Artikel top billede

Følg reglerne - eller vi sender en it-løsning

Klumme: It kan holde styr på forretningsgange og arbejds- og beslutningsprocesser og sikre, at reglerne bliver overholdt.

Da en vis tidligere Farum-borgmester blev enig med sig selv om, at det var i orden at købe rødvin til godt 8.000 kr. flasken på kommunens regning, var der næppe tale om, at han fra den ene dag til den anden gik fra meget lovlydig til mindre lovlydig.

Der var snarere tale om en glidebane, hvor det langsomt udviklede sig fra "inden for rammerne" til "langt over stregen" - uden at han egentlig selv opdagede det undervejs.

Fordi hvert skridt var en lille, næsten ubetydelig udvikling i forhold til sidste gang, var det nemt at overbevise sig selv om, at det også var ok. Og en dag var det så ok at bryde loven.

I slipstrømmen på den højtbesungne økonomiske krise, har vi set stribevis af eksempler fra bankverdenen, hvor ledelsen har truffet for risikable beslutninger eller ladet medarbejdere træffe beslutningerne.

Det har kostet kursværdi, pensionsopsparinger og arbejdspladser. Og det har bidraget til at sætte en hel branches ry og rygte over styr.

Motorvejen - husk farten

Eller se på privaten, hvor det kan være svært at overholde fartgrænserne på motorvejen, og hvor vores børn ikke altid kommer hjem til tiden.

Når vi giver borgere, vores børn, medarbejderne eller direktøren frihed til selv at træffe beslutninger er det rart at vide, at de overholder spillereglerne. Det gælder uanset, om reglerne er formidlet som en budgetramme, som strenge love eller om de er formidlet i form af ledelse gennem værdier. Og når de så ikke bliver overholdt, skal vi iværksætte en passende konsekvens.

Vi kan selvfølgelig straffe den, der har brudt reglerne, for eksempel med en anmærkning i kontaktbogen, inddragelse af lommepenge eller stuearrest.

Men den kloge ser også på, hvordan man forebygger, at andre gør det samme.

Det er jo ikke, fordi vi ikke kan løse det. Vi kan indføre strenge overvågningssystemer, ufravigelige processer for de mindste og de største beslutninger, flere nationale kontrolinstanser og et internationalt overvågningssamarbejde (hov vent, sådan et har vi vist allerede). Så skal de nok få lært at være hjemme til tiden.

Det er ikke nok med kontrol

Når det drejer sig om lidt mere komplicerede regler end "vær hjemme kl. 23," er det imidlertid heller ikke nok med kontrol.

Der skal hjælp til, når man skal vurdere den langsigtede konsekvens af en beslutning, når der er mange beslutningstagere, eller når man skal sikre sig, at man lever op til flere forskellige instansers delvist modstridende regler.

Det er her, it kommer ind i billedet.

Workflow-løsninger, der kan understøtte lange beslutningsgange. Kontekstbaserede dokumenthåndteringsløsninger, der holder styr på dokumentationen i den nødvendige detaljeringsgrad.

Business intelligence-løsninger, der kan grave dybt for at finde svar.

Og opdaterede videnbaser, der sørger for compliance med interne og eksterne regler.

Det er egentlig meget enkelt: Følg reglerne, eller vi sender en it-løsning.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere