Artikel top billede

Eksperter: Sikkerheden i Snow Leopard ikke god nok

For første gang har Apple bygget sikkerhed ind i sit operativsystem. Godt at Apple erkender behovet, men der mangler stadig rigtig meget, lyder det fra en række sikkerhedseksperter.

Apple har netop udsendt sit nye operativsystem, Mac OS 10.6, som også går under betegnelsen Snow Leopard.

En af nyskabelserne i styresystemet er, at det indeholder et sikkerhedsprogram, der skal beskytte computeren imod ondsindede programmer.

Sikkerheden er blevet indbygget til trods for, at Apples nyeste reklamekampagne netop sætter fokus på, at en Mac ikke kan blive inficeret med virus.

Men Apple-reklamernes vurdering af sikkerheden i firmaets styresystem er et udsagn, som flere eksperter sætter spørgsmålstegn ved.

"Virus er i praksis ikke noget problem, men der er masser af sikkerhedsproblemer forbundet med Apples styresystemer," fortæller sikkerhedsekspert Carsten Jørgensen fra Devoteam Consulting.

"Selv om Apple udadtil ikke giver udtryk for, at sikkerheden er et problem, er firmaet tvunget til at forholde sig til problemstillingerne. Apples markedsandele er ved at gøre deres styresystem til et interessant mål for ulovligheder. De mange sikkerhedsrettelser, der er blevet sendt ud det seneste år, er desuden et bevis for, at stadig flere vil lede efter sårbarhederne," siger han.

Apples nye sikkerhedsteknologi er et skridt i den rigtige retning, men det er langt fra nok, vurderer en anden sikkerhedsekspert.

"Appel har forsynet Snow Leopard med basal malware-detection, der er rent signaturbaseret og uden automatisk opdatering. I praksis betyder det, at Apple kan forsvare brugerne mod et globalt angreb mod deres platform ved at sende signaturer ud og derved begrænse skaderne. Sikkerhedsfunktionen kan dog ikke bruges mod mere målrettede angreb," siger Ken Willen fra sikkerhedsfirmaet Symantec

"Det er helt basal sikkerhed, men jeg ser det som det første skridt mod bedre sikkerhed," vurderer han.

Realtidsopdatering er et must

Samme toner lyder fra sikkerhedsfirmaet Trend Micro.

"Det er fint, at Apple gerne vil beskytte sine brugere, der bliver stadigt flere, men sikkerheden i Snow Leopard må beskrives som begrænset," skriver Rik Ferguson, sikkerhedsekspert, Trend Micro, på sin blog, der bærer overskriften:"Apple anti-malware? Snow joke!"

"Der er brug for konstant real-time opdatering, hvis man skal være ordentligt beskyttet, og Apples nye sikkerhedsprogram indeholder tilsyneladende ikke nogen teknologi, der kan det. Der har været ondsindede programmer og sikkerhedsprogrammer til Mac i mange år. Men ser man på den eksplosive udvikling inden for cyberkriminalitet, og holder den op imod Apples stigende popularitet, er der ingen tvivl om, at Mac-brugerne fremover vil opleve mange flere angreb fra ondsindede programmer," skriver Rik Ferguson.

Apple er presset på sikkerheden

Sikkerhedsinitiativet går ifølge sikkerhedsekspert Peter Kruse, CSIS, i to retninger.

"Det sender et signal til brugerne om, at Apple gør en indsats for at bøje af mod de trusler, der i stigende omfang er rettet mod deres software. Samtidig har Apple været tvunget til at gøre det på grund af at truslerne rent faktisk er reelle," siger han.

"På trods af sikkerhedsfunktionen kan man som Mac-bruger ikke føle sig mere tryg end tidligere, den er meget banal," siger han.

Han vurderer, at Apple gerne vil gøre noget ved sikkerheden, men at firmaets problem kan være, at man ikke har sikkerhedsressourcer nok.

"Det spæde forsøg og de lange respons-tider, som Apple traditionelt har haft i forbindelse med at udsende rettelser til sårbarheder, gør, at det ikke virker som om, de har specielt mange udviklere og sikkerhedsfolk," vurderer han.

"Det virker, som om Apple står på helt bar bund og skal til at bygge sikkerhedsinfrastrukturen op. De har samtidig presset sig selv op i en krog ved at sige, at deres styresystem er meget sikkert. Men sandheden er jo, at det ikke er mere sikkert end et Windows-system," siger Peter Kruse.

"En løsning på sikkerhedsproblemet kan være, at Apple i fremtiden bliver tvunget til at sælge et tredjeparts antivirussystem sammen med deres OS," vurderer han.

Apple har svaret på vores spørgsmål ved at henvise til denne webside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere