Så er det igen blevet Ubuntu-folkets halvårlige udgivelsesdag for distributionen, der kommer i nye versioner i henholdsvis april og oktober.
I kølvandet på Windows 7 kommer Ubuntu 9.10 eller Karmic Koala, som udgaven er blevet døbt, nemlig i dag.
Desktop-udgaven byder på et hav af smårettelser samt et par større justeringer.
En af de mere mærkbare er en forfrisket udgave af Ubuntu Software Center. Den nye udgave skulle ifølge Canonical, firmaet bag distributionen, give mere fyldestgørende og lettere forståelig information om den open source-software, der kan afvikles på platformen.
Målet er både at gøre det nemmere for brugeren og at sprede kendskabet til open source-applikationer.
Version 9.10 er bygget op omkring Linux 2.6.31-kernen, hvilket skulle fjerne de problemer, der tidligere har været med Intel-grafik.
Skrivebordsmiljøet er Gnome 2.28.
Klar til online-tjenester
Ubuntu 9.10 gør også Ubuntu One til et fast element af skrivebordet.
Ubuntu One er en fællesbetegnelse for en hel vifte af online-tjenester, der blev frigivet i beta-version i maj 2009. Tjenesterne gør det blandt andet muligt at gemme, dele, tage backup og synkronisere filer via nettet.
Man har gratis adgang til to gigabyte online-lagerplads, og det er muligt at udvide lagerpladsen til 50 gigabyte mod en betaling på 10 dollars per måned.
Til udviklerne er der skabt en værktøjskasse kaldet Quickly, der automatiserer og forenkler opgaver i forbindelse med programmering af applikationer til Ubuntu.
Quickly hjælper desuden udviklerne med at distribuere koden, så den i bedste open source-stil kan anvendes af andre.
Ubuntu 9.10 kommer ligeledes i en version til netbook- og smartbook-brugerne. Den kaldes for Ubuntu 9.10 Netbook Remix.
Listen over understøttede modeller kan findes her.
På Ubuntus webside kan man ligeledes finde en liste over de største nyheder.
Karmic Koala kommer i en dansksproget version.
Serverversion med skybrud
Serverversionen af Ubuntu 9.10 vil understøtte Amazon Web Services' cloud computing-tjeneste EC2.
Den vil desuden inkludere en række af standard Amazon Machine Images (AMI'er) for at gøre det lettere for cloud-applikationer at samarbejde med hinanden ved at bruge ens konfigurationer.
Amazons EC2 understøtter også Windows Server 2003, OpenSolaris og et antal andre Linux-distributioner, der tæller Red Hat Enterprise Linux og Oracle Enterprise Linux.
Ubuntu 9.10 kan dog gøre markedet langt hårdere for Microsoft ved at hjælpe Redmond-konkurrenter i gang med forretningen eller ved at give virksomheder gør-det-selv-clouds.
Ud over understøttelse af Amazons EC2, vil Karmic Koala nemlig også indeholde Eucalyptus, som er et open source-værktøj, der gør det muligt for virksomheder at skabe EC2-agtige clouds i deres egne datacentre.
Den kommende version af Ubuntu vil også ifølge Cononical give bedre strømstyring til datacentre.
Alle versionerne af Karmic Koala kan hentes på Ubuntu.com.