"Vi skal i dag holde fest midt i krisen."
Med de ord bød chefredaktør på Computerworld, Jan Horsager, den danske it-branches topledere velkommen, da den 14. udgave af den årlige Top 100-konference for få timer siden løb af stabelen.
At det var Danmarks it-elite, der var samlet, lod beklædningen ingen tvivl om. Mørke jakkesæt, dyre ure og de nyeste smartphones i vild aktivitet satte tydeligt scenen i foyeren på Hotel Clarion ved Sluseholmen i København, hvor der blev ivrigt netværket med nye bekendtskaber og gamle kammerater.
"Vi har jo set hinanden før - jeg ved bare ikke hvor? Jeg selv er gammel tele-mand," lød det et sted, og sådan gik snakken lystigt ved de høje caféborde.
Og vinderen er . . .
Al snak forstummer dog, da kåringen af Danmarks bedste it-virksomhed 2009 nærmer sig.
"e-Boks," lyder det ud gennem højttalerne, og klapsalverne sætter massivt i gang, mens firmaet i næsten samlet flok bevæger sig op på scenen for at modtage prisen. De er nemlig kun 12 ansatte i alt.
En synlig stolt e-Boks-direktør, Henrik Andersen, tager ordet og roser sit hold.
"Det handler om hårdt arbejde," siger han, inden der senere går en tak til medarbejderne.
"Jeg er stolt af, at vi kunne nå så højt op, og jeg er stolt af holdet bag. Det er i høj grad deres fortjeneste," siger Henrik Andersen.
"Prisen giver mulighed for at vise, hvad der før lidt var vores egen hemmelighed. Nu ved alle det," siger Henrik Andersen med adresse til firmaets succes.
På trods af den nyvundne hæder slog Henrik Andersen lidt koldt vand i blodet.
"Der er stadig en million danskere, der mangler at oprette en e-Boks, så der er stadig et stykke vej," manede han ironisk til ro.
Superligaen
Udover hovedprisen blev der givet priser til en stribe andre danske it-virksomheder - blandt andet i den absolutte it-superliga.
Prisen til den bedste virksomhed i sværvægts-klassen med en omsætning mellem en halv og en milliard kroner gik til Multidata A/S, der leverer løn- og personale-systemer.
Årets supersværvægts-pris, der går til den bedste virksomhed med en omsætning over en milliard kroner, gik til SAP.
Morten Wagner: Gå efter det sjove - ikke pengene
I slidte jens og mørk rullekrave indtog en af it-branchens tunge iværksætter-drengerøve scenen, Morten Wagner, der står bag Dating.dk og andre populære websites.
"Jeg gjorde alt det, man ikke måtte, men jeg tjente flere penge end de andre, der gik med aviser," indleder han rapt, inden han fortæller om de første fest-arrangementer, der lagde grundstenen til Dating.dk's senere succes.
Han mener, at it-toplederne kan lære at håndtere den nuværende krise, hvis de tager et kig på, hvordan han selv tacklede den tumult, der var en del af hans tidlige karriere.
"Man kan stå i kaos og konkurser, men hvis man sørger for at hoppe fra sten til sten, så er jeg sikker på, det nok skal blive godt," sagde Morten Wagner.
Regnedrengene: Turbulensen er ikke ovre
Fra Deloitte gik partner Kim Gerner på scenen og bekræftede, at der så sandelig var tumult i branchen, men at it-branchen på mange måder er bedre rustet end så mange andre brancher.
"It-branchen er vant til at leve i turbulente omstændigheder - og det bliver nødvendigt," lod han bestemt det forsamlede publikum forstå.
Fra tidligere Microsoft-topdirektør og nuværende boss for elbil-satsningen Better Place Denmark, Jens Moberg, lød det, at toplederne i krisetider har et særligt ansvar.
Han understregede, at det især i krisetider er vigtigt, at toplederen går forrest og viser medarbejderne tillid.
"Hvor gode er vi til at skabe tillid i organisationen?" spurgte han henvendt til salen, inden han hurtigt selv tog spørgsmålet op.
"Det er jeres opgave. Tillid er svær at skabe, men når den først er der, så er den stærk," siger han.
"Er der noget, folk ikke vil, så er det at have falske chefer. Vær ægte," lød opsangen til it-branchens topledere.