Hellere åbne datakilder end flyvende biler. Sådan lød opfordringen fra bloggeren Christian Dalager, som i går eftermiddag på det første møde i interesseorganisationen Dansk IT's møderække om it og velfærd gav sin udlægning af udviklingen frem til 2020.
Bloggeren Dalager repræsenterer den generation, der bevæger sig på nettet som en fisk i vandet.
Det er Dansk IT's udvalg for it i den offentlige sektor, som står bag møderækken, hvor dagens møde var det første af fire møder - med underemnet "e-inddragelse".
En af årsagerne er, at udvalget mener, at det er på høje tid at gentænke dansk digitalisering, hvis det offentlige Danmark skal opnå resultater i fremtiden.
"Vi vil gerne gøre mere for at styrke velfærden med it, for der er ikke sket så meget," siger Ejvind Jørgensen, der er en af veteranerne i Dansk IT's udvalg. Han forklarer, at der er behov for nye visioner.
"Vi har brug for en ny Dybkjær-rapport og nogle nye pejlemærker for at få glæde af det fulde potentiale, der er i it," siger Ejvind Jørgensen.
For at få nye input til den debat har Dansk IT inviteret en stribe brugere, professionelle og en enkelt politiker til at komme med oplæg.
Op til de unge
Et af de væsentligste punkter i flere af dagens oplæg var, at de såkaldt digitale indfødte stiller nye krav og arbejder på nye måder.
Andreas Johanssen, direktør i virksomheden Social Square, der arbejder med web 2.0 og sociale tjenester på nettet, mener, at det offentlige også selv vil lukreere på den udvikling.
"Vi vil se, at de mennesker, der er vant til det her fra barnsben, og som er ansat i det offentlige, vil bruge nettet, som de plejer," siger Andreas Johanssen.
Han peger blandt andet på, at den offentlige sektor i langt højere grad skal lytte til de diskussioner, der er i gang blandt borgerne - i stedet for først at reagere, når borgerne henvender sig.