Computerworld News Service: Trusler om cyberkrig karakteriserede sammen med en historie om rigtig vold den pressekonference, der markerede åbningen af 'ITU Telecom World exhibition and forum' i Geneve mandag.
"Den næste verdenskrig vil begynde i cyberspace," advarede Hamadoun Touré, som er generalsekretær for 'International Telecommunication Union' (ITU), som er det FN-organ, der havde organiseret eventen.
Indledningen til sådan en utraditionel krig kan være uden for det konventionelle diplomatis kontrol, sagde han, eftersom der i cyberspace "ikke eksisterer stormagter. Ethvert individ er en stormagt."
Med en hær bestående af 'bots' eller kompromitterede computere kan næsten hvem som helst tilrane sig stor magt på den virtuelle slagmark, hvilket også er blevet demonstreret af den sidste tids mange denial-of-service angreb rundt omkring i verden.
"Vi ved fra de konventionelle krige, at den bedste måde at vinde er ved ikke at starte," sagde Hamadoun Touré.
Derfor presser ITU på for at få gennemført et ambitiøst og verdensomspændende program for cybersikkerhed og fred.
"I slutningen af næste år vil vi stå bag en global aftale mellem alle verdens lande om at beskytte borgerne online, om ikke at lægge land til cyberterrorisme og om ikke at indlede cyberangreb," sagde han.
Ungdommen skal inddrages
FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, indledte med at udtrykke sin sorg over et alt for virkeligt angreb, nemlig selvmordsbomben der blev sprunget tidligere samme dag på et af FN's kontorer i Islamabad, Afghanistan, hvor adskillige mennesker var døde.
Da han vendte tilbage til konferencens emne, talte han meget om "den opdelte verden", hvor nogen har adgang til informationer, mens andre ikke har.
Hvis den opdeling skal forsvinde, er det vigtigt, at "vores ungdom, skaberne af innovation og forandring," bliver opmuntret til at deltage.
Der skal desuden investeres mere i infrastruktur og tjenester, hvis teknologiskellet skal udryddes - men motivet skal være profit og ikke velgørenhed, sagde Hamadoun Touré.
"I vores strategi for, hvordan verden skal samles, er der ingen brug for velgørenhed: det er ren forretning. Hvis man kommer med den rigtige forretningsplan, så vil man få investeringer," sagde han.
Telekommunikationsindustrien vil altid have investeringer, for det er en profitabel industri, sagde han. Sådan er det også i Rwanda, fortalte præsident Paul Kagame, hvor statsligt finansierede infrastruktur-projekter har tiltrukket investeringer fra kinesiske fabrikanter af netværksudstyr.
Der er blevet mindre tilgængeligt kapital, men i vores land er der et stærkt partnerskab mellem den offentlige og den private sektor, tilføjede han.
Kina investerer trods krisen og de mange uopdyrkede muligheder derhjemme fortsat meget internationalt, fortalte Wang Jianzhou, som er bestyrelsesformand og administrerende direktør for China Mobile, der også var til stede på pressekonferencen.
"Den internationale finanskrise giver stadig en del udfordringer," sagde han. På virksomhedens hjemmemarked er omsætningen fra internationale opkald faldet med 20 procent, på grund af den mindre turisme og industriel eksport, tilføjede han.
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen