Artikel top billede

Administrerende direktør Jesper Brøckner fra Telia er glad for, at der nu lægges pres på kommunerne fra politisk side. Foto: Torben Klint.

Telebranchen: Kommunerne skal presses

Topfolk i den danske telebranche er glade for, at kommunerne nu kommer under politisk pres for at behandle sager om mobilmaster hurtigere.

De danske kommuner skal nu gøre en aktiv indsats for at sikre, at opstilling af mobilmaster og -antenner kan ske hurtigt.

Sådan lyder det i et fælles brev fra videnskabsminister Helge Sander (V) og formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin (V). Det er adresseret til landets kommunalbestyrelser.

Politikerne lægger pres på kommunerne, fordi sagsbehandling har været for langsommelig i nogle kommuner. Det står dog ikke direkte anført i politikernes brev.

Brevet fra de to politikere bliver positivt modtaget i den danske telebranche, som i lang tid har efterlyst, at visse kommuner skruer op for tempoet i sagsbehandlingen.

Administrerende direktør Jesper Brøckner fra Telia sidder med i Helge Sanders Højhastighedskomité, og han er en af dem, der har fremført kritikken af kommunerne.

"Vi har i Højhastighedskomiteen sagt, at en af barriererne for at få højhastighed er, at kommunerne forhaler ting. Så jeg er rigtig tilfreds med, at de udsender det," siger Jesper Brøckner til Computerworld.

I øjeblikket investerer de danske mobiloperatører millioner i at udbygge deres såkaldte 3G-mobilnet, som understøtter højere datahastigheder end det ældre 2G-netværk. Det hænger blandt andet sammen med, at forbrugerne i stigende grad efterspørger mobilt bredbånd.

"Vi står med en masse anlægsinvesteringer, og en af forudsætningerne er, at kommunerne behandler sagerne hurtigt. Der er en lov, der kræver, at de skal gøre det, men de kan forhale det, så det er rigtig godt, hvis de lægger pres på," forklarer Jesper Brøckner, der også er formand for brancheforeningen ITEK under Dansk Industri.

Telebranchen: Brevet tager udspring i et problem

I brancheforeningen Telekommunikationsindustrien er direktør Ib Tolstrup glad for, at de to politikere nu skriver et fælles brev til bestyrelserne i de danske kommuner.

"Det er et rigtig godt brev, der er udsendt fra både Helge Sander og Erik Fabrin. Det fænomen, at de begge er underskrivere, kan ikke gøre andet end et stort indtryk på kommunalbestyrelserne," siger Ib Tolstrup

Samtidig understreger han, at brevet er et symptom på, at der er noget galt.

"Det selvfølgelig på baggrund af, at der er et problem, ellers er der ingen grund til at udsende det. For os er det en anerkendelse af, at der er det problem, og nu får vi den bedst mulige hjælp til at løse det," forklarer Ib Tolstrup.

Kommunerne vil have, men ikke give

Både Ib Tolstrup og Jesper Brøckner finder det bemærkelsesværdigt, at nogle kommuner på den ene side ønsker en bedre kommunikationsinfrastruktur, men på den anden side modarbejder de udbredelsen af den ny teknologi.

"Det er specifikke kommuner, der er lang tid om det. Det underlige er, at kommunerne gerne vil tilbyde, at borgerne får adgang til højhastighed og den komfort, det giver. Men mange af dem vil så ikke have, at man sætter master op og ruller ud," fortæller Jesper Brøckner.

Nogenlunde samme melding kommer fra Ib Tolstrup.

"Det er typisk, at alle forventer mobildækning og derunder også mobilt bredbånd, men ingen vil have masten stående i sin baghave," siger han.

Han påpeger desuden, at det er i nogle helt bestemte kvarterer, at det er problematisk. Der er en frygt for, at grundværdien kan falde, når der kommer en mast op, mener Ib Tolstrup.

"Jo højere grundværdien er, jo større problemer er der med at få placeret en mast," uddyber han.

I marts udsendte Telekommunikationsindustrien en rapport, hvoraf det fremgik, at teleselskaberne havde lidt under 1.300 sager til behandling i kommunerne. Dertil kommer, at teleselskaberne de næste to år vil opstille mere end 4.000 nye antenner - primært 3G-antenner.

Til næste år kan der også komme ansøgninger om at udrulle antenner, der understøtter den ny LTE-teknologi. Den kan give det mobile bredbånd endnu mere fart på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere