC-topchefen.

Svært at overleve

Hvorfor anser du det som en anden diskussion, ligeså snart det er kabelnet i stedet for kobbernet?

"Det er to separate infrastrukturer, kan man sige. Fiberen her er jo en videreudbygning af vores oprindelige kobberinfrastruktur, hvor vi gradvist erstatter kobber med fiber. Her flytter vi så bare fiberen tættere og tættere på. Den sidste del af strækningen vil stadig være kobber, og det vil den være et langt stykke ud i fremtiden, men jo tættere fiberen kommer på, jo hurtigere kan vi køre," forklarer Henrik Poulsen

Men kabelinfrastrukturen er også konkurrerende med fiber og kobber, så på den måde kan man vel sige, at man skal køre den samme politik på alle infrastrukturer?

"Jo, men du er nødt til at vurdere, hvad der skal til for at have et effektivt marked og det, at vi holder hele vores fastnetinfrastruktur fuldstændig åben for alle konkurrenter har skabt et uhyre effektivt og konkurrenceintensivt marked, og derfor kan man tage en diskussion, om det vil medføre yderligere konkurrenceforbedringer at åbne kabelinfrastrukturen op, men der er det vores klare vurdering, at det er der ikke behov for, for konkurrencen er allerede uhyre intensiv. Der er jo mange spillere, der har svært ved at overleve i det her bredbåndsmarked," siger Henrik Poulsen.

I kapløb med Telenor

Henrik Poulsen forklarer, at dagens køb er en del af den fiberstrategi, som TDC har forfulgt i de senere år, hvor selskabet i forvejen har en fiberforretning rettet mod erhvervsmarkedet, mens selskabet i det stille lægger fiberkabler tættere og tættere på de danske husstande.

"Vi er jo efterhånden kommet ret tæt på, efterhånden som vi skubber det tæt på hjemmene, og her har vi så haft muligheden for at koble os endnu tættere på de danske hjem med fiberen. Vi ser det egentlig som et naturligt næste skridt i udbygningen af vores fiberinfrastruktur," siger TDC-direktøren.

Ifølge Computerworlds oplysninger var Telenor med i kapløbet om infrastrukturen, som formentlig ender med at koste TDC 425 millioner kroner. Administrerende direktør Henrik Clausen fra Telenor fortæller i dag til Computerworld, at Telenor har haft kig på DONG's fibernet, men han ønsker ikke at konkretisere det.

Hvor vigtigt var det, at I løb af sted med fibernettet i stedet for, at det endte hos Telenor?

"Jeg ved ikke, hvem der i øvrigt måtte have været med, men det kan vi selvfølgelig altid gætte på. Vi har været meget opmærksomme på, hvordan det her passer ind i vores infrastruktur, strategi og udbygning, og at det er et naturligt næste skridt, men selvfølgelig har vi også kigget meget på, at vi mener at have nogle indholdsplatforme med nogle produkter, som er meget attraktive for slutbrugerne," siger Henrik Poulsen.

TDC havde inden dagens køb lagt fiber forbi 200.000 af Danmarks 2,5 millioner hjem. Der har dog været diskussion om, hvor parat nettet er til brug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere