Artikel top billede

(Foto: Tegning: Lene Sekjær)

Conficker har gnavet sig ind i syv millioner pc'er

Conficker har passeret en faretruende milepæl. Ormen har nu inficeret mere end syv millioner computere, vurderer sikkerhedseksperter.

Computerworld News Service: I sidste ugeloggede frivillige eksperter fra Shadowserver Foundation computere fra flere end syv millioner unikke IP-adresser, der alle var inficerede med kendte varianter af Conficker.

Det har været muligt for sikkerhedseksperterne at følge Conficker-inficeringerne ved at knække den algoritme, som ormen bruger til at lede efter instrukser fra internettet, og derefter placere deres egne såkaldte "sinkhole"-servere på de internetdomæner, som ormen er programmeret til at besøge.

Conficker har adskillige metoder til at modtage instrukser, så banditterne bag ormen har stadig været i stand til at kontrollere de inficerede pc'er, men disse sinkhole-servere har givet eksperterne en god idé om, hvor mange maskiner, der er inficerede.

Selvom Conficker sandsynligvis er den mest kendte computer-orm, så bliver nye pc'er stadig inficeret med den, siger Andre DiMino, der er medstifter af Shadowserver Foundation.

"Tendensen er afgjort stigende, og syv millioner inficeringer er virkelig noget af en milepæl," siger han.

Mysterium

Conficker kom først i sikkerhedseksperternes søgelys i november 2008 og fik udbredt mediedækning først på året 2009. Ormen har vist sig meget modstandsdygtig og i stand til at geninficere systemer, selv efter den er blevet fjernet.

Ormen er meget udbredt eksempelvis i Kina og Brasilien. Medlemmer af brancheforeningen Conficker Working Group, der blev oprettet sidste år for at bekæmpe ormen, regner med, at mange af de inficerede pc'er kører piratkopier af Microsoft Windows og derfor er ude af stand til at downloade de sikkerhedsrettelser eller Microsofts Værktøj til fjernelse af skadelig software, som kan fjerne inficeringen.

På trods af dens udbredelse har Conficker sjældent været brugt af de kriminelle, der står bag den. Og det er noget af et mysterium. Visse medlemmer af Conficker Working Group mener, at Confickers bagmand simpelthen har fået kolde fødder på grund af ormens overvældende succes.

"Mit eneste gæt er, at personen, der skabte den, er blevet skræmt," siger Eric Sites, der er teknologichef for Sunbelt Software og medlem af arbejdsgruppen.

"Det her har kostet så mange virksomheder og individer så meget at få rettet, så hvis de skyldige nogensinde bliver fanget, bliver de låst inde i meget lang tid."

It-afdelingen bliver som regel opmærksom på en Conficker-inficering, når en bruger pludselig ikke er i stand til at logge på sin computer. Det sker, fordi inficerede maskiner forsøger at oprette forbindelse til andre computere på netværket og gætte deres kodeord, indtil de til sidst låses ude af systemet.

Men omkostningerne ved ormen ville være endnu større, hvis Conficker eksempelvis blev brugt til et distribueret denial of service-angreb.

"Dette er afgjort et botnet, der kunne blive udnyttet til angrebsformål," siger DeMino. "Med et netværk af dette omfang er der ingen grænser for, hvad det kan udnyttes til."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere