Artikel top billede

Nu kan du trygt hæve temperaturen i datacentret

Amerikanske ingeniører er nået frem til en måde, hvorpå du fuldt forsvarligt kan hæve temperaturen i dit datacenter og derved spare betydelige summer på kølings-budgettet.

Computerworld News Service: En gruppe ingeniører har med succes tester et nyt system, som de mener kan forbedre effektiviteten i data-køling ganske drastisk.

Det er et vigtigt emne for operatører af data-centre, der kæmper med at holde omkostningerne til at køle det stedse kraftigere server-udstyr i ave, ligesom flere operatører har været nødt til at sige stop til yderligere udbygning på grund af køle-problemer.

Energi-forbruget vokser og vokser

Kølingen er da også en tung post, som kan udgøre helt op til halvdelen af den pris, det koster at drive et datacenter.

Energi-mængden, som de amerikanske datacenter forbruger, er således blevet fordoblet mellem 2000 og 2006.

Den er desuden på vej mod en yderligere fordobling i 2011 medmindre der sker drastiske ting på området, vurderer det amerikanske energi-ministerium.

Udfordringen er, at server-udstyr i datacentre skal holdes inden for et bestemt temperatur-interval. Hardware kan gå i stykker, hvis den bliver for varm, mens overkøling koster for meget på energi-kontoen.

Ideen er ganske simpel

De pågældende ingeniører, der har samarbejdet med Intel, Hewlett-Packard, IBM og Emerson Network Power, har eksperimenteret med måder, hvorpå man kan sikre, at der kun lige akkurat køles så meget, som det er nødvendigt.

Det sker ved at aflæse de sensorer, der er indbygget i de fleste moderne servere, direkte ind i bygnings-anlæggenes temperatur-kontrol. På den måde kan air conditionerings-systemerne holde temperaturen på nøjagtigt det rigtige niveau.

Ideen er ganske simpel, men har ikke været anvendt i stort omfang tidligere. Normalt er serverne nemlig ikke koblet sammen med de store air conditionerings-systemer - eller CRAH (Computer Room Air Handlers) - der normalt styres efter den temperatur, der er i lokalet og ikke inde i serverne.

Ifølge en Intel-undersøgelse måler 76 procent af datacentrene luft-temperaturen ved CRAH-enhedernes udtag, mens 11 procent placerer sensorer i gangene mellem server-rackene.

Langt de fleste køler for meget

Den sparede energi-mængde vil variere alt efter, hvor effektivt datacenteret udnyttes.

De fleste datacentre i dag er over-kølede.

Langt de fleste holdes fem grader under det anbefalede. Selv et par grader ekstra i et datacenter kan være en meget dyr fornøjelse.

"Der er denne udbredte forestilling om, at det bedste datacenter er et koldt datacenter, men vi har altså fundet ud af, at det er helt sikkert at køre dem en lille smule varmere," siger Allyson Klein fra Intels Server Platform Group.

Det lyder som en ganske simpel operation at koble it-anlæggene med bygningernes temperatur-kontrol. Der er dog visse udfordringer forbundet med sammenkoblingen.

De to systemer 'snakker' nemlig forskellige sprog, så i forsøgene har ingeniørerne været nødt til at udvikle software, der kan konvertere it-informationerne ind i en protokol, som CRAH-enhederne kan forstå.

Ingeniørerne er ved at lukke forsøgene ned for tiden. Deres resultater vil blive præsenteret på Intels Developer Forum senere på måneden samt på Data Center Energy Efficiency Summit til oktober.

Også NetApp arbejder på et tilsvarende projekt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere