Folketingets hjemmeside har længe lignet et levende museum for forældet webkommunikation. Men nu, efter et års forsinkelse, lukker det danske parlament dørene op til en mere brugervenlig og tidssvarende hjemmeside.
Men siden, som leveres af Traen-selskabet Addition, har været lang tid under vejs. I 2007 indgik Folketinget aftale med Addition om at levere siden, som skulle stå klar sidste år. Men det nåede man ikke.
"Det er simpelthen et år forsinket," konstaterer it-udviklingschef i Folketinget Liselotte Astrup.
Hjemmesiden åbner officielt samtidig med Folketinget 6. oktober, men er allerede i betadrift.
Hun forklarer, at det er tekniske udfordringer med den meget store mængde dokumenter, som skal gøres tilgængelige gennem folketinget.dk, der har skubbet premieren.
"Dataintegrationen, der ligger bag, har været et stort arbejde," siger Liselotte Astrup, som forklarer, at der også vil komme helt nye typer af dokumenter på den nye side og de vil være lettere at finde frem til.
Til gengæld holder Folketingets nye side sig inden for budgettet på ti millioner kroner. Og Liselotte Astrup mener, at resultatet er godt.
"Den er meget mere tilgængelig for handicappede og blinde kan få læst den op. Det kunne man ikke med den gamle side," siger Liselotte Astrup.
Det gamle folketinget.dk har været aktiv siden 1997. Forsiden fik et ansigtsløft for et par år siden, men hvis man ikke kan huske, hvordan hjemmesider så ud i 1997, så har man chancen på ft.dks undersider ind til 6. oktober, hvor den gamle side lukker og den nye side er i fuld drift.
Bedre og lettere
Liselotte Astrup fortæller, at det nye site har en række fordele i forhold til det gamle - ud over et tidssvarende udseende.
"Den er også blevet meget mere tilgængelig for almindelige brugere, så det er muligt at finde oplysninger for Maren i kæret, skoleelever og almindeligt interesserede," siger Liselotte Astrup.
Samtidig har Folketinget også forsøgt at udbygge og forbedre sitet, så det i endnu højere grad dokumenterer og viser, hvordan den demokratiske proces kører.
"Vi får en endnu bedre dokumentation af den demokratiske proces. Der bliver streamet fra møder i salen og fra åbne samråd, Europaudvalgets møder. Det bliver meget nemmere at få fat i Folketingets dokumenter, og planen er, at der kommer video-on-demand til næste år, hvor man kan se video fra tidligere møder," siger Liselotte Astrup.
Folketinget.dk har endnu ikke åben adgang til data via såkaldt åbne APIer eller åbne grænseflader, hvor andre parter kan trække data ud fra siden.
"Men det er noget vi vil stille til rådighed. Årsagen til ikke at vi ikke gør det endnu er, at der ikke er ressourcer til det," siger Liselotte Astrup.