Artikel top billede

"Vi kan flytte data langt hurtigere end nogen anden computer i verden," hævder Oracles koncernchef, Larry Ellison.

Ellison præsenterer Exadata 2 fra Oracle og Sun

Oracle har lanceret et high-end database- og storage-system, som er udviklet sammen med Sun Microsystems.

Computerworld News Service: Et high-end database- og storage-system er det første fællesprodukt fra Oracle og Sun siden offentliggørelsen af deres planer om at fusionere for næsten fem måneder siden.

Exadata Database Machine Version 2 kombinerer Intel-baserede servere og anden hardware fra Sun med Oracles software til håndtering af databaser og storage i et rack-system og er designet til data warehousing til store virksomheder og højhastigheds online transaktions-processering (OLTP).

Oracles koncernchef, Larry Ellison, løftede tirsdag sløret for produktet i et webcast fra Oracles hovedkvarter i Californien sammen med John Fowler, der er executive vice president for Suns systems-division. Systemet benytter en usædvanlig stor mængde flashhukommelse - op til fem terabyte i en fuldt udbygget rack - for at opnå en høj OLTP-ydelse, forklarer Ellison.

Ingen af de to ledere sagde et eneste ord om deres respektive virksomheders forestående fusion, som Oracle havde håbet ville være endegyldigt trådt i kraft på nuværende tidspunkt, men som er blevet forsinket af EU på grund af bekymringer om konkurrenceforvridning. De gav heller ingen informationer om, hvilke produkter fra Sun, Oracle vil understøtte eller indstille, hvis fusion går igennem.

Systemet, der blev lanceret tirsdag bruger Linux frem for Sun Solaris og Intel-processorer frem for Suns Ultrasparc T2-processorer, som nogle ellers havde forventet. Men Oracle har lovet at understøtte Suns Sparc-platform i fremtiden.

Exadata-systemet er en efterfølger til et lignende produkt, som Oracle sidste år udviklede sammen med Hewlett-Packard. Begge disse systemer kombinerer database-servere, storage-servere og netværk i et rack-system, der er prekonfigureret med software fra Oracle.

Det første Exadata-system var kun til data warehousing, fortæller Ellison, mens Exadata 2 er til både data warehousing og online transaction processing.

"Exadata Version 1 var verdens hurtigste maskine til data warehousing-applikationer. Exadata Version 2 er dobbelt så hurtig som Exadata Version 1 til data warehousing, og det ny system er den eneste database-maskine, der kan køre OLTP-applikationer," forklarer Larry Ellison.

Den første version var baseret på HP's Intel-baserede ProLiant G5-servers, mens den ny maskine bruger Sin Fire X4275-servere med Intels quad-core Nehalem-processorer. Den bruger også en hurtigere type hukommelse, DDR3, og hurtigere drev- og InfiniBand-konponenter, forklarer Ellison.

"En enorm og hurtig flash-cache"

Men den største fordel er det ny system med flashhukommelse fra Sun ved navn FlashFire, der bruges i storage-serverne. Hver storage-server indeholder fire flash-acceleratorkort på hver 96 gigabyte. En fuldt udbygget rack med otte storage-servere har fem terabyte flashhukommelse og 100 terabyte SAS-lagerplads eller 336 terabyte SATA-lagerplads, oplyser koncernchefen.

"Vi har indbygget en enorm og hurtig flash-cache i vores storage-servere. Dette er ikke flash-drev - tag endelig ikke fejl, det er ikke flash-drev. Dette er et intelligent hukommelses-hierarki, der består af DRAM i vores database-servere og flash i vores storage-servere, med meget sofistikerede algoritmer. Det er et meget intelligent hukommelses-hierarki, hvor Oracle-softwaren håndterer hukommelsen ekstremt effektivt, langt hurtigere end flash-drev," forklarer han.

Priserne starter på seks millioner kroner

Brugen af flash-hukommelse og InfiniBand gør det ifølge Larry Ellison muligt for systemet at yde en million I/O-operationer per sekund.

"Vi kan flytte data langt hurtigere end nogen anden computer i verden," hævder han.

Men al den hastighed har en pris. Priserne for en komplet rack-konfiguration med otte database-servere og 14 storage-servere starter på knap seks millioner kroner alene for database-hardwaren. Storage-hardwaren koster ekstra, ligesom man derudover også må betale ekstra for Oracles database-software og Exadata storage-software samt installationen.

Systemet tilbydes dog også i konfigurationer med halv-racks, kvart-racks og som enkelt-servere. Det billigste produkt starter ved en pris på godt 580.000 kroner for database-server-hardwaren alene.

"Jeg synes, at det er en helt utrolig mængde flash, de bruger," siger Dan Olds, som er ledende analytiker hos Gabriel Consulting Group.

"Det er ikke helt sådan, at hele databasen ligger i hukommelsen, men det er ikke langt fra. Og set sammen med Nehalem-processorer og InfiniBand så har man en forståelse af, hvor OLTP-ydelsen kommer fra."

Forbud mod anden software

Brugsvilkårene er "dog ret restriktive," bemærker han og henviser til en FAQ fra Oracle. Det kræves af Exadata-kunder, at de benytter den seneste Enterprise Edition af Oracle Database version 11.2 eller nyere, og at systemet ikke må ændres på nogen måde.

Som kunde må man heller ikke køre nogen som helst anden software på maskinerne, påpeger han.

"Og de kom ikke rigtigt ind på, om det er muligt at køre OLTP og data warehousing samtidigt. I takt med at disse maskiner bliver større og større, er der færre og færre kunder, der kan bruge dem til kun en type opgaverm,"
fremhæver Olds.

Webcastet var på en måde bemærkelsesværdigt for alt det, Ellison ikke sagde. Idet Suns kunder står over for en usikker fremtid for deres platform, har konkurrenter som HP og IBM lokket dem væk med aggressive migrerings-programmer. Oracle har forsøgt at begrænse skaden med avis-reklamer, der påstår, at Oracle vil investere mere i Suns Sparc, end Sun gør.

Men Ellison sagde ingenting om sine planer for Sun. Han og Fowler understregede begge to, at Exadata 2 er blevet udviklet under de to virksomheders mangeårige partnerskab. Webcastet sluttede brat, uden at der var tid til at stille spørgsmål.

Oracle har fået godkendelse til opkøbet af Sun fra de amerikanske myndigheder, men EU har forsinket fusionen muligvis indtil januar. Europa-Kommissionen er bekymret for, at det kan skade den fri konkurrence i open source-software-markedet, hvis Oracle ejer Suns MySQL-database.

Selvom de fleste analytikere forventer, at fusionen bliver gennemført, har usikkerheden været hård for Suns server-forretning. Virksomhedens server-omsætning er styrtdykket 37 procent i andet kvartal, hvilket er et meget større fald end for nogen af Suns hovedkonkurrenter, viser tal fra IDC.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere