Artikel top billede

"Når man sine ting til tiden, er det ligegyldigt, om man har arbejdet mellem 8 og 16 eller mellem 16 og 24," siger Bjarne Flyvbjerg, HR-direktør i KMD, der er storforbruger af hjemmearbejdstimer.

Derfor SKAL du arbejde hjemmefra

Hjemmearbejdspladser skal ikke være en mulighed - det skal være en forudsætning. Det er det blandt andet hos KMD. Læs hvorfor.

Læs også: Intet lederjob uden hjemmearbejdsplads

Hjemme-arbejdspladser er ikke for alle. Buschaufføren vil i meget ringe udstrækning finde forståelse hos arbejdsgiveren, når han ringer om morgenen og siger, at arbejdsdagen henlægges fra hjemmekontoret.

Det samme gælder selvfølgelig en lang række andre erhverv, hvor den fysiske tilstedeværelse på et bestemt sted er en simpel forudsætning for at udføre jobbet.

For mennesker, som arbejder inden for videnerhvervene, er mulighederne for fjernarbejde derimod gode. En pc med internetopkobling og en telefon er tit det eneste, der kræves, for at få en arbejdsdag til at fungere for mange mennesker i eksempelvis it-branchen.

Der er flere måder at gribe hjemmearbejdspladsen an på.

Mens nogle er tilfredse med at sidde ved spisebordet eller havebordet med den bærbare og mobiltelefonen, vælger andre at indrette deciderede hjemmekontorer.

Skal man smøre madpakke?

En anbefaling fra en ældre pjece om indretning af hjemmepinden lød endda på at smøre sig en madpakke om morgenen, så man rigtig kunne mærke, at man var på arbejde. Det, vil de fleste nok synes, er at gå til yderligheder.

Teknologisk set bør virksomhederne i Danmark ikke have betænkeligheder ved at lade de ansatte arbejde hjemmefra.

It-infrastrukturen er i top, der er hurtige netforbindelser stort set over alt, og har man brug for at sætte ansigter på dem, man taler med, er videomøder over pc'ens webcam ved at vinde mere og mere indpas i takt med, at løsningerne bliver billigere og mere pålidelige.

VPN, virtual private network, er sikre fjernforbindelser til virksomhedens intranet, så den hjemmearbejdende har adgang til e-mail, kalender og de databaser, der er nødvendige for at udføre arbejdet.

Mere end en selvfølge

I en af Danmarks store it-virksomheder, KMD, er hjemmearbejdspladser mere end en selvfølge. Det er ligefrem en forudsætning.

I gamle dage tog man en terminal med hjem, hvis man rent undtagelsesvis skulle henlægge arbejdsdagen i private omgivelser. Sådan er det mildest talt ikke mere, beretter Bjarne Flyvbjerg, HR-direktør i KMD.

"KMD har ambition om at være Danmarks bedste it-arbejdsplads, og derfor må vi tilbyde en ordentlig work/life-balance. Virksomhed og medarbejder har en fælles interesse i den fleksibilitet, som hjemmearbejdspladser giver. Samtidig er det forholdsvis simpelt at indføre," siger han.

Sparer benzin og møbler

Hjemmearbejdspladser er besparelser for alle, mener KMD. Medarbejderen sparer transporttid og udgifter til benzin og togbilletter, og virksomheden sparer energi, kvadratmeter og møbler.

"De møbler, vi ikke skal købe, rammer jo lige på bundlinjen. Det er uhyre sjældent, at 70 procent af de ansatte er på stedet samtidig. Når vi ved det, er det jo ikke nogen grund til at bygge flere kvadratmeter, end det vi reelt bruger eller købe kontormøbler, der alligevel ikke bliver brugt," siger Bjarne Flyvbjerg.

KMD har de seneste år gennemført flere store byggerier og har taget erfaringerne med sig fra hver gang, en ny kontorbygning skulle opføres. Senest har KMD bygget i Århus, hvor erfaringerne fra storbyggeriet i 2002 i Ballerup er kommet de jyske ansatte til gode.

"Vi har lært at indrette arbejdspladsen efter, hvor meget folk arbejder hjemme. Samtidig skal de ansatte tage ejerskab over indretningen af lokalernes indretning," mener HR-chefen.

Bliv væk med influenza

En KMD-hjemmearbejdsplads koster 6-7.000 kroner i teknik.

Den består i dag typisk af en bærbar computer, eventuelt med tilhørende printer, mens flere af de ældre hjemmearbejdsplader er udstyret med stationære pc'er.

Dertil hører en række softwarelicenser og sikkerhedsløsninger, så medarbejderen trygt kan logge på KMD-netværket.

Hjemmearbejdspladser er i princippet for alle KMD'er, og ordningen bruges af de fleste. Dog hersker en uskreven regel om, at man bør indfinde sig fysisk på arbejdspladsen et par gange i løbet af en uge, for ikke at miste kontakten til kollegerne.

"Vi skal værne om KMD-kulturen og fællesskabet, og vores personaleforeninger er aktive, og arrangerer tit og ofte fællesarrangementer. Det kan være underholdning om fredagen med efterfølgende fredagsøl. Eller det kan være et arrangement med en træner for en kendt sportsklub," fortæller Bjarne Flyvbjerg.

KMD har formuleret en livsfasepolitik, som alle ansatte kan forholde sig til, når de har brug for at kombinere arbejde med privat. Hvad gør man, når ens barn er sygt?

Eller når der er dødsfald i det nære eller mere glædeligt, når ens familiemedlemmer skal giftes?

"Og hvis nogen tror, de er ved at få influenza, skal de ikke komme på arbejde men blive hjemme og eventuelt arbejde og se, hvordan det udvikler sig."

Intet pænt om Køge Bugt

Det er ikke direkte økonomiske overvejelser, der ligger til grund for KMD's work/life-balance-principper. Man kunne sikkert godt regne på det i kroner og øre, siger Bjarne Flyvbjerg, men der er en mere effektiv måde at måle succesen på.

Og det er gennem evalueringer af de projekter, som medarbejderne gennemfører, og via medarbejdertilfredshedsundersøgelser.

HR-chefen har svært ved at finde eventuelle ulemper ved virksomhedens udbredte hjemmearbejde-strategi.

"Der er bare ikke noget godt at sige om at sidde fast i bilen på Køge Bugt-motorvejen," siger han.

Skulle han alligevel pege på en enkelt ting, som kræver opmærksomhed fra ledelse og kolleger, er det risikoen for, at nogen kommer til at isolere sig.

"Det er ganske vist ikke så let at isolere sig, da det meste af vores arbejde foregår i projekter sammen med kolleger. Der er jo ingen, der arbejder helt alene. Vi er tæt på hinanden, og jeg oplever, at kollegerne er gode til at holde øje med hinanden."

Stempeluret er dødt

Der bliver til gengæld ikke holdt nøje øje med, hvornår folk kommer og går. Stempelurets tid er slut, det er voksne mennesker, der arbejder med frihed under ansvar, fortæller Bjarne Flyvbjerg.

"Vi måler ikke på tid, men på effektivitet. Alle projekter er jo bundet op på økonomi, og når man sine ting til tiden, er det ligegyldigt, om man har arbejdet mellem klokken 8 og 16 eller mellem klokken 16 og 24, hvis det passer en bedre."

70 procent arbejder hjemme

Blandt KMD's ansatte er der et fænomen, som heldigvis er på vej væk, fortæller Bjarne Flyvbjerg. Og det er stress.

Der er ganske få stress-sygemeldinger om året, og det hænger muligvis sammen med den udbredte brug af hjemmearbejdsordningen.

"For tre-fire år siden fyldte stress meget. I dag ser vi mindre og mindre til det. Jeg tror, det dels skyldes vores fleksible måde at arbejde på, dels at det ikke længere er tabu at diskutere det. Man kan i dag meget bedre sige til sine kolleger eller chefer, at man føler sig lidt slidt og har behov for en periode, hvor man skal præstere mindre. Vi har desuden en række stress-coaches, som man frit og fortroligt kan tale med."

KMD har godt 3.000 medarbejdere, spredt over hele landet. Over 70 procent af dem er udstyret med en hjemmearbejdsplads ud over retten til at opholde sig på firmaets matrikel.

En frisk optælling viser, at 2.374 ansatte i KMD har en hjemmearbejdsplads. Der bliver registreret cirka 30.000 tilkoblinger udefra om måneden på KMD-nettet, som de hjemmearbejdende får forbindelse til via en secuirity token service-løsning.

Det vil sige, at hver medarbejder logger sig på 12,5 gange i snit pr. måned. Det sker dog ikke nødvendigvis alt sammen fra hjemmekontorerne, da man også kan logge på alle mulige andre steder fra.

KMD registrerer ikke, hvor mange arbejdstimer der lægges uden for virksomhedens fire vægge. Enkelte faggrupper i virksomheden oplyser dog i forbindelse med undersøgelser fra deres respektive fagforeninger, hvor mange hjemmearbejdstimer det bliver til, og de grupper har i 2009 indtil videre registreret cirka 79.000 timer som hjemmearbejde.

Det er 33 timer pr. person for hele året, men tallet er reelt langt højere.

Toiletpapir og automatkaffe

Den massive brug af hjemmearbejde har ikke fået KMD til at regne præcist på, hvad der spares ved, at de ansatte ikke indfinder sig fysisk i forhold til det mindre indkøb af banale ting som toiletpapir, automatkaffe, lys og varme.

Men i de kontorer, som KMD byggede i Aalborg og Århus, blev der ved dimensioneringen af bygningerne taget højde for, at ikke alle er til stede hele tiden.

KMD tager i sit CO2-regnskab ikke højde for hjemmearbejde. Selve strømbesparelsen for KMD er ikke stor i forhold til hjemmearbejde, og fra en samfundsmæssig vinkel er det jo ligegyldigt, om strømmen bruges hjemme eller på virksomheden, lyder KMDs vurdering.

KMD's kommunikationsafdeling peger dog på, at ligger der en samfundsmæssige besparelse i medarbejdernes mindre kørsel med bil, bus og tog.

Læs også: Intet lederjob uden hjemmearbejdsplads




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere