Artikel top billede

Franske forretninger tjener godt på folks angst for radiobølger. Helseforretninger sælger forskellige former for spray og plastre, der angiveligt skulle beskytte mod radiosignalerne. Om der også er salg i hjelme af sølvpapir, meldes der ikke om.

Frankrig vil reducere mængden af radiobølger

Der mangler stadig beviser for, at radiobølger er farlige, men alligevel bør vi tage vores forholdsregler, siger fransk regeringskontor.

Computerworld News Service: Et fransk regeringskontor advarer om, at der bør tages forholdsregler for at mindske mængden af radiobølger, som vi bliver udsat for i hverdagen. Det på trods af, at vi endnu ikke har definitive beviser for, at den slags signaler kan have en negativ effekt på menneskers helbred.

Agence Francaise de sécurité sanitaire de l'environnement et du travail (Afsset, den franske myndighed for miljø- og arbejdsmæssigt helbred, red.) har foretaget en gennemgang af omkring 3.500 undersøgelser og udgivelser om emnet.

Omkring 10 undersøgelser viser, at radiobølger har en negativ effekt på celleaktiviteten, fortæller Afsset, men der er endnu kun påvist en enkelt mekanisme, hvormed bølgerne påvirker cellerne: varmeeffekten, der forekommer på grund de meget høje signalniveauer, der findes lige i nærheden af masterne.

I rapporten An updated expert evaluation relating to radio frequencies foreslår Afsset forskellige metoder til at mindske strålingen. Rapporten blev udgivet torsdag på fransk.

Blandt de foreslåede metoder nævner Afsset, at myndighederne bør identificere de landområder, der er udsat for de stærkeste radiosignaler og tage forholdsregler for at mindske strålingen der.

Afsset advarer dog myndigheder i de større byer mod at mindske den kraft hvormed de lokale master udsender bølgerne til mobilnetværket, eftersom det vil kunne føre til flere master, hvilket kan have ukendte konsekvenser.

Kontoret opmuntrer desuden teleselskaber og ISP'er til at tilbyde de nyste trådløse telefoner baseret på strømsvage teknologier, og til at sælge DSL modem-routere med flere ethernet-stik og en nemt tilgængelig tænd/sluk-knap til Wi-Fi brugerfladen.

Forbrugerne bør derudover have flere informationer om de specifikke absorptionsrater (SAR) for alle de forskellige enheder, der udsender radiosignaler.

SAR er en måleenhed, der siger noget om den varmeeffekt, signalerne har på menneskehud, og den findes allerede vedlagt de fleste mobiltelefoner, så forbrugerne kan vælge en model med en lavere SAR, hvis de bekymrer sig om radiosignalernes eventuelle negative effekter.

Afsset anerkender, at der findes mennesker, der oplever både smerter og andre symptomer, som de selv tilskriver en hypersensibilitet over for radiosignaler, men kontoret siger desuden, at der ikke findes nogen beviser for, at det rent faktisk er radiobølgerne, der er ansvarlige for den slags smerter.

Boom i salg af beskyttelse

Franske forretninger tjener mange penge på folks angst for radiobølger. Helseforretninger sælger for eksempel forskellige former for spray og plastre, der angiveligt skulle beskytte brugeren mod radiosignalerne. Afsset tilføjer dog, at "der ikke findes bevis for disse produkters effektivitet."

De franske lovgivere har allerede taget visse skridt hen imod at begrænse strålingen for de mennesker, som man mener, er mest sårbare over for radiosignalerne.

I sidste uge godkendte det franske senat en ny lov, der forbyder skolebørn i de mindste og mellemste klassetrin at benytte mobiltelefoner i skoletiden. Loven kræver dog også nationalforsamlingens godkendelse, inden den kan implementeres, men der er endnu ikke fastsat et tidspunkt for den debat.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere