Artikel top billede

Vint Cerf: Nettets fremtid handler om 'ting'

For af de væsentligste hjerner bag internettet, Vint Cerf, er 'tingenes internet' den næste store motor i nettets udvikling.

Tilbage til artiklen Vint Cerf: Jeg er ikke internettets fader

Computerworld News Service: Vinton Cerf, da du i sin tid var med til at udvikle internettets teknologier, troede du så, at det nogensinde ville blive så stort, som det er blevet i dag?

"Det ærlige korte svar er nej - selvfølgelig gjorde jeg ikke det. Men det ærlige lange svar er, at Bob Metcalfe og jeg faktisk godt vidste i 1973, at vi havde at gøre med en meget kraftfuld teknologi.

Vi havde allerede en del erfaring med Doug Engelbarts arbejde med SRI og en masse andre ting, som vi ikke har tid til at komme ind på i denne snak, og vi vidste begge to, at hvad der end skete, så ville det blive stort.

Spørgsmålet var dengang, om det var noget, der kunne blive verdensomspændende. Det kunne vi ikke vide, men mens vi arbejdede på det, bestemte vi os for, at vi ikke ville tage patenter. Vi ville ikke have copyrights og ingen kontrol, men ville dele alt, vi fandt ud af om internet-design, med hele verden.

Det mest utrolige er, at det jo var et forsvarsprojekt. Vi var midt i den kolde krig. På trods af det gjorde vi det hele fuldstændigt tilgængeligt for alle. Det kunne kun lade sig gøre, fordi der ikke var nogen, der lagde særligt meget mærke til vores arbejde."

Hvad synes du om kommercialiseringen af internettet?

"Jeg mener faktisk, at jeg har en del af æren for, at internettet blev kommercielt.

I 1988 var det ikke tilladt overhovedet med kommerciel trafik på internettets rygrad, fordi det kun skulle anvendes til forskning, til militæret eller universiteterne. Dengang bedyrede jeg, at resten af verden ikke vil få adgang til det her med mindre der skabes en økonomisk motor, der kan understøtte det.

Så jeg bad om at få lov til at tilføje MCI mail til internettets rygrad, så vi kunne få mulighed for at undersøge både kommerciel og ikke-kommerciel brug.

Det blev der sagt ja til, og så kom der fart over udviklingen. I 1988 begyndte internettet at fordoble sin størrelse, og i 1989 var de tre første kommercielle netværk i gang. Det tror jeg var en hjælp, for nettet ville ikke have vokset og spredt sig uden den motor."

Internettet har skabt e-handel, som ikke fandtes før, men til gengæld kan man sige, at internettet har været skadelig for andre brancher - som for eksempel forlagene. Kunne du forudse, hvilke effekt internettet ville få på forskellige markeder?

"Ja, til en vis grad. Det kunne jeg, fordi der er en lovmæssighed i økonomien for de digitale teknologier. Det bliver hele tiden billigere og billigere og hurtigere og større.

Det betyder, at de brancher, der er afhængige af fysiske materialer og ikke digital distribution og digitale kopier, vil tage skade eller i hvert fald blive tvunget til at gentænke deres forretningsmodeller.

Den digitale teknologis økonomi er dramatisk forskellig og helt generelt billigere end den fysiske teknologi. Så papir, print, salg, levering, management og alt det andet er langt dyrere end digital distribution."

Nettets fremtid

[I]Der er åbenbart flere mennesker, der går på nettet ved hjælp af forskellige mobile enheder end via pc'er. Hvad tror du det næste bliver?[/i]

"Tingenes internet er på vej. Det bedste bevis lige nu er selvfølgelig den mobile bølge. Nu kommer redskaber, der er koblet til nettet - altså billedrammer, køleskabe, kontorartikler, køkkenredskaber.

'Smart grid' vil komme til at accelerere den udvikling, for der vil blive flere og flere ting, der er en del af [/i]smart grid[/i] og som derfor vil rapportere om bruge og sige: "Hey, lad lige være med at tænde for den air condition de næste 15 minutter. Jeg bruger enormt meget strøm lige nu." Antallet af enheder på nettet vil vokse, så der til sidste er mange mange flere enheder på nettet, end der er mennesker, ligesom der vil være flere sensor-netværk på systemerne."

Hvad laver du hos Google?

"Jeg er vice president og ledende internet-evangelist hos Google. Det var ikke min idé med titlen. Da de spurgte mig om, hvilken titel jeg gerne ville have, svarede jeg: "hvad med greve", men de mente ikke rigtig, det passede med den sædvanlige navnepolitik. "Men hvad så med ledende internet-evangelist?" spurgte de. Altså når nu man tænker på, hvad du har lavet i de sidste 35 år - altså forsøgt at udbrede internettet?"

Hvilke tanker har du gjort dig om Googles rolle i internettets fremtid?

"Google har bidraget med meget i forhold til folks muligheder for at finde informationer på WWW. Der er kommet helt vildt mange ting på nettet, siden Tim Berners-Lees opfindelse blev gjort tilgængelig for offentligheden omkring 1994.

Google eksisterer blandt andet på grund af det faktum, at der ikke ville være behov for at indeksere materialet, hvis ikke der fandtes så meget. Vi har været meget heldige at finde en forretningsmodel, der understøtter alle de produkter og tjenester, vi tilbyder."

Tilbage til artiklen Vint Cerf:
Jeg er ikke internettets fader

Vint Cerf, der er en af hovedarkitekterne bag internettet, har besøgt København. Læs interviewet med net-legenden om hvordan han mener, fremtidens internet ser ud - og hvorfor han ikke vil kaldes internettes fader.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere