Artikel top billede

Ballade om ejerskab til Unix kan begynde igen

Den årelange batalje om ejerskabet til en del af Unix-koden mellem SCO og Novell kan begynde igen, efter en amerikansk domstol har omstødt en tidligere dom.

Computerworld News Service: En amerikansk appeldomstol har omstødt en afgørelse fra 2007, hvor det blev afgjort, at Novell ejede Unix-koden.

Denne nye dom rydder nu vejen for, at SCO kan gå videre med en sag om ophavsrettighedskrænkelse på en milliard dollar mod IBM.

I afgørelsen på 54 sider skriver den amerikanske domstol, at afgørelsen fra 2007 - som afgjorde, at Novell var ejer af rettighederne til Unix og UnixWare - omstødes.

Topchef for SCO, Darl McBride, siger til avisen Salt Lake City Tribute, at afgørelsen er en "kæmpe oprejsning for SCO," og at det vil gøre det muligt for virksomheden at forsætte sit sagsanlæg mod IBM og et relateret sagsanlæg mod Novell.

SCO sælger Unix-baseret software og mobile tjenester - heriblandt UnixWare - til applikationer til store virksomheder og SCO OpenServer til små og mellemstore virksomheder.

Så sent som i sidste uge udgav virksomheden en virtualiseret version af Unix-styresystemet OpenServer 5.0.7.

Flere lignende sager skal fortsat for retten

Mandag afsagde appeldomstolen også kendelse over andre emner i sagen og fastholdte, at disse skulle for retten.

Det drejer sig blandt andet om emner angående Novells påståede pligt til at overføre ejerskabsrettigheder til den pågældende computerkode.

Den ny afgørelse vil sandsynligvis genåbne virksomhedens sagsanlæg mod IBM - i hvert fald hvis man vurderer ud fra det forhold, som SCO har med private equity-firmaet Stephen Norris Capital Partners.

I februar sidste år pumpede Stephen Norris Capital Partners op til 100 millioner dollar (godt 521 millioner kroner) ind i SCO i den tro, at retsafgørelserne mod virksomheden ville blive omstødt ved denne appel til en højere domstol.

Firmaets engagement forpligter SCO til at "aggressivt fortsætte" sit igangværende sagsanlæg mod Novell og IBM lige såvel som et andet sagsanlæg mod AutoZone Inc.

Her begyndte den årelange sag

Sagen har rødder tilbage til 1993, da Novell betalte mere end 300 millioner dollars for Unix Systems Laboratories, som ejede rettighederne og licenserne til Unix. To år senere besluttede Novell at sælge Unix-forretningen til SCO.

Men de to virksomheder har forskellige opfattelser af, om dette salg også omfattede ejerskab af rettighederne til koden.

I 2004 hævdede Novell, at virksomheden ejede rettighederne til Unix, efter SCO et år tidligere havde besluttet sig for at retsforfølge for at få afgjort sine rettigheder til Unix.

I 2003 hævdede SCO, at Linux var en illegal afledning af Unix-koden, som SCO påstod at have købt af Novell.

SCO gik på det tidspunkt på krigsstien og valgte IBM som sit første mål i en sag om rettighedskrænkelse på en milliard dollar. Selskabet hævdede, at Big Blue havde krænket dets ophavsrettigheder ved at bidrage med Unix-kode til Linux.

Microsoft gik efter kort tid ind i striden ved at licensere Unix-kode fra SCO for derefter at udnytte tilknytningen til at skabe forvirring over open source-licenser og den belastning, som selskabet angiveligt kunne vise sig at blive for virksomheder.

SCO sendte til sidst breve til over 1.500 store virksomheder med advarsel om, at deres brug af Linux kunne krænke SCO's immaterielle rettigheder. Herefter vendte SCO sig mod Novell og hævdede ejerskab over Unix. Men det gik ikke så godt for SCO.

En retsafgørelse i sagen om SCO mod Novell blev truffet 10. august 2007, da dommer Kimball afgjorde, at Novell ejede ophavsrettighederne til Unix og UnixWare.

I sidste ende tildelte distriktsdomstolen Novell 2,5 millioner dollar (godt 13 millioner kroner) i erstatning fra SCO. Kort tid derefter søgte SCO om betalingsstandsning via Chapter 11 i U.S. Bankruptcy Code.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering