Nedturen stopper nu. Sådan lyder meldingen fra en stribe af de store spillere på it-markedet i Danmark. Alligevel er der ikke forventning om en hurtig tilbagevenden til store væksttal.
De store virksomheder på den danske it-stjernehimmel blinker ikke helt klart gennem kriseskyerne for tiden.
Et par af de store it-spillere Microsoft og Dell begynder dog at spore en vis optimisme. Kunderne begynder at røre på sig - men forsigtigt.
Microsoft på vippen
Hos Microsoft forklarer Erik Kaae, der ind til 1. september er direktør for produkt og marketing hos Microsoft, at han deler den opfattelse, som blandt andet analysehuset IDC har været ude med: At bunden af krisen er nået.
"Man kan sige vi har oplevet en tilbagegang på nogle områder og en fremgang på andre," siger Erik Kaae, som forklarer, at fremgangen er sket på områder, hvor kunderne kan spare penge, for eksemepel gennem investeringer i videokonferencesystemer, mens Microsoft har mærket tilbagegangen på antallet af solgte styresystemer til nye computere.
"Vi ser lidt det samme, som andre også melder om: At bunden er nået. Der er kommet en lille smule mere optimisme. Vi kan mærke interessen er større for nogle af vores lidt større løsninger," siger Erik Kaae, som forventer, at serverforretningen, der har klaret sig fint også i de dårligste kvartaler, vil fortsætte de gode takter.
Pcer hårdt ramt
Servermarkedet er også noget af det, som direktør i Dell i Danmark Stig Jørgensen peger på som en positiv faktor, mens pc-salget har taget nogle meget hårde slag i det seneste års tid.
"Jeg vil sige, at det har været en hård tid. Pc-markedet har været rigtig presset. Der er ikke købt så mange erhvervs-pcer," siger Stig Jørgensen.
Han fortæller, at virksomhederne har udskudt indkøb af nye pcer, forlænget levetiden på gamle pcer og desuden betyder færre medarbejdere hos kunderne færre solgte pcer.
Dell-direktøren fremhæver, at det er gået bedre på server og storagemarkedet, hvor der er penge at spare på elregningen og måske kan spares enheder væk ved investeringer ved køb af nyt udstyr.
Og Stig Jørgensen fortæller, at der efter sommerferien er kommet lidt mere aktivitet.
"Efter vi er kommet tilbage er der mere travlt. Det virker som om, at man er interesseret i at kigge på løsninger, hvis der er en samlet business case på dem," siger Stig Jørgensen.
Han forventer faktisk også større aktivitet på det hårdt ramte pc-marked.
"Der er noget bevægelse i markedet, der er en stor bevægelse i firmapc'er til hjemmearbejdspladsen på grund af multimedieskatten. Der skal virksomhederne jo tage stilling inden nytår," siger Stig Jørgensen.
Han forklarer, at pc-markedet var det første, der blev ramt af krisen, og at det formentlig også vil være her branchen kan se mere aktivitet, når krisen begynder at aftage.
Væksten kommer sent
Det internationale analysehus Gartner følger udviklingen tæt og underdirektør med ansvar for globale it-forbrugsvurderinger, Richard Gordon ser også tegn på en positiv udvikling.
"Den økonomiske krise er ved at lette og it-markedet har stabiliseret sig. Forbrugerne vil købe ind, hvis der er gode priser, efterhånden som vi ser en forbedring af økonomien, men virksomhederne vil være mere varsomme," siger Richard Gordon og tilføjer, at det europæiske marked ser ud til at halte efter Kina, Indien og USA.
Richard Gordon mener ikke forandringerne når at slå igennem i de budgetter som mange - især store amerikanske - virksomheder er ved at tage hul på nu. Derfor forventer han ikke de store forandringer i it-investeringerne næste år.
"Budgetterne skal lægges for tidligt til at virksomhederne er selvsikre nok til at sætte vækstmål," siger Richard Gordon.