Artikel top billede

Sharp lancerer ultramobil pc med ARM-chip

Sharps netbook-lignende PC-Z1 er baseret på en Freescale-chip og kommer med Ubuntu Linux.

Computerworld News Service: Sharp Electronics har introduceret en netbook-lignende håndholdt computer med en touchscreen på fem tommer, som er designet til at køre internet-baserede applikationer.

PC-Z1 er lige så let at håndtere som en mobiltelefon og giver en ydelse, der svarer til en pc, skriver virksomheden i en pressemeddelelse. Den er rettet mod en målgruppe, der hovedsagligt bruger computeren til at gå på nettet.

Sharp positionerer PC-Z1 som et "tredje mobilt værktøj, der følger i bærbares og mobiltelefonernes fodspor for at skabe et nyt marked, skriver virksomheden.

Den lille ny kører Linux-styresystemet Ubuntu, som kan starte på helt ned til tre sekunder, skriver virksomheden. Dens software inkluderer Firefox-browseren til at få adgang til online-applikationer og Adobe Flash til at afspille YouTube-videoer. Produktet inkluderer også applikationer, som brugerne kan bruge til at oprette dokumenter og regneark.

PC-Z1 har et tastatur med 68 taster. Den vejer omkring 409 gram og har en batterilevetid på 10 timer.

Den har en indbygget IEEE 802.11 b/g-netværkskort til trådløs netværk. Den har 512 megabyte ram og fire gigabyte flash-lager. Der kan tilføjes yderligere 16 gigabyte storage via et Secure Digital-hukommelseskort. Produktet kan bruges som e-bog-læser, og Sharp vil levere indhold som romaner og tegneserier.

Lanceres i Japan

PC-Z1 kommer på markedet i Japan 25. september, men der er stadig ikke offentliggjort nogen priser. Det var ikke umiddelbart muligt at få en kommentar fra Sharp om, hvornår eller om den bliver tilgængelig på verdensplan.

Produktet har egenskaber, der ligner egenskaber ved netbooks, som er lavpris-bærbare, der karakteriseres ved at have små tastaturer og skærme på mellem syv og 12 tommer.

De fleste netbooks bruger Intels Atom-processorer, men Sharps ny computer bruger Freescales iMX515-processor, som er baseret på en reference-arkitektur fra chipdesigneren ARM Holdings.

Processoren er baseret på ARM's Cortex-A8-kerne, som kan skalere i ydelse op til en gigahertz. Chippen understøtter 3D-grafik og kan afspille HD-video.

Freescale sælger sine chip til produkter, som virksomheden selv kalder "smartbooks," og definerer som lavpris-bærbare designet til netbook-specifikke opgaver såsom at give adgang til sociale netværk og køre kontorprogrammer. Dette er den første af denne slags computere med Freescales chip, siger en talsmand for virksomheden fredag.

Mindst en større pc-producent har sat spørgsmålstegn ved, om smartbooks har en plads i forbrugermarkedet. Koncerndirektøren for Asustek Computer, Jerry Shen, sagde i sidste uge, at han ikke ser noget "tydeligt marked" for de ARM-baserede smartbooks, og at hans virksomhed ikke har nogen planer om at bevæge sig ud i dette segment.

Virksomheden demonstrerede ellers i juni en smartbook med Googles Android-styresystem ved Computex-messen. Asus var pioner inden for netbooks, da virksomheden begyndte at sælge Eee PC i 2007. Den produktlinje har solgt millioner af enheder siden da.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere