Fiber-fokus: De danske elselskaber forhandler for tiden om et fibersamarbejde på privatmarkedet, der skal stille dem stærkere i konkurrencen mod specielt TDC.
Det er en rigtig god idé, hvis de formår at sammenlægge noget af fiberforretningen, vurderer Finn Helmer, der ejer fiberselskabet ComX.
"Det er klart, at hvis du får et net, der er bundet sammen, så kan du lave en central driftsenhed," siger Finn Helmer.
Han bruger sin egen virksomhed, der sidste år omsatte for lidt over 100 millioner kroner, som eksempel.
"Hvis jeg lagde mit selskab sammen med en virksomhed, der havde en tilsvarende omsætning, så ville synergieffekten betyde en besparelse på 30 til 40 millioner kroner om året," fortæller Finn Helmer.
Manden, der tidligere solgte Giga til Intel, fortæller, at han ikke selv har hørt noget om de forhandlinger, der finder sted mellem elselskaberne. Hans eget firma skiller sig dog også ud fra mængden, da det ikke har rødder i elsektoren.
Fibernettet skal være åbent
Finn Helmer ser et tættere fibersamarbejde mellem elselskaberne som den helt rigtige vej at gå, hvis fiberen skal sejre i kampen mod kobberet.
"For tre til fire år siden stillede jeg mig op og sagde, at hvis man skal lave et fibernet i Danmark, så skal man slå alle fibernettene sammen," fortæller han.
Samtidig mener han, at det er altafgørende, at elselskaberne åbner deres fibernet for fremmede indholdsleverandører, hvis de skulle ende med at samle deres net.
"Man skal give indholdsleverandørerne adgang til det, så kunderne kan få så meget information og indhold som overhovedet mulig, og så skal man udnytte høj hastighed på fiberen, for ellers kan man ligeså godt bare bevare det gamle kobbernet," siger Finn Helmer.
Indhold skal lokke kunder over på fiber
Det vil også være negativt for hans egen forretning, hvis elselskaberne samler deres net uden at give adgang til fremmede udbydere. I så fald kan hans egen virksomhed ikke få adgang til at levere tjenester og indhold på nettet.
Men et lukket net er den forkerte vej at gå, hvis kunderne skal skifte fra kobber til fiber, mener han. Et åbent fibernet vil give et langt bredere udvalg af indhold og tjenester, påpeger han.
"Forbrugeren vil stå enormt stærkt, hvis alle elselskaberne går sammen, og du kan få tre til fem leverandører af indhold på forskellig vis. Så kan det ikke gå hurtigt nok med at slutte sig til det der fibernet," forklarer Finn Helmer.
Han afventer nu, hvilken form for alliance elselskaberne når frem til, hvis parterne ellers når til enighed. Ifølge Computerworlds oplysninger afslutter elselskaberne forhandlingerne inden for de næste par uger.