Danskerne er generelt glade for den offentlige service på nettet.
Det viser rapporten "IT i Praksis 2009", som udkom i går.
66 procent af de 18-45 årige mener, internettet har forbedret det offentliges service. Kun 16 procent af det repræsentative udsnit af befolkningen, der er blevet spurgt, mener ikke, at de digitale kanaler har ført til forbedret service.
Og hvis man zoomer ind på gruppen af 26-35 årige, så foretrækker 60 procent ligefrem kommunikation via mail og hjemmesider frem fra andre former - for eksempel at ringe eller møde op på et servicecenter.
De positive toner fra en stor del af befolkningen møder ikke kun jubel hos interesseorganisationen Dansk IT, der står bag rapporten sammen med Rambøll Management.
På den ene side mener Klaus Kvorning Hansen, formand for Dansk IT og direktør med ansvar for it, HR og jura i Pensam, at det er positivt, at så mange danskere oplever bedre service gennem digitale muligheder.
"Hvis politikerne ikke har øje for den innovationskraft, der ligger i it, og borgernens parathed, går vi glip af nogle gevinster," siger han og opfordrer til, at det offentlige ser på borgernes oplevelse, blandt andet ved at digitalisere hele sagsforløb.
"Det, borgerne betragter som en forbedring, er blandt andet, at man kan afslutte sin sag online i stedet for også at skulle skrive noget ud og sætte et frimærke på og sende det med posten," siger Klaus Kvorning Hansen.
Ikke fuldt udbytte
Samtidig med optimismen er Dansk IT's formand bekymret for den del af befolkningen, som ikke rider med på den digitale bølge.
"Vi har set en undersøglse fra Danmarks Statistik, som viser, at 40 procent ikke har tilstrækkeligt avancerede it-færdigheder. Deres færdigheder går ikke langt ud over at kommunikere per mail, før nervøsiteten sætter ind, og kompetencerne begynder at mangle," siger Klaus Kvorning Hansen og tilføjer:
"De skal op på et mere avanceret niveau. Det er dyrt og skaber et a-hold og et b-hold, som gør, at vi bliver nødt til at have flere kanaler åbne."
Dansk IT's formand understreger, at de manglende færdigheder kun et stykke af vejen kan afhjælpes med mere brugervenlige løsninger, og samtidig minder han om, at det ikke kun er ældre danskere, der har problemer med it-færdighederne.
"Der er også blandt de unge manglende færdigheder," siger Klaus Kvorning Hansen. Han håber, at en mere målrettet indsats i både folkeskolen og på seminarierne kan løse problemet.