Hidtil hurtigste grafikchip til bærbare pc'er

ATI har lanceret den kraftigste grafikchip til bærbare pc'er, der endnu er set, og det lader til at springet mellem desktop-grafik og bærbare er ved helt at forsvinde.

Indhold

Den grafik-teknologi, som hidtil har været brugt i bærbare pc'er, har som oftest været et år eller mere bagefter grafikkortene til desktop-pc'er. Med ATI's lancering af Mobility Radeon 9800 ser det ud til at være slut med så stor forskel, i hvert fald når man alene ser på faciliteterne i chippen.

Mobility Radeon 9800 er nemlig baseret på den spritnye X800 kerne som ATI lancerede i maj. Det betyder at Mobility Radeon 9800 indeholder alle de faciliteter som X800 har, men der er dog alligevel forskelle.

Topmodellen X800 XT Platinum Edition har 16 pixel-pipelines og seks vertex-shadere, mens Mobility Radeon 9800 må nøjes med otte pixel-pipelines og fire vertex-shadere. Det betyder kort og godt at Mobility Radeon 9800 vil kunne producere lige så flot grafik som X800, men den gør det lidt langsommere, især i helt nye spil.

Clockfrekvenserne er heller ikke i nærheden af desktop-modellens. Mobillity Radeon 9800-chippens clockfrekvens er på 350 MHz, mens rammodulerne har en clockfrekvens på 300 MHz.

I modsætning til X800 bliver der brugt op til 256 megabyte DDR-RAM på Mobility Radeon 9800, i stedet for den hurtigere GDDR3-RAM. Der er dog sket en klar forbedring på denne front alligevel.

Moility Radeon 9800 har nemlig en busbredde på 256 bit mellem hukommelsen og grafikchippen. Tidligere mobile grafikkort har måtte nøjes med 128 bit, og den fordoblede busbredde betyder, at der kan genereres flere billeder per sekund.

Alt i alt betyder det at ydelsen skulle komme til at ligge på niveau med Radeon 9800 Pro/XT-kortene til desktop-pc'er.

Den nye chip er noget af en strømsluger, og derfor skal man ikke regne med at kunne sidde og spille Doom 3 i flere timer på bærbare pc'er med Mobility Radeon 9800. Chippen en nemlig først og fremmest rettet mod desktop-replacement bærbare, hvor ydelsen sættes i højsæde, og batterilevetiden er knap så vigtig.

ATI har dog indlagt Clock Gating i grafikchippen, der en teknologi, som kan lukke de dele af chippen ned, der ikke er i brug. Det kan spare en del på strømmen under normal brug.

Bærbare pc'er med Radeon Mobility 9800 skulle være lige om hjørnet, og Dell Inspiron 9100 skulle være blandt de allerførste til at bruge den nye chip.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere