Artikel top billede

Bliver Windows 7 det sidste styresystem?

ComputerViews: Er tiden kommet til at lade nettet overtage styringen over både computer, data og styresystem?

ComputerViews: Torsdag 22. oktober lancerer Microsoft sin syvende inkarnation af verdens mest udbredte stykke software: Windows.

Siden Microsoft i 1981 fik overtalt IBM til at proppe en DOS ind i IBM-pc'en har styresystemet været en uundværlig og nødvendig del af den personlige computer.

Som bekendt er DOS for længst afløst af Windows, og vil man ikke kigge på vinduer, er der masser alternativer eksempelvis i form af mere eller mindre nørdede UNIX-varianter - fra Mac OS til Linux.

Et styresystem er slet og ret den basale software på en computer, som gør det muligt at køre programmer, lagre data og styre maskinens ressourcer.

Men glansen er ved at gå af de ellers så nødvendige styresystemer. Og man kan stille spørgsmålet, om styresystemer, som vi kender dem i dag, er ved at have overlevet sig selv.

Hos adskillige brugere er det mest anvendte program på computeren i dag en internetbrowser. Og ikke kun fordi vi kan lide at surfe.

Langt de fleste typer applikationer kan efterhånden afvikles direkte i browseren. Og de data, man så frembringer, kan gemmes på nettet og dermed sikre, at de hele tiden er tilgængelige og opdaterede. Ikke kun for den enkelte bruger, men også for brugerens kolleger eller venner og familiemedlemmer.

OS-as-a-service

Selvfølgelig er der nogle sikkerhedsmæssige aspekter, der skal på plads, før virksomhederne tør kaste sine forretningskritiske data ud på nettet og op i skyen.

Og selvfølgelig er det både hurtigere og mere trygt at arbejde med et Excel-ark, som kører fra den Office-pakke, man har installeret på sin computer.

Men software-as-a-servide (Saas) er ikke længere kun et hypet buzz-ord, og næste skridt bliver utvivlsomt OS-as-a-service.

Derfor er Google også i gang med at udvikle et helt nyt, netbaseret styresystem med udgangspunkt i den strømlinet Chrome-browser.

Og Microsoft har sat sit Cloud OS-projekt Azure på skinner.

Computeren er nettet - og omvendt

Computeren er nettet, og nettet er computeren. Man kan undre sig over, hvad folk brugte deres computere til før internettet:

De fleste passede deres arbejde med at ordne regnskaber, skrive breve og notater og holde styr på kunder og logistik med dertil indrettede programmer.

I dag går de fleste firmaer i sort, hvis nettet går ned, og medarbejderne nyder den ufrivillige kaffepause og kommer først tilbage til tasterne og dagens dont, når nettet er oppe og køre igen.

Start Me Up

Spørgsmålet er, hvad man i dag skal forlange af morgendagens netbaseret styresystem. Det skal fortsat kunne køre programmer (Det klarer browseren).

Det skal fortsat kunne lagre data (det klarer browseren).

Og det skal styre maskinens ressourcer. (Det klarer browseren).

Det sidste er måske det sværeste.

Vi har jo vænnet os til plug n' play, hvor man med et USB-stik kan tilslutte en hvilken som helst dims uden at skulle tænke på enhedsdrivere og hukommelseskonflikter.

Da Microsoft i august 1995 præsenterede Windows 95 (Som i parentes bemærket ikke inkluderede en internetbrowser) skete det med pomp og pragt til tonerne af Rolling Stones hittet Start Me Up.

I New York havde Microsoft ladet Empire State bygningen indhylle i rødt, grønt, blåt og gul lys og herhjemme lod Microsoft slå Imperial-biografen i København dørene op for den storslåede lancering.

Lanceringen af Windows 7 bliver nok mere beskeden, og selv om analyseinstituttet IDC anslår, at styresystemet i modsætning til Vista vil hitte i erhvervslivet og i 2011 vil være solgt i over en kvart milliard eksemplarer, er det spørgsmålet, om vi overhoved vil opleve en Windows 8.

Eller om nettet overtager den totale styring.

Også over styresystemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere