Den seneste tid har budt på mange negative nyheder om den danske økonomi. Vi har oplevet et historisk fald i BNP, produktivitetstilvæksten er blandt de laveste i OECD, og debatten om, hvad Danmark skal leve af om 10-20 år, er blevet mere presserende end nogensinde. I den debat har vi som branche et ansvar for og en interesse i at positionere it som et centralt punkt på dagsordenen.
Personligt har jeg ligesom flere andre argumenteret for behovet for en it-vækstpakke og generelt bedre rammevilkår, for det vil styrke det danske samfund og it-branchens forretning.
Mange i it-branchen har kun hovedrysten til overs for, at it-branchen og vores vækstmuligheder ikke er genstand for større politisk og samfundsmæssig interesse. Det kan der være flere årsager til.
Men når vi peger fingre ad andre, bør vi også kigge på os selv: Vi har som branche ikke været gode nok til at kommunikere vores samfundsværdi - hvordan vi kan og vil gøre en forskel nu og i fremtiden.
På IT-Branchens (ITB) Toplederkonference 2009 diskuterede vi emnet med særligt fokus på, hvordan vi i ITB bliver bedre til at forklare og dokumentere it's betydning for samfundets værdiskabelse og beskæftigelse.
Som en del af debatten fremviste Kim Østrup fra IBM en statistik, der synliggør, at it-branchen både målt på arbejdspladser og værditilvækst overgår det danske landbrug.
Det er et godt eksempel på, hvordan vi på længere sigt kan skabe bredere anerkendelse og løfte it op på samme niveau som store brancher som handel og transport. Men for at skabe politisk lydhørhed kræver det firkantet sagt, at vi fokuserer mindre på at kommunikere om cloud, SOA og apps i it-sektionen og mere på at kommunikere om vækst, innovation og arbejdspladser i indlandssektionen. Og der er mange eksempler på, hvordan vi kan anskueliggøre it-branchens værdi:
It skaber vækst - Greens konjunkturindikator for 3. kvartal viser, at IKT-branchen er den eneste, der oplever vækst. Derudover viser en ny undersøgelse fra analysevirksomheden IDC, at de samlede it-investeringer i Danmark vil stige fra de nuværende 59 milliarder kroner til hele 67 milliarder kroner i 2013.
It skaber innovation - Og vel at mærke innovation, der skaber nye markeder. Samme undersøgelse fra IDC viser, at cloud computing alene i Danmark vil skabe en omsætning på 11 milliarder kroner i 2013. Få andre brancher kan fremvise teknologier, der på samme måde kan skabe milliardomsætning over en så kort periode.
It skaber arbejdspladser - De næste fire år vil der blive etableret op til 400 nye it-virksomheder i Danmark ifølge IDC. De fleste af disse virksomheder vil være mindre virksomheder med stærk lokal forankring, hvilket vil betyde 10.000 nye arbejdspladser til Danmark i tillæg til de 151.000 eksisterende it-relaterede arbejdspladser.
Tilbage står, at vi skal blive bedre til at fortælle om it-branchens samfundsværdi, hvis vi for alvor vil gøre vores stemme gældende i samfundsdebatten, få større indflydelse på egne rammevilkår og styrke it i folkeskolen og it-uddannelserne.
På hvilket niveau og hvordan må være op til en videre diskussion i brancheforeningerne. Et bud herfra er: Mindre cloud, SOA og apps - mere vækst, innovation og arbejdspladser.
Erik Kaae er direktør for marketing og har ansvaret
for den daglige drift i Microsoft Danmark.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.