Her til morgen meddelte TDC, at teleselskabet køber DONG's fiberforretning for 325 millioner kroner kontant, mens det kan blive til 100 millioner kroner mere, hvis resultaterne i forretningen flasker sig.
Energiselskabet DONG havde udbygget et fibernet i hovedstaden og Nordsjælland, og ifølge de oprindelige planer skulle det omfatte en halv million af landets 2,5 millioner danske husstande.
Aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets er ikke i tvivl om, hvorfor TDC nu køber fibernettet af energiselskabet.
"TDC gør det for at få taget sin største trussel ud af markedet," siger Poul Ernst Jessen.
Han betegner dagens køb som et godt køb for TDC, der får sat sig tungt på det nordøstlige Sjælland, samtidig med der forsvinder en aktør fra markedet.
"De vil opnå, at DONG ikke bygger sit fibernet ud. En tredjedel af alle danske husstande ligger i København og Nordsjælland, og det er nok ikke de mindst købedygtige," siger Poul Ernst Jessen.
TDC sender et signal
Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult er også overbevist om, at TDC i dag har gjort et godt køb. Ikke mindst, fordi det stiller TDC bedre inden en kommende relancering på børsen.
"Elimineringen af DONG har stor betydning for TDC's forestående børsnotering, for dermed får de elimineret en af de risikofaktorer, der er i forhold til TDC i det her marked," siger John Strand.
Samtidig mener han, at TDC får sendt et klart signal til de andre fiberselskaber om, at teleselskabet er klar til kamp, men nu er der to modstandere færre efter MidtVest Bredbånds konkurs samt DONG's exit fra markedet.
"TDC får et godt net i et attraktivt område til nogle rigtig små penge. DONG har brugt op mod to milliarder kroner i den her fiberinvestering, og når man så køber den for omkring 400 millioner kroner, og 300 af dem skal lægges nu, så er det jo købt på ophørsudsalg," fortæller John Strand.
Analytikeren har igennem længere tid været meget kritisk over for de investeringer, som elselskaberne har foretaget i fiberkabler. Han mener, at deres forretningsmodeller halter i et bredbåndsmarked, hvor konkurrencen er stadig stigende.
Strand: Fiber er ikke mere værd
Dagens pris på 325 millioner kroner kontant og eventuelt 100 millioner kroner senere er ifølge ham et reelt udtryk for, hvad et fibernet i intens konkurrence er værd.
"Det har været offentlig kendt, at DONG's fibernet har været til salg, og alle har kunnet byde ind på det, men det beviser bare, hvad fiber er værd, når det er gravet ned i jorden, og sådan er det," siger analytikeren.
Ifølge Computerworlds oplysninger skulle Telenor også have været i forhandlinger med DONG om køb af fibernettet.
DONG var det elselskab, der havde den mest omfattende plan for udbygning af et fibernet i Danmark. Selskabet ville nå ud til 500.000 husstande, hvilket var en fjerdedel af den samlede fiberinfrastruktur, som elselskaberne ville bygge.