Udskiftningen af den gamle digitale signatur med en ny mobil NemID, der kan bruges både i netbanker og det offentlige, blev i går udsat med endnu et halvt år. Den forsinkelse spreder sig nu som digitale dominobrikker i store dele af det offentlige.
Med forsinkelsen kommer en vigtig del af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi først på plads i sidste øjeblik. For selvom NemID er forsinket, har det PBS-ejede firma NemID fastholdt, at signaturen kan udbredes til alle de netbankkunder og andre danskere, der gerne vil have signaturen, inden udgangen af næste år.
En målsætning, der betyder, at 600.000 netbank-signaturer skal byttes til NetID hver måned fra 1. juli næste år - forudsat den nye tidsplan holder stik.
Torsdag i sidste uge forklarede DanID og videnskabsminister Helge Sander (V), at forsinkelsen er nødvendig for at sikre kvalitet og sikkerhed i løsningen. Og selv om ingen vil anfægte, at sikkerhed og brugervenlighed i signaturen har højeste prioritet, mødes forsinkelsen med skuffelse og utilfredshed.
Kommuner i klemme
Kommunerne, som har ansvaret for det meste af den borgerservice, der retter sig mod borgerne, bliver hårdt ramt af forsinkelsen. Hos kommunernes organisation, KL, er centerchef i center for borgerbetjening og it-politik, Jakob Harder skuffet over forsinkelsen.
"Det forsinker udrulningen af vores digitaliserings-initiativer. Det er en stor barriere, at den er forsinket. Vi havde bestemt håbet at komme i gang i 2009," siger Jakob Harder, som understreger, at sikkerheden skal testes ordentligt igennem.
"Vi er ikke tilfredse med, at den er forsinket. Jeg ved ikke, om man kunne have gjort det anderledes. Vi var blevet stillet i udsigt, at bankerne ville rulle den ud før den offentlige sektor, så hele aftestningen ville være sikret," siger Jakob Harder.
"Den digitale signatur vil enable rigtig meget, og det er et skridt på vejen til det vigtigste pejlemærke i den offentlige sektor, som er e2012-målsætningen om, at al kommunikation mellem det offentlige og borgerne bliver digital," siger Jakob Harder.
Han regner med, at regeringen har gjort alt, hvad der er muligt, for at nå den oprindelige deadline.
"Jeg går ud fra, at DanID er presset til det yderste af videnskabsministeren for at få det til at fungere," siger Jakob Harder.
Skat beholder pin-koden
Hos en af de mest gennemdigitaliserede offentlige myndigheder, Skat, skulle NemID markere begyndelsen på enden for den pinkode-løsning, som mange bruger i dag. I dag ligger andelen af digital signatur-brugere hos Skat på kun 10 procent af erhvervsbrugerne og på 17-20 procent på borgerområdet.
Mette Simonsen, projektleder af implementering af digital signatur fortæller, at Skat nu må udsætte sine planer om at udfase pinkodeløsningen.
"Vi arbejder dedikeret på en udfasning af pinkoden. Vi ville have været klar til at påbegynde udfasningen 13. november," siger Mette Simonsen.
Hun forklarer, at Skat dog støtter beslutningen.
"Alt andet lige er det ærgerligt, men Skat vil hellere have et gennemarbejdet produkt end noget, som er usikkert," siger Mette Simonsen.
"Min holdning er, at det ikke er en katastrofe. Det er ærgerligt, men borgerne kan jo fortsætte som hidtil," siger Mette Simonsen, der forklarer, at Skat ikke har opgjort, hvad udsættelsen kommer til at koste. Men hun mener, at der ikke er tale om et stort beløb.