Artikel top billede

Retspræsident afviser kritik af digital tinglysning

Retspræsidenten for den nye tinglysningsret afviser, at det digitale tinglysningssystem åbner flere muligheder for svindel. Tværtimod er det mere sikkert, siger han.

To jurister har kritiseret den digitale tinglysning for give mulighed for mere svindel.

Juristerne har overfor Jyllands-Posten kritiseret det nye system, fordi de mener, at det giver øget mulighed for at tage pant i andres ejendom - uden at den rigtige ejer opdager og stopper svindelen.

Retspræsident i den nye tinglysningsret, som har ansvaret for den digitale tinglysning, Sørup Hansen, er dog fuldstændig uforstående overfor kritikken.

"Det er ikke anderledes end i dag, og det er ulovligt og det er strafbart at svindle på den måde. Vi mener selv at det nye system er mere sikkert," konstaterer Sørup Hansen.

Kritikken går på, at en svindler kan optage lån i en anden persons ejendom - og da der ikke automatisk bliver sendt en kvittering til vedkommende, vil det kunne gå ubemærket hen.

Sørup Hansen forklarer dog, at svindel med det nye system blandt andet vil kræve, at man har adgang til den digitale signatur for den person, man vil begå svindelen imod.

"Det er ikke væsentlig lettere end det er i dag. Man skal tilegne sig den pågældende persons digitale signatur og kode. Det er sværere end at lave en falsk underskrift," siger Sørup Hansen.

Bedre kontrol

En anden del af kritikken retter sig mod for store muligheder for såkaldte autoriserede meddelere, som er professionelle i ejendoms-, bank- eller revisionsbranchen. De kan udstede falske pantebreve i andres ejendom, hvis de har et cpr- eller cvr-nummer.

Men retspræsident Sørup Hansen fortæller, at der for det første er strenge krav til de autoriserede meddelere, og for det andet vil den person, hvis ejendom, der tages pant i, blive gjort opmærksom på det.

"Tinglysningssystemet vil sende besked direkte, så man vil få besked," konstaterer Sørup Hansen.

Han mener desuden, at det nye system giver gode muligheder for kontrol - og dårlige muligheder for at slippe afsted med svindel, fordi alting registreres og det vil gøre det let at finde frem til svindlere.

Sørup Hansen pointerer, at det digitale tinglysningssystem ikke er indført efter en pludselig indskydelse.

"Det er en lov som Folketinget har vedtaget, og der ligger altså et grundigt forarbejde foran," siger han.

Allerede 20. august lukker Tinglysningsretten ned for den traditionelle tinglysning, og 8. september går det nye digitale system i luften.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere