Artikel top billede

Foto: Torben Klint

Vi bliver alle pirater

Klumme: Der kommer flere og flere muligheder for at se film og høre musik på internettet, og ingen almindelig netbruger gider bekymre sig om rettighederne. Hvorfor skulle vi dog det?

Vi er mange, der ryster i bukserne, når børnene går på nettet. Tænk, hvis de skulle finde på at downloade en forkert fil.

Antipiratgruppen og dens advokater har i årevis truet med at "sagsøge os langt ind i helvede", hvis vi skulle være uheldige. Og de gør det jævnligt, så der er god grund til at være nervøs.

Hvad skal man stille op? Børn gør ikke altid, som deres forældre siger, og det skal de heller ikke. De fortæller heller ikke deres forældre alting, og det skal de slet ikke. Men for pokker, det kan være svært at falde i søvn. For en nat står de der i sorte regnfrakker, og det regner, og de tager en med, og konen når aldrig at høre noget og sidder ensom tilbage, indtil hun må ud at finde en ny mand for at kunne brødføde familien.

Så det er ikke mærkeligt, at man er nervøs.

Eneste forsikring har hidtil været at installere et trådløst netværk og åbne det for hvem som helst. For så er det svært at sige, hvem der har hentet den famøse kopi, og uden sikkert bevis kan de ikke nagle dig.

Problemet er bare, at når man gør det, så finder alle naboerne og alle naboernes unger lynhurtigt frem til det "sikre" net, og begynder at downloade helt vildt. Og så er der ikke meget netforbindelse tilbage til en selv. Det er pest eller kolera.
Indtil nu.

For halleluja, redningen er nær. Som et lysende fyrtårn stråler og drager frelsen hvem som helst med sin uimodståelige glans.

Løsningen opstod som altid henne i pornobranchen. Tilskyndet af YouTubes succes, skabte frigjorte, men skamløse, pengemænd tjenesten YouPorn, som tilbyder små streamede videoer med variationer over nogenlunde det samme tema. Moderne præsenteret med tags, previews, fuldskærmsvisning og så videre.

Ophavsretsbeskyttet materiale, måske. Ingen ved det. Ingen bekymrer sig om det. De kigger bare. Altså de andre kigger. Jeg ved godt, at du ikke kigger, men de andre gør. (Du må for resten gerne kigge nu, jeg har lige givet dig et alibi - du kan jo sige, at du studerer ophavsrettens endeligt).

Det bliver fedt

Det sjove er, at TDC var hurtig til at følge efter. Tjenesten "TDC Play" tilbyder et voldsomt udbud af musik lige til at lytte på. TDC Play følger med både det ene og det andet TDC-produkt og har gjort det tydeligt for hele Danmark, at musik er noget, man lytter til - ikke noget, man køber.

Om lidt tilbyder TDC's konkurrenter nogenlunde det samme. Det bliver standard, og når det sker, er det for alvor cementeret, at musik skal høres på nettet og i øvrigt ikke koster noget.

Der er mange andre websites, som tilbyder at streame musik og små film lige ud i højttalerne. Nogle af dem har clearet rettighederne, andre har ikke. Vi ved det ikke, vi lytter bare.
Det er fedt. Vi kan sove trygt igen. Børnene kommer ikke længere til at downloade en ulovlig kopi. De ser bare de film, de vil.

Nogle af dem gør nok noget forbudt - men dem om det. TDC siger, at de har lavet aftaler - men dem om det. Og hvad med surfthechannel.com, megavideo.com, lastfm.com og alle de andre musik- og videosites? The Pirate Bay er på vej med de nyeste spillefilm, siger de. Det bliver fedt!

Der kommer flere og flere udbud, og ingen almindelig netbruger gider bekymre sig om rettighederne. Hvorfor skulle vi dog det?
Ingen kan forhindre mig i at tage en kigger. Og lur mig, om ikke både du og dine børn vil kigge med.

Vi bliver alle pirater.

Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere