Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

KL vil have mere ESDH-dokumentation

KL kritiserer kommunernes manglende dokumentation af deres ESDH-projekter. Flere mål skal forbedre produktiviteten, lyder anbefalingen.

Kommunernes organisation, KL, bakker nu op om kritikken fra Roskilde Kommunes it-chef Ole Bech, som har undersøgt kommunernes erfaringer med såkaldte ESDH systemer.

Ole Bech har samlet erfaringer fra 85 af landets 98 kommuner, og han har kaldt resultatet katastrofalt, fordi kun en kommune havde målt effekten af sit ESDH-system og dokumenteret en positiv effekt.

Jakob Aagaard Harder, centerchef i KLs center for borgerbetjening og it-politik, mener, at manglen på dokumentation er det største problem i forhold til det manglende udbytte af elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystemer, ESDH.

"Uanset om de svarer ja eller nej til produktivitetsforbedringer, så er der ret få, der har dokumenteret det," konstaterer Jakob Aagaard Harder.

"Det er rigtigt ærgerligt, at de tilsyneladende ikke får dokumenteret effekten af systmerne. Dem der har svaret nej, skulle måske have undersøgt, hvorfor de ikke har fået noget ud af det. Man skal definere, hvad man vil have ud af systemet, inden man går i gang og sætte nogle mål," siger Jakob Aagaard Harder.

Berettiget eksistens

Han opponerer imod, at bruge Ole Bechs undersøgelse i en diskussion for og imod ESDH:

"Man skal ikke lave det til en diskussion, om vi skal have ESDH. Det er jo ikke sådan, at papirverdenen var bedre. Vi kan ikke gå tilbage," konstaterer Jakob Aagaard Harder.

Centerchefen fra KL forklarer, at der da også er en meget positiv effekt af ESDH-projekterne.

"Havde man spurgt, om man kunne levere samme kvalitet uden ESDH, så tror jeg svaret havde været nej," siger han og tilføjer, at det dog ikke alene skal være kvalitet, kommunerne går efter.

"Jeg efterlyser, at vi er bedre til at sætte mål også for økonomien," siger han.

Jakob Aagaard Harder mener, at ESDH-systemerne i dag betragtes anderledes end for fire år siden.

"Anvendelsen af ESDH har ændret sig lidt. Dengang troede man, at nu kommer ESDH til at være stedet, hvor al sagsbehandling foregår. Det er det aldrig blevet. Det er ikke et superværktøj," siger han og tilføjer:

"For fire år siden havde vi regnet med, at ESDH ville få større betydning og fagsystemerne få mindre betydning. Men nu ser vi dem som ligeværdige."

Jakob Aagaard Harder forventer, at der stadig kan hentes effektiviseringsgevinster hjem på ESDH-systemerne, især hvis integrationen til netop fagsystemerne bliver bedre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere