Hidtil hurtigste grafikchip til bærbare pc'er

ATI har lanceret den kraftigste grafikchip til bærbare pc'er, der endnu er set, og det lader til at springet mellem desktop-grafik og bærbare er ved helt at forsvinde.

Indhold

Den grafik-teknologi, som hidtil har været brugt i bærbare pc'er, har som oftest været et år eller mere bagefter grafikkortene til desktop-pc'er. Med ATI's lancering af Mobility Radeon 9800 ser det ud til at være slut med så stor forskel, i hvert fald når man alene ser på faciliteterne i chippen.

Mobility Radeon 9800 er nemlig baseret på den spritnye X800 kerne som ATI lancerede i maj. Det betyder at Mobility Radeon 9800 indeholder alle de faciliteter som X800 har, men der er dog alligevel forskelle.

Topmodellen X800 XT Platinum Edition har 16 pixel-pipelines og seks vertex-shadere, mens Mobility Radeon 9800 må nøjes med otte pixel-pipelines og fire vertex-shadere. Det betyder kort og godt at Mobility Radeon 9800 vil kunne producere lige så flot grafik som X800, men den gør det lidt langsommere, især i helt nye spil.

Clockfrekvenserne er heller ikke i nærheden af desktop-modellens. Mobillity Radeon 9800-chippens clockfrekvens er på 350 MHz, mens rammodulerne har en clockfrekvens på 300 MHz.

I modsætning til X800 bliver der brugt op til 256 megabyte DDR-RAM på Mobility Radeon 9800, i stedet for den hurtigere GDDR3-RAM. Der er dog sket en klar forbedring på denne front alligevel.

Moility Radeon 9800 har nemlig en busbredde på 256 bit mellem hukommelsen og grafikchippen. Tidligere mobile grafikkort har måtte nøjes med 128 bit, og den fordoblede busbredde betyder, at der kan genereres flere billeder per sekund.

Alt i alt betyder det at ydelsen skulle komme til at ligge på niveau med Radeon 9800 Pro/XT-kortene til desktop-pc'er.

Den nye chip er noget af en strømsluger, og derfor skal man ikke regne med at kunne sidde og spille Doom 3 i flere timer på bærbare pc'er med Mobility Radeon 9800. Chippen en nemlig først og fremmest rettet mod desktop-replacement bærbare, hvor ydelsen sættes i højsæde, og batterilevetiden er knap så vigtig.

ATI har dog indlagt Clock Gating i grafikchippen, der en teknologi, som kan lukke de dele af chippen ned, der ikke er i brug. Det kan spare en del på strømmen under normal brug.

Bærbare pc'er med Radeon Mobility 9800 skulle være lige om hjørnet, og Dell Inspiron 9100 skulle være blandt de allerførste til at bruge den nye chip.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere